Kan födelsekontroll orsaka infertilitet?

Anonim

Kan födelsekontroll skada din fertilitet? Många hormonella preventivmedel har risker, men infertilitet är inte en av dem. Enligt många studier är du så sannolikt att bli gravid om du tidigare använt förlossningsskydd som en kvinna som aldrig använt hormonella preventivmedel.

Faktum är att en av de största studierna tittade på kvinnor som hade använt födelsekontroll i sju år. De fann att 21, 1 procent uppfattades i sin första bördiga månad. Av de som inte var med omedelbart var 79, 4 procent gravida inom ett år. Detta liknar den allmänna befolkningens odds för befruktning.

[Observera att studien specifikt avser kvinnans första bördiga månad efter att ha stoppat preventivmedel. Det kan finnas en viss liten väntetid mellan när du slutar födelsekontroll och din fertilitet återvänder. Med undantag för födelsekontrollskottet är denna väntetid vanligen kort.]

Med allt sagt är det några små studier som ger upphov till bekymmer om de långsiktiga riskerna för födelsekontroll. Men som ni kommer att se nedan bör dessa studier tas med saltkorn.

Långsiktigt preventivmedel och endometrialfoder

En studie publicerad inom obstetrik och gynekologi rapporterade att kvinnor som använde kombinerade (östrogen och progestin) p-piller i fem eller flera år var signifikant mer benägna att ha tunnare endometrialfoder. Endometrium linjer livmodern och är där ett embryo skulle implantera sig under graviditeten.

Men i denna studie sågs de 137 patienterna redan i en fertilitetsklinik. (Studien gjordes för kvinnor som förbereder sig för en frusen embryoöverföring.) Dessa kvinnor fick redan IVF-behandling och resultaten kan inte gälla kvinnor med annars hälsosam fertilitet.

Även om forskarna drog slutsatsen att långsiktiga p-piller kan minska risken för IVF-cyklusavbrott (på grund av den tunna foderet), tycks graviditetsnivåerna likna de olika grupperna.

Med andra ord, så länge du lyckades slutföra din IVF-cykel, skulle dina chanser att bli gravid vara samma som någon som aldrig använt de kombinerade p-pillerna.

Födelsekontroll och menstruationscyklusvariationer

I en annan intressant men liten studie som publicerades i Gynecological Endocrinology jämfördes en grupp av 175 kvinnor som avbröt orala preventivmedel jämfört med en grupp av 284 kvinnor som aldrig hade tagit p-piller.

Kvinnorna kartläggde kroppens basala temperaturer. Detta gjorde det möjligt för forskare att observera cykellängd, ägglossning och luteal faslängd. Den luteala fasen är tiden mellan ägglossningen och din förväntade period.

Studien visade att 57, 9 procent av kvinnorna som avbröt p-piller ägglossning och hade hälsosamma luteala faser i sin första postpillercykel.

Däremot hade många kvinnor i cykelgruppen efter piller längre menstruationscykler än användare utan piller. Detta varade i upp till 9 månader. Dessutom hade fler kvinnor i postpiller gruppen kortare än vanliga luteala faser. Dessa cykelstörningar korrigerade sig så småningom med 9 månader efter användning av födelsekontroll.

Med det sagt är det viktigt att notera att denna studie inte tittade på kliniska graviditetsräntor och huruvida dessa oregelbundenheter var tillräckliga för att påverka fertiliteten.

Också vissa kvinnor går i födelsekontroll för att hjälpa till att reglera sina oregelbundna cykler. Vi vet inte hur många av de kvinnor som tar förlossningen hade oregelbundna cykler innan de startade. Att ha oregelbundna cykler kan ha ökat risken för långtidseffekter.

