Kan du bli gravid utan att ha en period?

Anonim

Kan du bli gravid utan att ha en period i månader? Ja det är möjligt. Men det är inte troligt. Om du inte får dina perioder är det en bra anledning att se din gynekolog. Det finns några vanliga och några inte-så-normala skäl att det kan hända. Vad kan orsaka att du inte får dina perioder? Kan du vara gravid och inte veta det?

Vad har dina perioder att göra med att bli gravid? Och om du vill bli gravid, hur kan din läkare hjälpa dig att bli gravid om du inte är menstruerad?

Vad har din period att göra med att bli gravid?

Din period är det mest uppenbara tecknet på att din kropps reproduktionssystem åtminstone försöker fungera. Det markerar slutet på en menstruationscykel. Det kvinnliga reproduktionssystemet är komplext och medan du kan läsa en detaljerad förklaring av hur allting fungerar, här är en snabb och enkel uppdelning av vad som händer varje månad (om du får dina perioder).

I början av din månadscykel anger specifika hormoner dina äggstockar att börja utveckla ett ägg. Ägget, eller oocyt, finns inne i en follikel. Denna follikel är som en liten bubbla. Vätska, näringsämnen och det omogna ägget finns inne i follikeln.

Hormonerna stimulerar follikeln och ägget att växa. Detta fortsätter i ca 12-14 dagar, men antalet dagar kan variera. Så småningom når ägget mognad. Follikeln springar upp och ägget släpps från äggstocken. Detta kallas ägglossning. Ägget lever bara i 12 till 24 timmar.

Om du har haft samlag inom fem dagar efter ägglossningen kan det finnas sperma som väntar i reproduktionssystemet. Ägget har en kort livslängd, men spermierna kan överleva i det kvinnliga reproduktionssystemet i upp till fem dagar. Sexuellt samlag på själva dagen för ägglossning, och även dagen efter, kan också leda till befruktning. Om en spermcell befruktar ägget blir du gravid.

När ägglossningen har inträffat utlöser hormonprogesteron fodret i livmodern för att förbereda sig för ett befruktat ägg eller ett embryo. Livmoderns lining kallas endometrium. Under de kommande 10 till 15 dagarna kommer endometrium att byggas upp, bli tjockare och ändra sin fysiologiska struktur för att vara rätt för ett embryo.

Om du tänker kommer ett embryo att implantera sig i livmodern mellan 7 och 10 dagar efter ägglossningen. Detta kommer att utlösa olika hormoner för att förbereda kroppen för att vårda en graviditet. Om du inte tänker kommer hormonprogesteron att börja droppe. Sänkande nivåer av progesteron kommer slutligen att signalera endometrium att bryta ner och utvisa sig själv. Det här är din period.

När endometrium utvisas börjar din kropp frisätta hormoner för att utlösa nästa månads ägglossning, förutsatt att du har regelbundna cykler. Din period markerar slutet på en cykel. Om du får din period är det troligt (men inte säkert) att du har ägglossning under de senaste två veckorna. Ägglossning krävs för att bli gravid. Om du får dina perioder regelbundet, är det troligt att du äter regelbundet.

Kan du ovulera utan att få dina perioder?

Om du inte får dina perioder är du förmodligen inte ovulerad regelbundet. Det finns ett antal skäl till detta (mer på det nedan). Men det betyder inte att du inte plötsligt kommer att ägglossas utan att få en period först.

Som nämnts ovan markerar menstruationen slutet på en cykel. Om ägglossningen inträffar, och du blir inte gravid, får du din period. Men låt oss säga att du för närvarande inte har regelbundna cykler. Du kan, beroende på anledningen till att du inte menstruerar regelbundet, plötsligt börja en menstruationscykel.

Slutet på din cykel är markerad av din period, men det finns inga tydliga tecken på att din kropp har börjat en cykel. Du kan ägglossa och inte veta det.

Du kommer bara att känna dig ovulerad om du får din period eller om du hade samlag i ditt bördiga fönster blir du gravid.

Du kanske inte inser att du är gravid ett tag, men eftersom du inte har fått dina perioder. Du kommer inte ha en period att vara "sen" om du inte har fått en.

13 skäl att du kanske inte får dina perioder

Den medicinska termen för brist på menstruationscykler är amenorré. Vad kan vara anledningen till att du inte får dina perioder?

1. Du kan vara gravid . Om du har haft regelbundna perioder, och slutar plötsligt att få din period, kan du vara gravid. Det här är troligen det första du tänkte på när din tid var sen, och du har troligt redan tagit ett graviditetstest.

Men vad händer om ditt graviditetstest var negativt? Kan du fortfarande vara gravid? Ja. Det är ovanligt, men det är möjligt att vara gravid och få ett negativt graviditetstest. Se din läkare för uppföljning och bekräftelse, och tills du vet annars fungerar som om du är gravid (till exempel, undvik alkoholhaltiga drycker).

