Amning och hypertyreoidism

Anonim

När det gäller att näring en nyfödd, skulle ingen argumentera att för de flesta mammor och deras barn är amning bäst. En modermjölk flyter naturligt med alla näringsämnen som ett barn behöver växa och blomstra, och omvårdnad kan hjälpa en kvinnas nyligen gravida kropp att återgå till "normal" snabbare och lättare.

I vissa fall kan amning leda till att en ny mammas sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon, en tillståndshypertyroidism. Symtom på en överaktiv sköldkörtel inkluderar viktminskning (mer än det är hälsosamt för tillräcklig mjölkproduktion); ångest; ökad hjärtfrekvens eller hjärtklappning; sömnlöshet; känna sig varm och svettning.

Hypertyreoidism medan amning

Om du behandlades för Graves sjukdom eller ett hypertyroid tillstånd innan du blev gravid, bör du fortsätta att se din läkare för övervakning under hela graviditeten och under amning. Din sköldkörtelnivå kan ändras när din kropp förändras, så din läkare kan behöva justera din medicin under och efter din graviditet.

Om du inte har haft några sköldkörtelproblem i det förflutna kan sköldkörtel symtom börja efter att du har fött. Vissa kvinnor utvecklar mild hypertyreoidism följt av hypothyroidism i månaderna efter deras barns födelse. Detta kallas postpartum thyroidit. Den överaktiva fasen av postpartum thyroidit löser vanligtvis sig inom några veckor och behöver inte nödvändigtvis behandling. Om symtomen på hypertyreoidism är svåra eller varar längre än några månader kan din läkare dock lägga dig på en låg dos mediciner och noggrant övervaka både dig och din baby.

Amning med hypertyreoidism kan vara utmanande. Förutom typiska symtom kan en överaktiv sköldkörtel orsaka en långsam eller svår nedsläppsreflex och ett överflödigt utbud av bröstmjölk.

Diagnos

Det finns flera sätt att diagnostisera en överaktiv sköldkörtel, inklusive blodprov, ultraljud och / eller nålbiopsi av sköldkörteln. Alla är säkra för dig och din baby medan du ammar. En annan diagnostisk teknik, en sköldkörtelsökning, innebär att man använder radioaktivt jod och inte är ett säkert sätt att kontrollera sköldkörtelfunktionen för en ammande mamma. Om din läkare av någon anledning vill göra en sköldkörtelsökning ändå, amma inte din bebis i 48 timmar efter att du har druckit det radioaktiva jodet. Under denna tid pumpa och dumpa din bröstmjölk så att dina bröst inte blir inslagna och din mjölkproduktion saktar inte ner.

Ibland används radioaktivt jod för att behandla hypertyreoidism. Om det visar sig vara det enda alternativet för dig, måste du avvänja din baby innan du börjar. Du kan pumpa och dumpa din mjölk under den här tiden om du vill börja amma igen när du inte längre tar jod. Tänk bara på att det tar veckor eller månader, beroende på din dos, innan alla spår av medicinen är ur kroppen.

Tips för amning med hypertyreoidism

Det är sällan någon anledning att helt överge amning när du har diagnostiserats med en överaktiv sköldkörtel. Så länge du ser din läkare för regelbunden övervakning och följ de råd som följer ska du och din baby kunna njuta av fördelarna med amning.

  • Din läkare kan få dig på en antityroidmedicin som PTU (propylthiouracil) eller Tapazol (metimazol), som båda fungerar genom att hjälpa din kropp att göra mindre sköldkörtelhormon. Dessa läkemedel är säkra att ta medan du ammar, eftersom mycket lite av de aktiva ingredienserna i dem passerar i bröstmjölk. Ändå, tid dina doser för när du matar din baby.
  • Rökning är inte säker eller hälsosam i någon situation, men för någon med hyperthyroidism som lyser upp kan symtomen bli värre. Det enda verkliga alternativet här om du ammar är att sparka vanan.
  • Stress kan också öka symtomen på en överaktiv sköldkörtel. För att motverka stress, var noga med att äta gott, få gott om vila och försök att koppla av aktiviteter som meditation, yoga eller en hobby.
  • Till dess att din hypertyreoidism är under kontroll kan din kropp producera mer mjölk än din bebis behöver, vilket leder till att dina bröst blir engorged. Bär en stödjande vårdbälte, pumpa och spara mjölk, ditt barn tömmer inte från dina bröst efter varje matning och använder kalla kompresser på dina bröst om de blir svullna eller smärtsamma. Din läkare kan också ge dig ett framsteg för att behandla obehag med Tylenol (acetaminophen) eller Motrin (ibuprofen).
  • Om din läkare känner att det är nödvändigt att ta bort några eller alla dina sköldkörteln, en procedur som heter sköldkörtelektomi, måste du vara borta från ditt barn under operationen, men när det är över och du känner dig för det kan du börja amma igen.

Populära Inlägg

Läs Mer