Kan en pap smear orsaka ett missfall?

Anonim

De flesta läkare rekommenderar att du får en Pap smear (även kallad Pap-test) i tidig graviditet som en del av rutinmässig prenatal vård. Det tar vanligtvis bara några minuter. Testresultaten skickas till ett labb som kontrollerar onormala livmoderhalsceller, vars närvaro kan innebära livmoderhalscancer. Om ett Pap-test visar att du har onormala livmoderhalsceller, kan din läkare utföra ett andra test som heter colposcopy, vilket gör det möjligt för honom eller henne att se mer på din livmoderhals.

(Obs! Det är också en bra idé att få regelbundna Pap-smuts även när du inte är gravid. Din läkare kommer sannolikt att rekommendera att du får ditt första Pap-test i åldern 21 eller tre år efter att du först haft samlag år till 29 år. Det rekommenderas generellt att kvinnor i åldrarna 30-65 får ett Pap-test - tillsammans med ett HPV-test-vart femte år. Men fråga din läkare vad den perfekta frekvensen är för dig.)

Vad händer under ett pap Test

Under en Pap-smärta, klipper kvinnan från midjan ner, ligger på ryggen på ett bord, sprider benen och lägger fötterna i omrörningar. Ett ark placeras över hennes lår. Läkaren använder ett medicinskt verktyg som kallas ett spekulum, tillsammans med smörjning, för att undersöka livmoderhalsen och använder sedan en liten pensel eller spatel för att svälla ett prov av celler från livmoderhalsen för testning. Vissa kvinnor känner ingenting, medan andra känner mild obehag under denna typ av tentamen. Ju mer att du slappnar av din kropp och vaginala muskler, desto bekvämare är Pap-testet vanligtvis.

Kan en pap smear orsaka ett missfall?

Vissa kvinnor kan uppleva lättfläckning efter provet, på grund av livmoderhalsens känslighet under graviditeten, men det är inte troligt att ett Pap-test skulle kunna oavsiktligt orsaka missfall. Hurså? Vanligtvis är det befruktade ägget implanterat högre upp i livmodern och inte nära livmoderhalsen. Även om fostret implanteras lägre i livmodern och närmare livmoderhalsen, är livmoderhalsen ganska tjock under första trimestern, så det ljus som skrapar från ett Pap-test skulle inte störa ett implanterat befruktat ägg.

Tyvärr, med tanke på att ungefär 15 till 20% av de bekräftade graviditeterna slutar i missfall, gör vissa kvinnor oundvikligen missfall efter att ha druckit. Vissa kan till och med börja med symtom på missfall efter att ha haft Pap-smärta tidigare samma dag. Symptom på missfall kan innefatta vaginal blödning som är ljusrött eller brunt, kramper eller ryggont och överföring av vävnad genom slidan. Men kom ihåg: Det betyder inte att Pap-smeden nödvändigtvis orsakade missfallet. Det är mycket mer troligt att missfallssymtom tillfälligt inträffade efter testet.

Om du oroar dig för att få ett Pap-test under tidig graviditet, diskutera du dock din oro med din prenatal vårdgivare. Det är möjligt att din läkare eller barnmorska kommer överens om att skjuta upp Pap-testet tills din postpartum-kontroll, speciellt om du har en historia med normala Pap-resultat.

Populära Inlägg

Läs Mer