Ta hand om dina episiotomysömmar

Anonim

En episiotomi är ett kirurgiskt snitt i perineum (området mellan vagina och anus) som gjorts strax före leverans för att förstora vaginalöppningen. När barnet levereras används stygn för att stänga snittet eller tårar som uppstår oavsiktligt under leveransen. Att ta hand om dessa stygn är viktigt eftersom det bidrar till att minimera risken för smärta och infektion under postpartumläkningsprocessen.

Om Episiotomy Stitches

Efter en episiotomi utförs läkare eller barnmorska perineum (området mellan anus och vulva) genom att sticka såret stängt.

Utövare använder nästan alltid upplösliga suturer (även kända som absorberbara suturer) för en episiotomi. Det tar vanligen en vecka eller två för stygnen att helt bryta ner sig. Du behöver inte återvända till sjukhuset för att få bort dem, och det är sällan några komplikationer i samband med deras användning.

Stygnen är typiskt svarta men kan komma i andra färger. De börjar vanligtvis lösa upp inom några dagar, vilket du kommer att märka när du torkar dig själv. När du gör det kommer det att finnas små svarta fläckar kvar. Detta är helt normalt.

Hur bryr du dig om dina stygn

När du återvänder hem från sjukhuset, kommer du sannolikt att känna anbud runt perineum. Det kan finnas en ihärdig smärta eller knullande, eller du kan känna en tillfällig dragkrok eller jab. Du kan ofta minska detta obehag genom att använda ett täckt ispaket för den första dagen eller så, speciellt om såret fortfarande är svullet och rött. Eftersom huden i detta område är känslig föredrar vissa att suga en stor hygienbinda i häxhasel, frysa den och applicera den på sina underkläder.

Du kommer definitivt vill hålla din perineum ren. Du kan göra detta genom att använda en sprutflaska fylld med varmt vatten varje gång du använder badrummet. Torka området torrt istället för att torka för att förhindra att stygn sätts fast.

Andra användbara tips:

 • Använd babymattor istället för toalettpapper, om möjligt.
 • Torka alltid fram och tillbaka.
 • Använd en antibakteriell sanitizer på dina händer före rengöring av perinealområdet för att förhindra att såret infekteras med handen.
 • Byt din kudde varannan i fyra timmar.
 • Köp ett grunt mini-badkar kallat ett sitzbad som passar över toalettsitsen och låter dig suga ihop sömmen för rengöring och smärtlindring.
 • Om du har problem med att torka såret, kan du använda en hårtork på lågt; håll den åtminstone 8 tum från din hud.
 • Over-the-counter smärtstillande medel som Motrin (ibuprofen) kan hjälpa till att lindra obehag.
 • Kylmedicinska kuddar som marknadsförs för hemorrojdbruk kan också ge lättnad. Välj en som är allergivänlig, pH-balanserad och parfymfri.
 • Numbing sprayer speciellt gjorda för nya mödrar kan också hittas hos de flesta drogister. Lidokaingeler kan också hjälpa till.
 • Undvik tamponger under de första sex veckorna efter att din baby är född.

Du kommer vanligtvis att kontrollera dina sömmar vid ditt sexveckorsbesök efter ett par dagar. På den tiden kommer din utövare att kunna berätta när du kan återuppta sexuella relationer och erbjuda tips om hur du hanterar inkontinens eller något annat problem du kan uppleva.

Du kan också få råd om Kegel övningar för att återställa muskeltonen runt perineum.

När att söka akut vård

Liksom vid alla kirurgiska ingrepp är infektion möjligt efter episiotomi. Tveka inte att kontakta din läkare om du upplever något av följande symtom:

 • Svår smärta vid snittet
 • Rödhet och svullnad runt stygnen
 • Synlig pus i eller runt såret
 • Feber på 100 grader F eller mer

Om din läkare inte är tillgänglig, gå omedelbart till närmaste akutmottagningställe.

Populära Inlägg

Läs Mer