Mobbning eller okänd beteende? 5 sätt att känna skillnaden

Anonim

Det råder ingen tvekan om att mobbningar inte är snäll mot andra. De trycker, knuffar och ringer folkens namn. De kan också engagera sig i cyberbulning, relationell aggression och otaliga andra typer av mobbning. Men vad många människor inte inser är att inte alla unkind saker barn utgör mobbning. Barn, speciellt unga barn, lär fortfarande hur man ska komma överens med andra. De behöver föräldrar, lärare och andra vuxna för att modellera vänlighet, konfliktlösning, inkludering och ansvar.

Som ett resultat kommer barnen ibland att göra eller säga något som är skadligt. Och medan det är viktigt att ta itu med beteendet är det olämpligt att märka dem en mobbning. Istället försök att skilja mellan skadat eller oskuldat beteende och mobbningsbeteende.

För att något ska utgöra mobbning måste det innehålla tre element. Dessa inkluderar en maktbalans, en upprepning av skadliga beteenden och en avsikt att åstadkomma skada. Med andra ord, barn som mobbar är vanligtvis större, äldre eller har mer social makt än sina mål. De gör också eller säger mer än en meningsfull sak till målet. Ett exempel kan innefatta mocking, namnsamtal och förolämpning av målet konsekvent. Och äntligen är syftet med mobbningen att skada den andra personen på något sätt så att de har ännu större kontroll och makt över offret.

Tyvärr vill många föräldrar märka varje otrevlig sak som barn gör som mobbning. När detta händer blir meddelandet om vad mobbning verkligen blir vattnat och ordet mobbning förlorar sin mening. Och ingen vill att det ska hända. När vi pratar om mobbning vill vi att folk tar det på allvar. Men om plötsligt blir allt märkt som ett barn får märkt mobbning, slutar folk uppmärksamma. Här är några av de vanligaste oönskade beteenden som märks som mobbning när det inte borde.

Att uttrycka negativa tankar och känslor är inte mobbning

Barn är ofta öppna och ärliga med tankar och känslor. Unga barn kommer speciellt att tala sanningen utan att tänka på konsekvenserna. En förskolebarn kanske till exempel frågar: "Varför är din mamma så fet?" Dessa typer av ovänliga anmärkningar är inte mobbning. De kommer vanligen från oskuldsplats och en vuxen ska ge dem idéer om hur man ställer frågor eller säger saker på ett sätt som det inte är stötande.

Det är också viktigt att barn i mottagaränden av ovänliga anmärkningar lär sig att kommunicera sina känslor med den förolämpande vuxen eller barnet. Det är till exempel hälsosamt att säga: "Jag kände mig skadad när du skrattade åt mina nya hängslen" eller "Jag gillar det inte när du ringer min mamma fett." Att ge barnen verktyg för att uttrycka sin skada ger dem möjlighet att inte bara ta ägande av sina känslor, men att lära sig att vara assertiv när någon är okänd.

Att vara kvar är inte alltid mobbning

Det är naturligt för barnen att ha en utvald grupp av nära vänner. Även om barn ska vara vänliga och snälla mot alla, är det orealistiskt att de ska vara nära vänner med varje barn de känner till.

Det är också normalt att ditt barn inte kommer att få en inbjudan till varje funktion eller händelse. Det kommer att finnas tillfällen när de är borta från gästlistan för födelsedagsfester, utflykter och speldatum. Det här är inte samma sak som ostracerande beteende, vilket är mobbning. När dina barn känner sig borta, påminna dem om att ibland måste de välja att inte inkludera alla.

Att uteslutas är väldigt annorlunda än att vara utelämnad. När barn, särskilt medelstora tjejer, utesluter andra, gör de det med avsikt att skada. De kan också posta bilder av evenemanget och prata om hur mycket kul de hade framför ditt barn. När detta händer är detta uteslutning som är mobbning.

Att uppleva konflikter är inte mobbning

Barn bicker och kämpar, och att lära sig att hantera konflikter är en vanlig del av att växa upp. Nyckeln är att barn ska lära sig att lösa sina problem fredligt och respektfullt. En kamp eller en motsättning med en nära vän representerar inte mobbning - även om barnen gör ovänliga anmärkningar. På samma sätt är en spat eller oenighet med en klasskamrat här och där inte mobbning.

Godmodig retning är inte mobbning

De flesta barn blir plågade av vänner och syskon på ett lekfullt, vänligt eller ömsesidigt sätt. De båda skrattar och ingen känslor blir skadade. Teasing är inte mobbning så länge som båda barnen tycker det är roligt. Men när retan blir grym, okomplicerad och repetitiv, korsar den linjen i mobbning.

Skämt och reta blir mobbning när det är ett medvetet beslut att skada en annan person. Teasing blir mobbning när barnen:

  • göra avskyvärda kommentarer
  • engagera sig i namnuppringning
  • sprida osäkra rykten
  • göra hot

Spelar inte rättvis är inte mobbning

Att spela spel på ett visst sätt är inte mobbning. Denna önskan kommer vanligtvis från att vara assertiv, en naturlig född ledare eller kan till och med vara själviskhet. Men när ett barn börjar konsekvent hota andra barn eller fysiskt skada dem när saker inte går sin väg, blir ingen spelmässa förvandlad till mobbning. Nu handlar det inte längre om att vara själviskt, det handlar om att ha makt och kontroll i förhållandet.

Om ditt barn har bossiga vänner, lär dem hur man svarar på det bossiga beteendet. Till exempel kan ditt barn säga: "Låt oss spela vägen, första gången. Låt oss då försöka. "Också, var noga med att du lär dina barn hur man utvecklar friska vänskapar. Och prata med dem om farorna med falska vänner. Om en skådespelare aldrig vill göra saker ändå utan sin egen, kan detta vara ett tecken på en kontrollerande vän.

Ett ord från Verywell Family

När du observerar oönskade beteenden som ditt barn upplever, var noga med att du märker dem korrekt. Att göra det hjälper dig att hålla saker i perspektiv, inte bara för dig utan för ditt barn också. Dessutom hjälper det dig att hantera situationen på ett lämpligt sätt så att ditt barn kan lära sig och växa från det. Och när ditt barn upplever mobbning, se till att du vidtar nödvändiga åtgärder, inte bara för att hjälpa ditt barn att klara sig och läka från mobbning, men också rapportera det till rektor och andra så det händer inte igen.

Populära Inlägg

Läs Mer