2. Du ammar . Om du bara ammar en bebis kan du förhindra att dina perioder kommer. Detta kallas ibland "amma rent". Hur länge kommer du att gå utan en period när du ammar? Det beror på hur ofta du ammar och din personliga biologi.

3. Din valda kontrollmetod har upphört med dina perioder . Vissa former av preventivmedel kan stoppa dina perioder. Din läkare ska ha berättat om det var möjligt när de ordinerade det.

Hur lång tid tar det för dina perioder att återvända efter att du slutat ta födelsekontrollen? Det beror på din kropp och ditt preventivmedel val. Med Depo-Provera, även känd som "födelsekontrollskott", tenderar menstruationscykler att återvända ungefär sex månader efter den sista injektionen (om du fick injektionerna i minst ett år).

4. En medicin du tar har avbrutit dina cykler . Födelsekontroll är inte den enda medicinen som kan stoppa dina perioder. Andra mediciner som kan stoppa dina cykler inkluderar vissa psykiatriska läkemedel, kemoterapi, allergimedicin och blodtryckspiller.

5. Du är fet . Fetma är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet. Kvinnor som är överviktiga kan uppleva oregelbundna menstruationscykler och i vissa fall kan deras perioder sluta helt. Förlora vikt kan starta om eller reglera dina cykler.

6. Du är underviktig . Med fetma kastar för mycket fett av det normala hormonbalansen i kroppen. När en kvinna är underviktig kan bristen på fett kasta sin reproduktionscykel av. Om det här är problemet, bör du ta upp din cykel om du tar upp din vikt.

7. Du är en idrottsman . Du kan vara en idrottsman med en vikt som anses vara "normal". Men det är inte din vikt som verkligen påverkar din reproduktionscykel - det är mängden fett. Idrottare kan ha en hög andel muskler och en låg andel kroppsfett. Detta kan orsaka att deras menstruationscykler är oregelbundna eller till och med sluta helt. Överdriven motion kan också orsaka att dina perioder blir oregelbundna eller slutar.

8. Du är under hög stressnivå . Stress kan få dig att hoppa över en period eller två. Det är dock mycket ovanligt att stressa ensam för att få din menstruationscykel att stanna i flera månader.

9. Du har PCOS . Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en vanlig orsak till kvinnlig infertilitet. Ett av de primära symptomen är oregelbundna eller frånvarande perioder.

10. Du har primär ovarieinsufficiens . Också kallad för tidig ovariefel kan primär ovarieinsufficiens (POI) orsaka att en kvinna har oregelbundna eller frånvarande perioder. Ibland kommer en kvinna med POI att gå månader eller till och med år utan en period, bara för att få dem att starta om utan förklaring. POI brukade också kallas "tidig klimakterium", men efter klimakteriet återkommer menstruationen aldrig.

11. Du har någon annan hormonell obalans . PCOS och POI är bara två möjliga tillstånd som kan orsaka ägglossningsproblem. Några andra tillstånd som kan leda till oregelbunden eller brist på perioder inkluderar sköldkörteln obalans, endometrios, ett underliggande obehandlat medicinskt tillstånd (som diabetes) och hyperprolactinemi.

12. Det finns ett strukturellt problem med livmodern . Scarring av livmodern kan orsaka att dina perioder blir oregelbundna eller slutar helt. Detta kan inträffa efter en D & C eller livmoderkirurgi.

13. Du går in i klimakteriet . Det här är ibland de första rädsla kvinnorna har när de plötsligt slutar få sin period, även om de är år och år borta från det blir en verklighet. Medan tidig klimakteriet är möjligt, om du inte är 45 år eller äldre är det osannolikt att klimakteriet orsakar din brist på perioder.

Om du vill bli gravid men inte har perioder

Läkare rekommenderar vanligen att försöka bli gravid i ett år (eller sex månader, om du är 35 år eller äldre) innan du får en fertilitetsutvärdering. Detta gäller emellertid inte om du har tecken eller symptom på fertilitetsproblem.

Om du inte får dina perioder kan du hantera infertilitet. Se till att du och din partner utvärderas. Det kan finnas mer än en anledning att du inte tänker, och manlig infertilitet är vanligare än du kanske inser. Beroende på varför du inte är ägglossning, och om det finns andra fertilitetsproblem, inkluderar behandlingsmöjligheter livsstilsförändring, viktminskning eller vinst, förändring av läkemedlet, behandling av ett underliggande medicinskt tillstånd eller fertilitetsbehandlingar.

Om du inte vill bli gravid

Om du inte vill bli gravid bör du inte lita på din brist på menstruationscykler som preventivmedel. Detta gäller även om du tidigare har diagnostiserats som infertil (om inte din läkare säger något annat).

Som nämnts ovan, beroende på varför du inte får dina perioder, är det möjligt att ägglossa och inte få en period först som en "varning" att du är bördig igen. Tala med din läkare om det bästa antikonceptiva valet för dig.

Populära Inlägg

Läs Mer