Amning och ojämna bröst

Anonim

Om du är ammande mamma, kommer du att uppleva någon grad av ojämnhet i dina bröst vid någon tidpunkt. Beroende på vilket bröst du senast bryr sig om och om du ammar från ena sidan eller båda sidorna vid varje matning, fyller dina bröst upp med bröstmjölk i olika takt. Denna ojämnhet är normal, och det är oftast mer märkbar under de första veckorna efter att barnet föddes när din mjölkförsörjning fortfarande justeras. Men även efter de första veckorna kan dina bröst fortfarande vara skrynkliga.

Varför bröst kan bli ojämn

Om ett bröst får mer stimulans än den andra, kommer det att producera mer mjölk och växa större än den andra. Det kan hända när en baby föredrar ett bröst över den andra eller om du börjar amma på samma bröst större delen av tiden. Så länge ditt barn får tillräckligt med bröstmjölk och växer i jämn takt, är ojämna bröst inte något att oroa sig för. Men om din obehag eller det stör dig finns det några saker du kan göra för att försöka få dina bröst tillbaka till en liknande storlek.

Hur man utjämnar dina bröst

  • Börja varje matning på det lilla bröstet tills den sidan hakar upp i storlek. Efter några dagar borde det mindre bröstet börja göra mer bröstmjölk, och du bör märka att dina bröst blir mer balanserade.
  • När du ammar din baby kan du använda en bröstpump för att stimulera ditt mindre bröst vidare. Pumpning kan öka bröstmjölkleveransen som borde bidra till att öka bröstets storlek.
  • Om din baby har en bröstpreferens och vägrar att sjuksköterska på ena sidan, försök ta reda på orsaken till ditt barns preferens.
  • Försum inte helt bort det större bröstet, eller det kan bli den mindre, och du kommer strax tillbaka där du började. Håll mjölkleveransen i ditt större bröst genom att pumpa mjölken i det bröstet medan du spenderar mer tid att amma på den andra.
  • Medan du ammar oftare på det mindre bröstet, kan ditt större bröst bli överfullt med bröstmjölk. Du kan pumpa eller uttrycka din bröstmjölk från det bröstet för att lindra smärtan och trycket och undvik komplikationerna vid bröstmuskeln. Du kan då samla och lagra den bröstmjölk för att användas vid en senare tidpunkt.
  • När dina bröst är tillbaka till var du vill att de ska vara, gå tillbaka till att växla bröstet du börjar varje matning för att hjälpa till att hålla dem jämn.

Ojämna bröst och amning från endast en sida vid varje matning

Om du ammar från bara ett bröst vid varje matning, kommer dina bröst förmodligen att vara ojämna. Bröstet du bara har bröstat på blir mindre och den andra sidan fyller med bröstmjölk för nästa matning. Sedan efter nästa matning blir det motsatsen. Så länge du inte har något emot det är det inte alls ett problem. Om du hellre vill att dina bröst blir jämnare från att matas, kan du amma från båda brösten vid varje matning för att hålla dem mer balanserade.

När är ojämna bröst en oro?

För de flesta ammande mödrar är ojämna bröst inte ett medicinskt problem. Men om ett bröst har varit konsekvent mindre från början och inte blev större under hela graviditeten eller tidig postpartumperiod, tala med din läkare. Även om det inte är ett vanligt problem, har en liten andel kvinnor hypoplastiska bröst som kan påverka bara en sida. Om så är fallet kanske du inte kan utjämna dina bröst, men du kan fortfarande amma.

Populära Inlägg

Läs Mer