Orsaker och behandlingar av förstoppning efter födseln

Anonim

Det är egentligen inte ovanligt för mammor att hantera förstoppning efter födseln. Förstoppning är bara par för kursen för de flesta postpartummödrar under återhämtning. För vissa kan de bli förvånad över att ha att göra med förstoppning efter en graviditet där det inte hade varit något problem. För andra är förstoppning inget nytt.

Vad kan orsaka förstoppning efter födseln

Detta vanliga, men irriterande, obehag kan orsakas av en av de flera faktorerna som hänför sig till vad som hände med din kropp före, under och / eller efter leveransen. Tänk om någon av dessa beskrivningar kan passa vad du upplevde under leveransen. De första 2 poängen har att göra med att din mage var i grunden tom, den sista 3 är en reflektion av medicinska procedurer som du kanske har upplevt.

 1. Jag hade ett långt arbete med lite mat.
 2. Jag hade en tarmrörelse eller enema under arbetet.
 3. Jag hade en c-sektion. (Det kan ta upp till 3-4 dagar för matsmältningssystemet att börja fungera normalt efter denna stora operation.)
 4. Jag använde smärtstillande medel vid leverans, eller jag använder dem för närvarande för smärta av postpartum. (Speciellt systemisk narkotika kan sakta ner matsmältningskanalen).
 5. Jag har ett ömt perineum som kan orsakas av min episiotomi eller genom hemorrojder i postparten. (I det här fallet är förmodligen förstoppningen inte så mycket ett fysiskt problem som mentala. Du kan vara rädd för att riva dina stygn eller mer smärta. Den rädslan orsakar att du behåller din pall.)

Hur länge kan förhoppning förra

Beroende på grunden till din förstoppning och de steg du tar för att behandla det är det mycket troligt att det kommer att lösa inom några dagar efter att du födde. Det viktiga är att vara proaktiv vid behandling av förstoppning och följ stegen nedan.

Hur kan postpartum förstoppning behandlas

I de flesta fall kan du behandla din förstoppning hemma med framgångsrika resultat. Här är några enkla tips som du bör följa för att behandla och förhindra förstoppning.

 • Ät bra. Högfibrer livsmedel kan vara ditt bästa försvar. Livsmedel som fullkornsprodukter och fullkornsbröd, brunt ris, bönor och färsk frukt och grönsaker är utmärkta fiberrika livsmedel.
 • Drick mycket vatten, ca 6-8 glas om dagen. De fibermat som du äter kommer att absorbera det vatten du dricker, vilket gör dina avföring mjukare.
 • Om du vill ha det, ignorerar du inte det. Så mycket som du kanske fruktar mer smärta, kommer det bara att göra avföring hårdare när du håller dig i en tarmrörelse. Gå när du känner att du behöver.
 • Ta en promenad. Det kan tyckas skrämmande, speciellt om du återhämtar dig från en c-sektion, men lite träning (även i långsam takt) kan hjälpa till att lossna dina tarmar.
 • Fråga din vårdgivare om du ska ta avföring. Om du har haft en hård riva (tredje eller fjärde graden), har du med all sannolikhet redan börjat ta en. Du kan också behöva en mjukgörare om du har att göra med hemorrojder, tar järntillskott för anemi eller är på narkotika för smärtlindring.

Vad om hemorrojder?

Ofta går förstoppning och hemorrojder hand i hand. Om du anstränger sig för att passera en rörelse eller om din pall är svår, kommer det sannolikt att förvärra dina hemorrojder. Även om hemorrojder i allmänhet inte är svåra, är de verkligen inte ett nöje kryssning. Behandla hemorrojder och följa ovanstående råd bör rensa saker för dig inom en vecka eller två efter din barns födelse.

När ska jag ringa en doktor?

I vissa fall, men inte ofta, förstoppning är faktiskt ett symptom på ett större problem. Om din förstoppning fortsätter eller om du upplever några av de ytterligare symptomen nedan, kontakta omedelbart din läkare eller barnmorska.

 • Du har allvarlig magsmärta.
 • Du upplever perioder av både förstoppning och diarré.
 • Du går slem eller blod i din pall.
 • Du anser att rektal smärta är svår.
 • Du har en oroande mängd rektal blödning.

Populära Inlägg

Läs Mer