Symptom och behandlingar för mageinfluensa hos barn

Anonim

Termen "maginfluensa" kan vara förvirrande. Det har inget att göra med influensaviruset eller den vanliga influensan som kan orsaka hosta, rinnande näsa, feber och kroppssmärtor. Det brukar referera till ett virus, ofta en norovirus eller rotavirus, och inkluderar symptom som diarré och kräkningar.

Eftersom maginfluensan verkligen inte har något att göra med influensa, influensan eller influensafoten, är det troligen bättre att kalla det med namnet Gastroenterit. Unga barn - särskilt under 5 år - är i hög risk och beräknas ansvara för 1, 5 miljoner polikliniska besök och 200 000 sjukhusvistelser varje år.

orsaker

Gastroenterit kan orsakas av virus, bakterier eller parasiter, även om virus är den främsta orsaken. Dessa fall kallas viral gastroenterit, men du kan också höra det som kallas akut gastroenterit . Akut innebär att symptomen dyker upp snabbt.

Norovirus och rotavirus är de två typerna av virus som är ansvariga för de flesta fall av viral gastroenterit. Enligt Merck Manual är norovirus vanligast i USA och rotavirus den vanligaste världen över. I vissa fall kan astrovirus eller adenovirus vara ansvarig.

Dessa virus sprids från en infekterad person till en annan. Barn utsätts ofta för skolor, daghem och andra offentliga platser, inklusive simbassänger. Det sprider vanligtvis genom felaktig handtvätt efter användning av badrummet eller från vårdgivare som inte tvätta händerna efter byte av blöjor eller utför liknande uppgifter. Viruset kan leva på leksaker, böcker eller mat och infektera nästa barn. Nysning och spottning kan också sprida viruset.

Bakteriell gastroenterit kan orsakas av E. coli, salmonella och andra bakterier från förorenade livsmedel eller drycker, inklusive vatten. Det kan också kontraheras genom att röra djur - främst amfibier, fåglar och reptiler - som innehåller bakterierna.

Förorenat vatten är en främsta orsak till gastroenterit från parasiter och kemiska toxiner, såsom arsenik, kadmium, bly och kvicksilver. Vissa mediciner kan ha diarré som en bieffekt och det kan också utvecklas till gastroenterit.

symtom

Kräkningar och diarré är de två primära symtomen på viral gastroenterit. Andra symptom kan innefatta:

 • Illamående
 • Lätt feber
 • Magkrämpor
 • Huvudvärk
 • Dålig aptit

Dessa maginfluenssymtom kan börja en till två dagar efter att ha exponerats (inkubationsperioden) för någon annan som är sjuk med mageinfluensavirus. Det kan ta en till tio dagar, beroende på viruset som orsakar det. Till exempel kan rotavirus varas i fem till sju dagar medan norovirus vanligtvis endast varar i en till tre dagar.

Mindre vanliga symtom på maginfluensan kan innefatta frossa och muskelvärk.

Barn som har överdriven diarré eller kräkningar eller som inte kan dricka tillräckligt med vätskor kan också utveckla symtom på uttorkning, den primära oroen med maginfluensan. Tecken på mild dehydrering att se upp för inkluderar:

 • En fuktig mun och tunga
 • Normal till något minskad urinutgång
 • Mindre än 3 procent viktminskning
 • Varma extremiteter

Det är särskilt viktigt att titta på tecken på allvarlig dehydrering, inklusive att barnet blir lustigt, irriterat eller lustfritt. Spädbarn är särskilt utsatta för allvarlig uttorkning och behöver genast se en läkare. Leta efter dessa tecken hos spädbarn:

 • Inga tårar när gråt
 • En nedsänkt mjuk fläck på huvudet
 • Sjunkna ögon eller kinder
 • Torr mun
 • Minskad urin (3 timmar eller mer utan våtblöja)
 • Minskad energi

behandlingar

Som med många andra virusinfektioner finns det ingen specifik "bot" för maginfluensan. Och magavirus kommer inte att påverkas på ett eller annat sätt av ett influensavillstånd eftersom det inte är en sann influensaväxling. Det finns emellertid två vacciner tillgängliga för att förebygga rotavirus som din barnläkare kan rekommendera under ett barn vaccination.

När ett barn får mageinfluensan, är vård riktad mer för att förhindra uttorkning och inkluderar rutinmässiga behandlingar för kräkningar och diarré. Detta inkluderar att ge vätskor naturligtvis men det betyder också att man undviker saker som kan göra deras kräkningar eller diarré värre.

Antidiarrhealmedicin rekommenderas vanligen inte. Antibiotika är vanligtvis inte en effektiv behandlingssätt, eftersom de flesta magsjukdomarna orsakas av virus och inte bakterier.

Koncentrera först om att ditt barn ska dricka mycket vätskor så att de inte blir dehydrerade. När de håller vätskor ner kan du flytta dem tillbaka till sin vanliga kost.

Under en kort tid gillar vissa föräldrar att begränsa sina barn till vad som är känt som BRAT diet: Bananer, ris, äppelmos och toast. Eftersom dessa stärkelsemjölk är förstoppande kan de hjälpa till att lindra diarré. Men BRAT dieten är väldigt låg i näringsämnen och bör inte användas på lång sikt.

Förutom att begränsa ett barns diet är en annan vanlig missuppfattning vid behandling av diarré att Pedialyte eller andra elektrolytlösningar kommer att göra diarré bort. Pedialyte är inte ett botemedel mot rotavirus och andra orsaker till diarré men. Istället hjälper det bara till att ditt barn inte blir uttorkad.

Den enda gången som Pedialyte rekommenderas är när ett barn har mycket kräkningar. Även då rekommenderas mycket små mängder: Mellan en tesked eller matsked, var femte eller tio minuter tills barnet håller vätskor ned. Du kan sedan långsamt avancera hur mycket han dricker som han kräkas mindre och så småningom starta honom tillbaka på sin vanliga diet som tolereras.

Ett ord från Verywell

I allmänhet är maginfluensan en infektion som helt enkelt behöver passera, och det gör det vanligtvis utan komplikation. Dehydrering är den största oroen, så håll dina barn hydrerade och titta på tecken på uttorkning. Om du märker några av dem, kontakta din läkare genast. Det är också en bra idé att ringa sitt kontor för råd när ditt barn har symtom på maginfluensan, bara för att vara på den säkra sidan.

Populära Inlägg

Läs Mer