Amning och födelsekontroll

Anonim

Att ha en bebis är en speciell tid i en kvinnas liv. Det är en upptäcktstid - från att lära dig allt om din nya barns personlighet för att räkna ut vad din baby vill och behöver. Många nya mammor befinner sig också på att navigera på amningsprocessen. I mitten av all denna spänning, kan födelsekontroll vara det yttersta i ditt sinne. Men om du inte vill lägga till en ytterligare bror eller syster till familjen nio månader från nu är det viktigt att du inte förbiser dina barns behov av preventivmedel.

När det gäller amning och p-piller, har en ny mamma många preventivmedel att välja mellan. Det är också viktigt att inte tro på myten att du inte kan bli gravid medan du ammar. Även om amning kan betraktas som en födelsekontroll metod, det finns särskilda villkor som måste uppfyllas för att det skall vara effektivt. Det verkar som att många kvinnor inte tror att de är fertila igen tills de får sin första period efter att de föddes. Tänk på att du ska ägglossa innan du får din period. Om du har oskyddad sex runt din ägglossningstid kan du bli gravid igen. Det är därför som du använder din period som fertilitetsindikator är inte en bra idé. När du läst om alla tillgängliga amningsmedel finns det alltid en bra idé att prata med din läkare för att bestämma vilken som passar bäst för dig.

Ammonsträngningsalternativen faller i fyra kategorier: hormonella metoder som inte innehåller hormon, icke-hormonella metoder, naturliga metoder och permanenta metoder. Alla följande metoder för födelsekontroll anses vara säkra att använda vid amning:

Progestin-Only Methods:

Progestin-bara preventivmedel är hormonella preventivmedel som kräver recept från din läkare. Trots att progestinet kan komma in i din mjölkförsörjning, kommer det inte att skada din baby eller orsaka minskad mjölkproduktion. Dessa metoder tenderar också att vara effektivare än många icke-hormonella alternativ.

Mini-piller

Detta är ett progestin-enbart p-piller. Till skillnad från dess alternativa kombinationspiller innehåller inte p-piller östrogen. Dessa piller kommer i en 28-dagars pack, så alla piller i varje 4-veckors pack innehåller progestin (det finns inga placebo-piller).

Nexplanon

Detta är också känt som det antikonceptiva implantatet. Nexplanon är den nyare versionen av Implanon, eftersom tillverkaren långsamt avvecklar Implanon. Detta tunna plastimplantat sätts in under huden i armen. Det frisätter kontinuerligt en låg dos progestin över 3 år och ger graviditetsskydd under hela tiden. Implanon eller Nexplanon kan också tas bort helst under denna 3-åriga perioden.

Depo Provera

Denna födelsekontrollmetod är en injektion som långsamt frisätter progestin i blodet över en period av 11-14 veckor. Så du är skyddad mot graviditet under denna tid. Det är viktigt att du får din nästa planerade Depo Provera-injektion i tid, så att effektiviteten inte kommer att äventyras.

Mirena eller Skyla

Dessa är lUD som också släpper ut en liten mängd progestin över antingen en 3 eller 5-årig tidsram. De måste sättas in och tas bort av din läkare. Båda är mycket effektiva och kan tas ut när som helst.

  • Mirena
  • Skyla

Icke-hormonella metoder:

Med några få undantag är dessa ammande födelsekontrollalternativ tillgängliga. Många betraktas som "barriär" metoder eftersom de i grund och botten fungerar som en vägg som blockerar spermier från att kunna nå ägget.

Manliga kondomer

Kondomer finns i många typer, storlekar och material (som latex, polyuretan, lambskinn eller polyisopren). En man använder en kondom för att täcka hans penis före, under och efter utlösning. Även om vissa kondomer kommer smörjda, kan vissa ammande mödrar ha lägre östrogenhalt, vilket kan orsaka vaginal torrhet. Om du upptäcker att kondomanvändning irriterar din vagina, kan du välja att lägga till ytterligare smörjning (som Astroglide eller Wet Naturals).

Kvinna kondom

Denna födelsekontrollmetod består av en påse av polyuretan med flexibla ringar i varje ände. Det håller sperma och tillåter inte att spermierna kommer in i din kropp. Det kan ta lite övning att lära sig hur man korrekt sätter in en kvinnlig kondom tills du känner dig bekväm med att använda en.

spermiedödande medel

Spermicider kommer i olika former, men fungerar i princip på samma sätt - Spermicider sätts djupt in i vagina strax före kön. De smälter eller bubblar sedan för att bilda en barriär. De innehåller vanligtvis nonoxynol-9, vilket är en spermicid som immobiliserar och / eller förstör spermier.

