Kan de berätta hur stor barnet är med ultraljud?

Anonim

Ultraljudsundersökningar är notoriskt felaktiga för att förutsäga barnets vikt. Ultraljudet ger en uppskattning av din babys vikt, men denna uppskattning kan vara av ett pund eller mer i båda riktningarna.

Det finns flera sätt att förutse vikten via ultraljud, och resultaten kan variera mycket. Det är i allmänhet inte tillrådligt att fatta beslut om induktion eller en planerad kejsarsnitt som enbart baseras på beräknad fetthalt.

Hur är viktprognos?

Det finns mer än 30 olika algoritmer som används för att förutse barnets vikt via ultraljud. De flesta använder vanliga ultraljudsmätningar som din bebis huvudomkrets (via biparietal diameter), bukomkrets, femur längd och andra.

Olika program lägger till barnets kön, gestationsåldern och andra faktorer i blandningen. Till exempel kan barn av diabetic mödrar vara större på grund av moderns höga blodsocker, och vissa uppskattningar antar att dessa barn kommer att bli större.

Din barnmorska eller läkare kan också försöka förutspå fetthalten genom att använda händerna under en fysisk undersökning av buken med Leopolds manövrar, vilket också hjälper till att bestämma barnets position. Detta är inte ett korrekt verktyg för att förutsäga barnets äkta vikt, även om vissa utövare är bättre än andra för att göra viktuppskattningar på detta sätt.

Uppskattningsbaserade induktioner eller kejsarsnitt

När den beräknade vikten tyder på att barnet är stort för graviditetsåldern, kommer vissa läkare att planera en induktion eller planerad cesareans. I allmänhet kan en baby som uppskattas vara 10 pund eller mer känd som makrosomi-kan motivera en C-sektion.

Den främsta oroen med vaginal leverans av en stor bebis är axeldystoki. Det här inträffar när barnets kropp fastnar i födelsekanalen och kan skada arm- och axelnerven. Detta kan resultera i permanent förlamning av barnets armmuskler samt skada på moderen.

Medan cesareaner ibland utförs för stora barn, kan barnen faktiskt vara flera pund under föddsuppskattningen. Det är därför många människor inte rekommenderar att du använder denna uppskattning för att fatta beslut om födelselandet. Ibland beräknas också.

Tredje Trimester Ultraljud

Om du blir ombedd att göra en ultraljud under graviditetens sista trimester, fråga vad ultraljudet används för att berätta för dig. Har din utövare en särskild oro att endast en ultraljud kan svara? Är det något som händer? Eller är det ett rutinmässigt förfarande som görs på de flesta kvinnor i övningen.

Några saker som din utövare kanske vill titta på i tredje trimestern inkluderar, men är inte begränsade till:

  • Placental plats
  • Barnets position
  • Mängden fostervätska
  • Biofysisk profil

Var noga med att prata med din läkare eller barnmorska om deras tankar. Även om din baby är större, betyder det inte att du inte kommer att kunna födas vaginalt. Storleken på barnet är bara en del av pusslet.

Populära Inlägg

Läs Mer