Kan du bli gravid från pre-ejaculate?

Anonim

Om du hoppas att undvika graviditet med hjälp av uttagningsmetoden - när en man drar sin penis ut ur slidan före utlösning - så kanske du undrar om det är möjligt att bli gravid med precum. Precum (även kallad för ejakulat) är den vita vätskan som kommer ut från penisens spets under sexuell upphetsning men före full utlösning. Denna vätska ser mycket ut som semen.

Finns spermier inuti precum? Svaret är ja, ibland. Det finns en liten möjlighet att bli gravid ur förkompenserad vätska, men det är osannolikt. Omkring 4 av 100 kvinnor kommer att bli gravid från prek.

Det sägs att det finns andra skäl att vara försiktig om att använda uttagningsmetoden för att undvika graviditet. Medan få få kvinnor kan bli gravida, kommer upp till en av fem kvinnor oavsiktligt att bli gravid med hjälp av uttagsmetoden.

Vad är Precum?

Precum (före-ejakulerande) vätska kommer från Cowper-körtlarna. Cowper körtlar är två käftstörtlar som sitter under prostatakörteln på vardera sidan av penisens innersta ände.

Körtlarna är något mindre än en halv tum i diameter och de ger en alkalisk slem. Från varje körtel är små kanaler som leder till olika delar av urinröret. Det är genom dessa kanaler som körtlarna skickar precum under sexuell upphetsning men före själva utlösningen. Det finns två primära syften med före ejakulering.

Roller av pre-ejakulat

  1. Neutralisera surhet i urinröret
  2. Ge smörjmedel för samlag

En roll är att neutralisera urinrörets surhet. Urinröret tjänar både som en väg för urin och också en väg för utlösning. Urin är naturligt sur, och en del av den surheten lingrar i urinröret även efter att du har passerat urinen. Problemet är att spermierna är känsliga för pH-nivåer, och surheten hos urinen kan döda spermier. Den alkaliska slemhinnan från förutlösningen neutraliserar vägen så att spermier kan ha en "ren" väg ut.

Det andra syftet med förutlösning är att tjäna som smörjning för samlag. Det finns faktiskt körtlar som tjänar en liknande syfte hos kvinnor, som kallas Bartholins körtlar. Dessa är två käftstora körtlar som sitter på vardera sidan av vaginala öppningen. De utsöndrar också ett alkaliskt slem som är avsett att ge smörjning för samlag.

Gör Sperma Live Inside Precum?

Cowper körtlar producerar inte eller håller några spermier, vilket var anledningen till att det en gång var allmänt tänkt att före ejakulering inte hade några spermier. Detta antagande är dock felaktigt.

Det kan finnas levande spermier i precum. Detta sker inte alltid, och när det gör det finns inte så många spermceller; Det är dock fortfarande möjligt. Även om chansen är låg, kan spermierna inuti precum potentiellt orsaka graviditet.

En studie visade att i precumprover som tagits från 42 män, innehöll cirka 17 procent av proven flytande spermier. I en annan studie hade 41 procent av proverna sperma celler närvarande, och i 37 procent av dessa prover var spermierna rörliga och levande.

Eftersom spermierna i förutlösning inte kommer från Cowper körtlar, hur kommer de in i precum? Forskningen är inte avgörande, men det antas för närvarande att vissa män läcker spermieceller i sin pre-ejaculatoriska vätska, och dessa spermier kommer från vesikelns vesikel (där de lagras före utlösning).

Kan du bli gravid från Precum?

Oddsen att bli gravid från precum är mycket små.

Som nämnts ovan bedöms det att 4 av 100 kvinnor kommer att bli gravida med hjälp av uttagningsmetoden korrekt.

Även om mannen drar ut och ejakulerar bort från vagina eller vulvaområdet, finns det en fyra procent risk att graviditeten kan leda till.

Dessa graviditeter beror på de få spermierna i precum.

Om en man aldrig sätter in sin penis i din vagina, och endast spetsen av hans penis (med precum) kommer i kontakt med utsidan av din vulva, är det extremt osannolikt att precum på utsidan av skeden kommer att leda till graviditet. Oddsen är dock inte garanterad. Det är fortfarande teoretiskt möjligt för graviditet att uppstå.

Hur kommer jag veta om jag blev gravid?

Du kommer inte veta om du blev gravid i minst två till tre veckor efter att du hade sex. Du kanske känner dig frestad att ta ett graviditetstest dagen efter, men det skulle vara för tidigt. Det tar minst 10 dagar för ett embryo att implantera sig in i livmoderväggen och producera tillräckligt med graviditetshormonet hCG som detekteras av även de mest känsliga för graviditetstest.

Du ska vänta minst två hela veckor innan du tar ett graviditetstest. Ännu bättre, du borde vänta tills din period är minst några dagar sen.

Ibland upplever människor "graviditetssymtom" några dagar efter kön och oroar det för att de kan vara gravid. Sanningen är att du inte kan veta om du är gravid bara genom att "känna" gravid. Även reella graviditetssymptom kommer inte att inträffa förrän minst 10 dagar efter befruktningen.

Nödproteser

Om du hade samlag, vill du inte bli gravid, och du är orolig för att risken för risken för att bli gravid kan du använda nödsituation.

Du har två alternativ för akut preventivmedel. Du kan ha en ParaGuard IUD placerad inom fem dagar efter oskyddad samlag. Detta kan vara på plats och fortsätta fungera som preventivmedel.

Ett annat alternativ är "Morning After Pill", en typ av p-piller du tar efter oskyddad samlag. Det finns olika typer av morgon-efter-piller, en du måste ta så snart som möjligt, och en annan som du kan ta upp till fem dagar efter kön.

Prata med din gynekolog eller besök ett planerat föräldraskapsklinik närmast dig så snart som möjligt.

Vad du behöver veta om att använda Morning-After Pill

Ett ord från Verywell

Du kan bli gravid ur precum om penis placerades i skeden eller till och med (teoretiskt) om penisens spets (med precum) kom i kontakt med utsidan av skeden. Om du inte vill bli gravid är uttagningsmetoden bättre än ingenting, men det är inte idiotiskt.

Plus, de flesta paren kan inte effektivt använda uttagningsmetoden. Att förutse när utlösning kommer att inträffa och drar ut i tid (och ejakulering bort från det vaginala området) är inte lätt.

Dessutom kommer uttagningsmetoden inte att skydda dig från en sexuellt överförbar sjukdom. Återtagningsmetoden används bättre i kombination med andra former av preventivmedel, som kondomer eller tillsammans med hormonella preventivmedel.

Förmåner och nackdelar med uttagningsmetoden

Populära Inlägg

Läs Mer