Cervical Os i graviditet och förlossning

Anonim

Den livmoderhalsen är en del av den kvinnliga reproduktiva delen i bäckenet. Det är öppningen i nedre delen av livmoderhalsen mellan livmodern och vagina. Det finns tre huvuddelar av livmoderhalsen:

  • Ectocervix, även känd som livmoderhalsen
  • Den inre OS, öppningen på den innersta sidan av kanalen nära barnet
  • Den yttre OS, öppningen på yttersta sidan av kanalen

Rollen av livmoderhinnan i menstruationen

Under en kvinnas menstruationscykel öppnar och stänger livmoderhalsen i samband med olika menstruationsfaser. Beroende på scenen, kommer livmoderhalsens position ständigt att förändras, ibland rör sig högre och ibland rör sig lägre.

Under ägglossningen kommer livmoderhalsen att vara hög och placerad närmare toppen av skeden. Denna förändring av positionen kommer att göra det möjligt för livmoderhalsen att öppnas mer lätt för att tillåta att spermier kommer in.

Utsöndringen av livmoderhalsslem kommer ytterligare att rymma spermierna genom att förändra vaginans miljö från dess naturliga sura tillstånd till en mer alkalisk. För att säkerställa att spermierna kan ta sig fram till livmoderhalsen, blir mucus också tunnare och tydligare.

Under menstruationens fertila stadium kommer cervixpositionen att vara lägre och cervikala os kommer att stängas. Vaginala sekret kommer att bli tjockare och sura för att skydda mot bakterier och andra smittämnen.

Rollen av livmoderhinnan i graviditeten

Efter befruktning och implantering av det befruktade ägget i livmodern kommer cervixbenet att förändras som svar på både graviditeten och tillväxten hos det utvecklande fostret.

När graviditeten fortskrider från andra till tredje trimestern börjar fostret att gå ner i livmodern för att förbereda sig för födseln. Livmoderhals roll i detta skede är att ge stabilt stöd för barnets huvud som det pekade i ett huvud första punkt mot livmoderhalsen.

När arbetet fortskrider, blir livmoderhalsen mjukare och kortare, och livmoderhalsen kommer att börja utvidga sig. För att rymma barnets huvud under födseln måste livmoderhalsen öppna för en diameter på mer än fyra tum (10 centimeter). Vid att bli bredare blir livmoderhalsen också kortare och tunnare, ett fenomen som kallas utslagning.

Vid utlösning kommer de inre och yttre OS att komma närmare varandra. Som utmattning och dilatationsframsteg kommer läkaren eller barnmorskan att använda omfattningen av cervixöppningen för att hjälpa till med beslutsfattande.

  • Under den första fasen av arbetet blir livmoderkontraktionerna starka och regelbundna och livmoderhalsen kommer att utvidga till mer än två tum (fem centimeter).
  • Under det andra steget öppnar livmoderhalsen för fullständig utvidgning av fyra tum (10 centimeter). Det här är när aktiv pushing börjar leverera barnet genom födelsekanalen.

Självutredning av cervical Os

Du kan lokalisera livmoderhalsen under en enkel självkontroll. Genom att sätta in två fingrar i slidan kan du känna livmoderhalsen på baksidan av det vaginala utrymmet. Livmoderhalsen kommer att känna sig rund, medan cervixbenet kommer att känna som en liten munk med ett hål eller en indragning i mitten.

Om du planerar att bli gravid, kan du använda kvaliteten och positionen av livmoderhalsen och livmoderhalsen för att hjälpa dig att avgöra om du går in i en bördig fas:

  • När ägglossningen är öppen, kommer den livmoderhalsen att vara öppen och avslappnad, och den omgivande livmoderhalsen kommer att vara hög och mjuk och känna sig likadana av eftertraktade läppar.
  • Under en icke-fertil fas kommer livmoderhalsen att vara låg och fast, och cervixen kommer att vara stängd.

Populära Inlägg

Läs Mer