Kan du ha fruktbar livmoderhalsslem men inte ovulera?

Anonim

Om du försöker bli gravid är du sannolikt medveten om att bördig livmoderhalsslem och en fortsatt temperaturökning är två viktiga tecken på att det är dags. Men vad betyder det om du har dagar med bördig livmoderhalsslem men din temperatur verkar vara överallt? Vad kan orsaka detta och vad är nästa steg?

Fertig Cervical Mucus, Temperatursteg och Ovulation

Vanligen är fritt livmoderhalsslem - en vattnig till rå äggvit som vaginal urladdning - före ägglossningen. Om du kartlägger din basala kroppstemperatur och ägglossningen inträffade, kan du förvänta dig att du ser en långvarig temperaturökning inom några dagar när du ser ditt mest bördiga livmoderhalsslem.

Om du inte verkar få en temperaturhöjning alls kan det vara av olika orsaker. Låt oss ta en titt på möjliga förklaringar.

Så här kontrollerar du din livmoderhalsslem och upptäcker ägglossningen

Möjlighet # 1: Du får inte vara ovulerande

Om du har bördig livmoderhalsslem men ingen temperaturökning kan det vara att du inte ägglosser.

Medan bördig kvalitet cervicala slem kan varna dig för att ägglossning kommer, så att du kan tidkön för graviditet, det bekräftar inte att ägglossningen faktiskt ägde rum. Du kan ha fruktbar slemhinna, men inte ägglossning. Detta är mer sannolikt fallet om du också har oregelbundna menstruationscykler.

Varför skulle du få bördig livmoderhalsslem om du inte är ägglossning?

Tänk på att livmoderhalsslem förändras för att förbereda ägglossningen. Syftet med ökade livmoderhalsvätskor är att skapa en vaginal miljö som är vänligare för spermier. Blodflödet ökar också till bäckenområdet, vilket stimulerar ökad sexuell lust. Det här är naturens sätt att försöka få dig att få samlag när du är mest sannolikt att bli gravid.

Så om du får bördig livmoderhalsslem, men inte ägglossning, kanske du vill tänka på det som om din kropp försöker ägglossa men inte lyckas.

Normalt blir livmoderhalsslemmet mer rikligt precis före ägglossningen. Då, när ett ägg släpps, torkar de livmoderhalsvätskor upp. Vissa kvinnor, som de med polycystiskt ovariesyndrom eller PCOS, kan emellertid ha dagar med livmoderhalsslemhinnor, följt av torrhet, följt av ytterligare några dagar av livmoderhalsslem. Detta är kroppen som försöker om och om igen att ägglossa.

Möjlighet # 2: Du får inte kartlägga dina temperaturer noggrant nog

När du kartlägger din kroppstemperatur måste du vara noggrann när du tar temperaturen ungefär samma tid varje morgon innan du går upp och flyttar dig. Om dina avläsningar inte är korrekta kan du sakna den ökning av temperaturen som motsvarar fritt livmoderhalsslem.

Det innebär att du tar temperaturen på exakt samma tid på helgerna som du gör under veckan. (Ingen sov sen!) Det betyder också att du måste ta din temperatur innan du går upp för att använda badrummet eller flytta mycket.

Arbetar du nattskiftet? Eller har du svårt att sova? Dessa kan också kasta bort kroppens basala temperaturer.

Så här upptäcker du graviditet eller ägglossning på din BBT-diagram

Möjlighet # 3: Du kan vara en del av den lilla andelen kvinnor som inte får en temperaturökning

Medan de flesta kvinnor kommer att få en liten ökning av sin basala kroppstemperatur efter ägglossningen finns det en liten andel kvinnor som inte får en.

Du kan vara en av dem!

Hur kan du veta om du ovulerar eller inte?

Om du är osäker på huruvida du är ägglossande, se din läkare. De kan göra fertilitetsprovning för att bekräfta eller leta efter tecken på regelbunden ägglossning.

För att bekräfta att ägglossningen inträffar kan din läkare beställa ett ultraljud eller blodarbete.

Under en ultraljud kommer tekniker att leta efter bevis på ägglossning på äggstockarna. Din läkare kanske vill schemalägga en ultraljud innan du förväntas ägglossa - att leta efter att utveckla folliklar - och sedan efter ägglossningen - för att leta efter bevis på en corpus luteumcyst. (Detta är vad en follikel omvandlas till efter att den släpper ut ägget.)

Vanligtvis kommer din läkare att beställa blodarbete för att kontrollera din nivå av progesteron. Progesteron är ett hormon som ökar snabbt efter ägglossningen och sjunker sedan strax innan din period börjar om du inte blir gravid.

Vad händer om du inte ägglosser? Din läkare kommer att utföra fler fertilitetsprov (inklusive test för din partner), hänvisa till en reproduktiv endokrinolog eller rekommendera fertilitetsbehandlingar.

Bottom Line på Fertile Cervical Mucus utan uppgång i temperatur

Oftast kommer en kvinna att uppleva förändringar i både hennes livmoderhalsslem och en ökning av basal kroppstemperatur nära tiden för ägglossningen. Noggrant utvärdering av båda dessa kan vara till stor hjälp när det gäller timing kön att inträffa vid den tidpunkt du är mest sannolikt att bli gravid. Men ibland uppstår inte en fortsatt temperaturökning trots fritt livmoderhalsslem. Som diskuterat finns det flera möjliga orsaker till detta. För några kvinnor uppstår inte en temperaturökning trots ägglossningen. Det kan också vara att du inte har kartlagt dina basala kroppstemperaturer noggrant nog. Att göra det på rätt sätt kan vara svårt, men är ännu mer utmanande om du arbetar en kväll eller nattskift eller helt enkelt inte sova bra.

Det är viktigt att du pratar med din läkare om du upplever brist på kropps-basal temperaturförändring trots fruktbar slem. Blodtester som en progesteronnivå liksom ultraljud kan hjälpa dig att bestämma om du är ägglossning eller inte. Om du inte är ägglossning, kan ytterligare testning och samråd med en fertilitetsspecialist behöva besluta om det bästa sättet att bli gravid.

Populära Inlägg

Läs Mer