Barnutveckling: Milstolpar och föräldraskapstips

Anonim

Välkommen till Verywells Child Development Guide . Dina barns tillväxt, behov och utmaningar förändras snabbt under åren - och dina föräldraproblem utvecklas rätt tillsammans med dem.

Att byta dina föräldrastrategier för att hålla fast vid ditt barns tillväxt är en stor uppgift, så i den här guiden lär du dig hur du hjälper dina barn att trivas när de växer fysiskt, mentalt och emotionellt.

Guiden är uppdelad efter åldersgrupp:

 • Småbarn (1 och 2-åringar)
 • Förskolebarn (3, 4 och 5-åringar)
 • Skolderbarn (6, 7, 8 och 9-åringar)
 • Tweens (10, 11 och 12-åringar)
 • Tonåringar (13, 14, 15, 16, 17 och 18-åringar)

Översikt

Översikterna i den här guiden ger en inblick i vad du kan förvänta dig vid varje steg i ditt barns utveckling, inklusive:

 • Fysisk utveckling : Lär dig hur ditt barns kropp växer och förändras och ta del av nya motoriska färdigheter som de vinner i varje ålder.
 • Emotionell utveckling : Upptäck vilken typ av känslomässiga förändringar ditt barn upplever i varje steg och de känslomässiga utvecklingsmilstolarna barnen i varje åldersgrupp möts.
 • Social utveckling : Läs om hur barnen interagerar, utvecklar vänskap och kopplar samman med världen runt omkring dem i varje pivotal stadium.
 • Kognitiv utveckling : Upptäck det kritiska tänkandet och den intellektuella kompetensen som barn utvecklas i varje ålder och lära sig om deras tal- och språkutveckling, hur de spelar och de viktigaste kognitiva milstolparna som de når.

Du kommer också få reda på hur du vet när du är orolig för ditt barns utveckling och vad man ska göra om ditt barn inte verkar möta viktiga milstolpar i tid.

För varje utvecklingsstadium hittar du också en disciplinguide för att få värdefulla idéer om hur man hanterar vanliga beteendeproblem. Du kommer att upptäcka:

 • Typiska beteenden du kan förvänta dig från ett barn i varje grupp
 • Vanliga beteendeutmaningar som du sannolikt kommer att se från ett barn i en viss ålder
 • Disciplin strategier som fungerar bäst för barn i varje steg
 • Strategier för att förebygga framtida problem
 • Tips för att kommunicera med barn baserat på deras utveckling

Du hittar också föräldra tips för varje steg som hjälper dig att höja ett gott, friskt barn. Du kommer att utveckla en bättre förståelse av vad ditt barn går igenom i varje steg och upptäck de senaste rekommendationerna för att hålla ditt barn hälsosamt. Du lär dig:

 • Kost- och näringsstrategier för att hantera krävande ätare, betjäna storlekar och information om vilka livsmedel ditt barn borde äta eller undvika.
 • Rekommendationer om fysisk aktivitet, inklusive mängden träningsbarn behöver, aktivitetsideer för barn och hur hela familjen kan bli mer aktiv tillsammans.
 • Tips för runt huset för att hjälpa dig att bestämma åldersrelaterade sysslor, hur man spenderar tid tillsammans som en familj och barns roller inom familjen.
 • Doktorsbesök för att organisera kontrollplaner för väl barn, vilken typ av läkare som ska se, vanliga hälsoproblem efter ålder och rekommenderade vaccinationer.
 • Sova riktlinjer för att förklara hur mycket sömnbarn behöver och hur man ska uppmuntra bättre sömn för bättre kvalitet för dina barn.
 • Säkerhetsriktlinjer och strategier för att hålla dina barn säkra.
 • Teknisk rådgivning om hur man hanterar skärmtid och hur man pratar med barn om sociala medier, internet och elektroniska enheter
 • Ditt barns värld och hur du kan hjälpa dem att hantera skola eller daghem, navigera i nya vänskap, hantera stress och hantera mobbningar och andra troliga stressfaktorer i varje steg.

Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att gräva djupare in i ditt barns utvecklingsstadium och få en förståelse för vad du kan göra för att främja ditt barns tillväxt.