Post-Pill Amenorré: Inte Ovulera Efter Födelsekontroll

Du bör ha en cykel inom en till tre månader av att avbryta de flesta formerna av reversibel födelsekontroll. Om du slutade med födelsekontroll och inte har fått en period, kanske du vill ta ett graviditetstest först. Det är möjligt att du tänkt! Du kan bli gravid mycket nästa månad efter att du har stoppat födelsekontrollen.

Om du inte är gravid, kan du uppleva postmenpil amenorré. Det här är när du inte får en period i upp till 6 månader efter att du har avbrutit p-piller. Trots sitt namn är denna brist på ägglossning troligen inte på grund av användning av födelsekontroll.

Födelsekontroll skapar en "falsk" menstruationscykel. Även om en kvinna har ett fertilitetsproblem som skulle orsaka anovulering, skulle hormonerna i p-pillerna utlösa en period. Det skulle se ut som om hon har regelbundna menstruationscykler.

Men detta gäller bara så länge hon tar dem. Om du hade oregelbundna perioder innan du startade preventivmedel, kommer du troligen att få dem igen när du slutar. Det finns en missuppfattning att p-piller "botar" oregelbundna cykler. De gör det inte. De skapar en konstgjord cykel, men de löser inte den ursprungliga orsaken till de oregelbundna cyklerna.

Var noga med att se din läkare om du inte ägglosser efter p-piller eller om dina cykler är oregelbundna eller frånvarande. Din läkare kommer sannolikt att köra några fertilitetsprov.

Din läkare kan ordinera Clomid för att "hoppa igång" din fertilitet.

Fertilitet och födelsekontrollskott

Ovan nämnde vi att dina cykler ska återvända inom cirka tre månader efter att ha stoppat födelsekontrollen, om inte tidigare. Ett stort undantag från regeln om en till tre månader är om du hade barnsäkerhetsskottet.

Om du hade ett Depo-Provera (eller DMPA) skott, ska du få en cykel efter 6 till 12 månader av din senaste injektion.

Men vissa kvinnor upplever störningar i fertiliteten i upp till 18 månader. Var inte panik om du inte får din fertilitet tillbaka direkt efter Depo-Provera. Det kan ta upp till 22 månader eller nästan två år - för dina cykler ska återvända efter födelsekontrollskottet. Det är inte genomsnittet, men det är möjligt.

(Det är därför som din läkare skulle bekräfta att du inte hade några familjebyggnadsplaner inom den närmaste framtiden, innan du föreskriver skottet.)

Om du inte får en period inom 22 månader, prata med din läkare.

Vad om du inte kan bli gravid efter p-piller?

Du slutade p-piller, dina cykler har återvänt, men du blir inte gravid. Nu då? Medan du kanske undrar om dina p-piller orsakade dina problem, försäkra dig om att det här är mycket osannolikt.

Det finns många anledningar till varför du kan kämpa för att bli gravid. Infertilitet påverkar 12 procent av par, och både män och kvinnor kan uppleva fertilitetsproblem. I fall av kvinnlig infertilitet är inte ägglossning endast en möjlig orsak.

Om du inte blir gravid efter sex månader (om du är över 35 år), eller om du inte blir gravid efter ett år, läs din läkare.

Vänta inte! Fördröjning av testning och behandling kan minska dina chanser för graviditetsframgång.

Förhindra graviditet utan hormonell födelsekontroll

Även om majoriteten av forskningen visar att hormonell preventivitet inte orsakar infertilitet, vill vissa kvinnor fortfarande undvika det. Betydar detta att de inte har något sätt att förhindra graviditet? Självklart inte!

Du kanske vill överväga alternativ för barriärmetod. Detta inkluderar preventivmedel som kondomer eller ett membran. Barriärmetoder för födelsekontroll kräver att du använder dem. De kan inte vara effektiva om du glömmer eller inte placerar dem ordentligt.

Men för de som är konsekventa och försiktiga kan de ge ett effektivt sätt att undvika graviditet, samtidigt som de inte stör dina hormoner.

Populära Inlägg

Läs Mer