Orsaker till låg självförtroende hos barn

Anonim

Unga barn tenderar att ha relativt höga mått på självkänsla, men med början av mellanåren kan låg självkänsla bli mer av ett problem. Det finns ett antal sammanhängande orsaker till att låg självkänsla börjar dyka upp före ungdomar.

Jämförelser med andra

Någonstans mellan sex och elva år börjar barn aktivt jämföra sig med sina kamrater. Denna nyfunna sociala jämförelse sker både av kognitiva och sociala skäl. Psykolog Erik Erikson trodde att självjämförelse sätter scenen för den största kampen som barnen står inför denna ålder. Deras stora konflikt, trodde han, koncentrerar sig på att utveckla en känsla av industri, eller en känsla av kompetens, samtidigt som man undviker en känsla av underlägsenhet.

Känsla Incompetent

Som Erikson noterade kommer vissa barn att inse att deras ansträngningar inte är lika bra som deras jämnåriga och börjar känna sig underlägsna. Inte desto mindre leder känslan av inkompetens inte universellt till lågt självkänsla. Om ett barns dåliga prestanda uppträder i en domän som han inte värdesätter, till exempel friidrott, är hans självkänsla osannolikt att det påverkas. Om han emellertid är inkompetent i ett område som han finner viktigt, till exempel akademiker, riskerar han att utveckla låg självkänsla.

Ökade prestandatryck

Prestandatrycket ökar också under intervallet. Under tidiga och medelstora barndom tenderar föräldrar och lärare att lovorda all insats, stor eller liten, fattig eller utmärkt. När ungdomar närmar sig kommer dock vuxna att förvänta sig mer från barn. Ansträngningarna är fortfarande viktiga, men prestationen börjar betyda ännu mer. Som ett resultat gör tweens inte bara sina egna jämförelser mellan dem och deras kamrater, men de bevittnar också vuxna som gör samma jämförelser.

Uppfattad Disapproval av andra

När föräldrars och lärares prestationsförväntningar ökar börjar tweens börja uppfatta dessa vuxnas besvikelse. Huruvida barnets självkänsla påverkas beror på vilken vuxen / vuxna som misstänker sina ansträngningar. Om missnöje kommer från någon som inte gillar barnet - säg en obestämd lärare - är det osannolikt att barnet ska fatta domen till hjärtat och självkänsla kommer att förbli högt. Om barnet emellertid tror att en älskad förälder eller betrodd tränare är besviken i dem, kan det leda till låg självkänsla. Det är klart att föräldrarna kan spela en nyckelroll för att hjälpa barnen att upprätthålla ett hälsosamt självförtroende.

Populära Inlägg

Läs Mer