Även om vissa dagar kan tyckas gå långsamt, går 18 år snabbt. Vi önskar dig och ditt barn en lycklig och hälsosam resa och vi är hedrade att vara med på resan. Här är en förhandsvisning av vad du kan förvänta dig från varje steg i ditt barns liv när det gäller utveckling, disciplin och föräldrastrategier.

småbarn

Utveckling

En- och 2-åringar utvecklas i en snabb takt fysiskt, emotionellt och kognitivt. Deras utvecklande motoriska färdigheter ger dem frihet när de börjar navigera i huset. När de utvecklar nya språkkunskaper kan de bättre kommunicera sina önskemål och behov.

Disciplin

Det finns en anledning till att det kallas "fruktansvärda två", dock. Småbarn är otåliga och de tvekar inte att visa sin missnöje. Temperantrådar är vanliga då ditt barn ännu inte kan verbalisera sina känslor eller klara av nöd.

Toddler disciplin innebär ofta fysisk vägledning eller till och med att ta bort ditt barn från situationen (som mataffären).

Föräldraskap Strategier

Barnsäkra ditt hem är ett måste under det här steget, eftersom småbarn snabbt klättar på möbler, tar hand om trappan eller går in i saker som kan utgöra fara. De är nyfiken och de älskar att utforska.

Pottutbildning kan vara en stor milstolpe under toddlerhood. Många småbarn är mycket stolta över sig själva när de kan använda potten och många föräldrar glädjer sig när de inte längre behöver ändra blöjor.

Det är viktigt att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder, och det är också viktigt att se till att barnet äter en hälsosam kost och får gott om sömn. Men om du har en picky eater på dina händer eller ditt barn har bestämt sig för att ta en tupplur, oroa dig inte. Dessa barn föräldra tips har fått dig täckt.

förskolebarn

Utveckling

När ditt barn växer till en förskola, ser du en viss större social och känslomässig tillväxt (förutom fysisk tillväxt). Ditt barn får lite mer kontroll över sina känslor och visar intresse för att lära sig, leka med andra barn och glädja dig.

Att gå till förskola kan vara mycket roligt för många små. För de med äldre syskon kan det hjälpa dem att känna sig som ett "stort barn". För andra kan det dock vara läskigt. Några av dem upplever separationsangst och är kring lärare och andra barn kan känna sig överväldigande.

Disciplin

Konsekvent disciplin är nyckeln i detta skede, förskolebarn älskar att bära vuxna ner. Oavsett om de whining eller frågar "varför?" För 100: e gången, kan de vara bra på att få sin väg. Lyckligtvis är de också mycket roliga i denna ålder. De älskar att lära sig och leka och de kan vara ganska roliga och älska.

Föräldraskap Strategier

Deras förändrade kroppar betyder också att de har kost och sovvanor är viktigare än någonsin. Det är en utmärkt tid att börja lära dem hur man börjar ta hand om sig själva. De är ofta ivriga att lära sig att klä sig på egen hand och de kan insistera på att göra så mycket som de kan självständigt.

Du ser några stora skillnader i ditt barn mellan 3 och 5 år. Och gör dig redo, för ditt barn håller på att bli en kindergartner. Dessa föräldra tips kommer att hålla din förskolare hälsosam och glad längs vägen.

Skolålderbarn

Utveckling

När ditt barn går in i skolan ser du några fantastiska framsteg när det gäller lärande. De kommer att älska att komma hem i slutet av dagen och visa dig vad de lärde sig i skolan (åtminstone ett tag).

Barn i skolåldern trivs också socialt. De utvecklar starkare vänskap och utvecklar nya intressen och fritidsintressen.

Du kan dock höra lite mer motstånd från ditt barn när du berättar för dem att göra läxan eller rengöra sitt rum. Defiance kan vara vanligt när ditt barn försöker testa dina gränser.

Disciplin

Disciplin för barn i skolåldern bör innehålla både positiva och negativa konsekvenser. Använd en negativ konsekvens, som att ta bort barnets elektronik när de bryter mot reglerna.

Erbjuder positiv förstärkning för bra beteende också. Beröm dem för att försöka hårt eller belöna dem för att göra sysslor.

Föräldraskap Strategier

Att hålla ditt barn i skolåldern frisk kan vara en utmaning. Deras blivande oberoende innebär att de är mer benägna att insistera på att stanna upp senare eller de kan vägra att äta grönsaker (även om de tyckte om dem förra veckan).