Idag Svamp

Svampen är en rund skumanordning som har en fastsatt nylonslinga för avlägsnande. Det blockerar livmoderhalsen (öppningen till livmodern), så spermier kan inte komma in. Det släpper också ut en spermicid som kan stoppa spermier från att simma. Att ha en bra förståelse för din anatomi, tillsammans med en viss övning, kan göra det lättare för dig att lära dig hur man sätter in svampen.

Membran

En membran (eller dess mindre alternativ, ett cervikallock) är en barriäranordning. Dessa kan inte användas förrän det har varit sex veckor sedan du har fött barn. Både membranet och livmoderhalsen måste också monteras av din läkare. De sätts in i slidan och blockerar livmoderhalsen. Båda används med spermicidal grädde så att enheten blockerar spermierna och krämet immobiliserar det.

Paragard

Detta är en hormonfri IUD. Det har koppar spolat runt enheten och sätts in av din läkare. ParaGard ger 10 års graviditetsskydd men kan avlägsnas när som helst innan de 10 år är uppe.

Naturliga metoder:

Också kända som beteendemetoder, litar inte dessa amningskontrollmetoder på några enheter eller hormoner. Naturliga metoder består av beteenden som du naturligtvis kan göra för att förhindra graviditet.

Kontinuerlig amning (Lactational Amenorré Metod)

Om det görs korrekt kan LAM skjuta upp ägglossningen i upp till sex månader efter att ha fött - så om det inte finns något ägg som släpps, finns det inget för att spermier ska gödsla. Kontinuerlig amning är effektiv eftersom hormonet som utlöser mjölkproduktion förhindrar frisättning av hormonet som signalerar ägglossning.

Kom ihåg, men du borde inte lita på denna metod i mer än sex månader eller om du har haft en period sedan du födde. LAM är också effektivt om du ammar din bebis minst 6 gånger om dagen med båda brösten och inte byter andra livsmedel för bröstmjölk. Du måste också amma ditt barn varje 4 timmar under dagen och var 6: e timme på natten.

Naturlig familjeplanering (NFP)

NFP-metoder är beroende av att övervaka olika kroppsändringar för att bestämma när ägglossningen inträffar. De inkluderar symptombaserade metoder (som Billings-metoden) och kalenderbaserade metoder (som standarddagsmetoden). Även om det inte finns någon regel som säger att NFP inte kan betraktas som ett amningstillstånd väljer Världshälsoorganisationen att med användning av fertilitetsmedvetenhetsmetoder kan det vara mindre effektivt för ammande kvinnor. Det föreslås att du väntar på att förlita dig på NFP-alternativ tills du har börjat märka fertilitetsskyltar (som livmoderhalsslem), du har haft minst tre efterpartumperioder, och du har börjat ersätta bröstmjölk med andra livsmedel.

Permanenta alternativ:

Om du vet att det här barnet är ditt sista, kan du alltid överväga permanenta alternativ som ditt ammande födelsekontroll val. Kom ihåg att sterilisering bör anses vara permanent och ej reversibel. Om du fortfarande känner "hormonell" när du ammar eller upplever någon depression i depression, kanske du vill skjuta upp beslutet att söka permanent födelsekontroll tills du är i en känslomässig plats där du känner dig säker på att du väljer detta.

Kvinna Sterilisering

Permanenta metoder för kvinnor inkluderar traditionella kirurgiska tubal ligation förfaranden - brukar kallas att ha dina rör bundna. Tänk på att tubal ligering kräver anestesi, som kan passera in i din bröstmjölk och kan påverka ditt barn (vanligtvis dåsighet som kan leda till svårigheter med matningar).

Ett annat permanent alternativ heter Essure. Detta är ett icke-kirurgiskt alternativ till tubal ligering och kräver ingen anestesi. Båda metoderna fungerar genom att försegla eller blockera äggledarna. På detta sätt kan ägg inte resa till livmodern och spermierna kan inte komma in i äggledarna för att nå ett ägg.

Vasektomi

Male sterilisering har ingen effekt på amning. Efter en vasektomi gör en mans kropp fortfarande sperma, men det kommer inte att innehålla någon sperma. Män kan välja mellan traditionella vasektomier, där ett litet snitt görs i den övre delen av människans skrotum eller utan skalpel vasektomi där kirurgen punkterar huden, så inga snitt görs.

Populära Inlägg

Läs Mer