Barnsängtid Rutiner Dos och Don'ts

Anonim

Oavsett om du har ett spädbarn, småbarn, kindergartner eller preteen kan en bra sömnrutin vara skillnaden mellan goda sömnsvanor och många sömnlösa nätter.

Det finns dussintals föräldraskapsböcker om barn och sömnproblem, från Dr. Ferbers "Lös ditt barns sömnproblem" -bok till Elizabeth Pantleys "No-Cry Sleep Solution".

Och medan någon av böckerna kan hjälpa dig att få barnet att sova bättre, trots att alla använder olika metoder, är det viktigt att märka att de flesta av dessa föräldraexperter spänner på nyckeln till en bra sömnrutin för en god natts sömn. Faktum är att American Academy of Pediatrics, i sin "Guide to Your Child's Sleep" -bok, säger att "det är nästan omöjligt att överdriva vikten av en lugn och ordnad sömnrutin."

Sängtidsrutiner

En sömnrutin innehåller alla saker som du gör med ditt barn eller äldre barn strax före och fram till den tid du lägger honom i sängen, till exempel att ta ett bad, ändra den sista blöjan, lägga på pyjamas, säga böner och läser en bedtime story etc.

Målet med en bra sömnrutin är att ditt barn ska somna själv, utan att vara rockad, titta på tv eller med dig som ligger bredvid honom. På det här sättet, om han vaknar senare, borde han kunna trösta sig och somna utan att behöva någon extra hjälp. Å andra sidan, om han associerar att somna i att bli rockad, till exempel om han senare vaknar upp på mitten av natten, kommer han sannolikt inte att kunna gå tillbaka och sova om du inte rockar honom och lägger dig igen.

Bedtime rutiner Dos and Don'ts

Det finns inget absolut rätt sätt att ställa in en sömnrutin. Vissa barn gillar att höra en bedtime story, andra kanske vill prata om sin dag, och vissa kanske bara vill säga sina böner och gå och läggas. Så länge ditt barn somnar lätt och sover hela natten, fungerar din sängtid rutin troligen bra.

Andra saker som du borde troligen göra som en del av en god sömnrutin kan innefatta att du:

 • Börja tidigt. Det är mycket lättare att börja en god sömnrutin när ditt barn är ungt än att försöka ändra dåliga sömnrutiner när du har en barn eller en förskolebarn som fortfarande inte sover bra.
 • Gör din sovtid rutinmässigt åldersgodkänd. Ditt barns sädtid kommer att förändras över tiden. Till exempel, medan det förväntas att en nyfödd eller yngre spädbarn ska somna sjuksköterska eller dricka en flaska formel kan du försöka börja sätta din baby ner medan han är dåsig men fortfarande vaken när han är fyra eller fem månader gammal.
 • Håll din rutin på sänggåendet ganska kort. En bra sömnrutin kommer antagligen att vara ca 10-15 minuter, eller lite längre om du inkluderar ett bad.
 • Använd ett säkerhetsobjekt som en del av din sömnrutin. Ett säkerhetsobjekt, som ett fyllt djur eller filt, kan vara en viktig del av en god sömnrutin, speciellt för småbarn och förskolor. Dessa typer av föremål är vanligtvis inte säkra i spjälsängen för yngre spädbarn.
 • Var konsekvent i din sömn rutin. Din sömn rutin kan ändras över tiden, eftersom ditt barn blir äldre, men det borde vara ganska konsekvent från dag till dag, börjar samtidigt och går i samma ordning. Till exempel kan en barns sömnrutin starta klockan 8 och omfatta ett bad, lägga på pyjamas, läsa några bedtime-berättelser, gå i sängen och slutna godnatt.
 • Bjuda på några val i din sovdagsrutin. Ditt barn kan inte välja när du ska gå och lägga dig, men du kan låta honom få lite kraft i sin sömnrutin genom att låta honom ha ett val över vilka pyjamas att bära och vilka böcker att läsa etc.
 • Förstå att lite gråt kan vara okej Vissa barn, oavsett vad du gör, kommer att gråta i några minuter när de lägger sig för sömn eller när de vaknar i mitten av natten. Det kan vara okej om de snabbt lägger sig ner och du är bekväm att låta dem gråta i några minuter. Tänk på att även Ferber Method inte förespråkar att helt enkelt låta barn gråta hela natten.
 • Använd ett nattljus. Få barn gillar att sova i mörkret, vilket gör ett nattljus användbart.
 • Ta med tandhygien i din sömnrutin. Oavsett om du städar ditt barns tandkött eller påminner ditt äldre barn om att borsta och tandtråd, är korrekt tandhygien en bra vana att du kan inkludera i ditt barns sömnrutin varje natt.
 • Påminn dina barn att använda badrummet en gång innan du lägger dig. Detta är särskilt viktigt för yngre barn som fortfarande har problem med sängvätning.

Precis som det finns många riktiga sätt att ha en bra sömnrutin, finns det några felaktiga sätt och saker du bör undvika.

 • Dra inte ut din sömnrutin. Om du inte är försiktig kommer ditt barn att dra ut din sömnrutin mycket längre med upprepade samtal för drycker, snacks eller för att använda badrummet. Försök dock hålla fast vid din ursprungliga sängtid.
 • Undvik stimulerande aktiviteter strax före din sömnrutin. Särskilt om ditt barn har problem med att somna, bör du normalt sluta stimulera aktiviteter 30 till 60 minuter före sänggåendet, till exempel spela videospel, titta på TV eller prata i telefon.
 • Undvik koffein före sängen. Tänk på att förutom läsk och te kan koffein vara en dold ingrediens i andra livsmedel, inklusive kaffe-smaksatt glass och choklad etc.
 • Undvik dåliga sömnföreningar. Detta inkluderar saker som att gnugga ditt barns rygg tills han somnar, har musik att spela eller hålla på tv, eftersom om ditt barn lär sig att associera somna med något sådant så behöver han hjälp om han senare vaknar. Och nej, det går inte att hålla tv: n eller musik hela natten. Om ditt barn vaknar, kommer han fortfarande att gråta ut för dig och behöver din hjälp för att gå tillbaka till sömn.
 • Antag inte att ditt barn helt enkelt kommer att växa ut dåliga sömnsvanor. Tyvärr, om ingenting är gjort, fortsätter många barn som har sömnproblem som spädbarn och småbarn att sova dåligt även när de börjar skolan. Ju tidigare du fixar ditt barns dåliga sömnvanor, bland annat med att starta en bra sömnrutin, desto bättre.

Och kom ihåg att om dina barn inte sover genom, vill du inte heller.

Populära Inlägg

Läs Mer