Det är dock en bra tid att lära ditt barn vikten av att ta hand om sin egen kropp. De kan visa intresse (ibland) för att ta hand om sin egen hygien.

Fortsätt att lära ditt barn nya färdigheter och du kommer se några stora förändringar i ditt barns självständighet mellan 6 och 9 år. Dessa föräldra tips för barn i skolåldern hjälper dig på vägen.

tweens

Utveckling

Inte längre ett litet barn, men inte riktigt en tonåring, tweens omfattar ett brett utbud av utveckling. Medan några 10-åringar är nöjda med att klä upp sig är andra mer intresserade av smink.

Flickor i denna ålder mogna snabbare än pojkar. Några av dem börjar gå in i puberteten och problem med kroppsbilden kan börja skörda upp.

Pojkar börjar vanligtvis puberteten lite senare. De är ofta mycket stolta över sina föränderliga kroppar och utvecklar muskler.

Disciplin

Tillsammans med skiftande hormoner kommer ofta humörsvängningar och ett förändrat beteende. Ditt barn kanske föredrar att spendera tid med vänner över familjen och kan bli lite mer respektlöst än tidigare.

Men oroa dig inte, den typen av beteende är utvecklings lämpligt eftersom ditt barn börjar bilda sin egen identitet, skild från dig.

När ditt barns beteende skiftar, kommer de att växa upp disciplinstrategierna som var effektiva tidigare (de kan till och med njuta av att skickas till sitt rum vid denna tidsålder). Försök hitta nya konsekvenser som kommer att vara effektiva för din tween.

Föräldraskap Strategier

Teknik är en viktig aspekt av en tween liv. Var noga med att skapa tydliga regler som kommer att hålla ditt barn tryggt på en smartphone eller när du använder internet.

God hälsa för en mellanliggande innebär bra näring (vilket kan vara ganska utmanande vid denna ålder) samt en solid nio till tolv timmars sömn.

Oavsett om du arbetar med bristande överensstämmelse, läxor eller mobbningar hjälper vi dig att hitta lösningar på vad du och ditt barn står inför. Dessa mellanföräldra tips kan vara ett bra ställe att börja.

Tonåren

Utveckling

När ditt barn blir tonåring kanske du undrar var tiden gick. De första åren går fort och nu har du bara några år att förbereda din tonåring för den verkliga världen.

Din tonårs fysiska tillväxt kommer att sakta ner i de senare tonåren, men i de tidigare tonåren kan det känna att de växer ut sina kläder i några veckor.

Du kommer att se mycket emotionell mognad i din tonåring om några få år. De borde få bättre kontroll över sina känslor och, någonstans i mitten av tonåren, blir mindre humöriga.

Det finns många spännande evenemang i en tonårs liv - ett körkort, första romantiska förhållandet och ett första jobb för att nämna några. Det är viktigt att se till att din tonåring är redo att hantera det extra ansvaret.

Disciplin

Teen disciplin är mest effektiv när det gäller belöningar för gott beteende och konsekvenser för dåligt beteende.

Gör dina tonårs privilegier beroende av deras beteende. Om de är ansvariga med sysslor och läxor, vet du att de kan hantera mer. Om de skyller på ansvarsområden, kan du dock bestämma att de inte är färdiga för körkort, senare utegångsförbud eller ensam över natten.

Föräldraskap Strategier

Även om din tonåring kan ha en hel del färdigheter, är det en bra chans att deras sociala och känslomässiga färdigheter kommer att behöva finjustering. Det är en bra tid att lära dina tonåringar nya problemlösningsstrategier.

En äldre tonåring kommer sannolikt att söka din åsikt. Men förvänta dig inte att din 14-årige ber om ditt råd. På den tiden kan din tonåring insistera på att du inte har en aning om vad du pratar om. Men oroa dig inte, modenhet kommer att förändra det.

Säkerhetsfrågor under tonårsåren handlar mest om riskbedömning. Bilkrascher är den största risken för tonåringar. Fokusera på att lära dem att vara en säker förare och en ansvarig passagerare.

Under tiden, spänna din egen säkerhetsbälte. Tonårsåren kan vara ganska åkturen för en förälder. Dessa tonåring föräldra tips är ett bra ställe att komma igång.

Populära Inlägg

Läs Mer