Amning Fördelar med Preemies

Anonim

Amning fördelar för preemies är många, allt från lägre förekomst av öroninfektioner hos ammande barn till en liten hjälp med viktminskning för mammor. Det är inte bara att amma ett för tidigt barn erbjuda alla samma fördelar med amning som ett barn behandlas, men en för tidig baby får också flera preemie-specifika fördelar med bröstmjölk.

Näringsfördelar med amning av preemie

För tidiga barn har omogna matsmältningssystem, och bröstmjölk är den perfekta maten för sina små bellies. Studier visar att för tidiga barn smälter bröstmjölk bättre än de smälter i formeln.

  • Proteiner: Proteiner kan vara svåra för små tummar att smälta. När barn har mjölkallergier är det mjölkproteinerna som de är allergiska mot. En fördel med att amma ett för tidigt barn är att proteinerna i bröstmjölk är mycket lättare att smälta. Bröstmjölk innehåller mer lätt att smälta vassle än formel gör, och kroppen smälter lättare på vassle och därmed bröstmjölk snabbare.
  • Fetter: Eftersom för tidiga barn väger väldigt lite vid födseln är god tillväxt viktig för deras utveckling. Bröstmjölk innehåller lipas, vilket hjälper för tidiga barn att smälta fett i bröstmjölk mer fullständigt. Bättre fettabsorption är en viktig fördel med amning av en för tidig baby.
  • Kolhydrater: Bröstmjölk innehåller både laktos (ett socker) och oligosackarider (en typ av kolhydrater). Prematura barn absorberar upp till 90% av laktosen i bröstmjölk, vilket hjälper dem att absorbera mineraler enkelt. Oligosackariderna hämmar fastsättningen av skadliga bakterier i tarmslimhinnan, vilket anses ha bidragit till den minskade risken för nekrotiserande enterokolit (NEC) som ses i ammande preemier.

Immunologiska fördelar

De flesta preemier är utsatta för infektioner som ibland kan vara mycket allvarliga, så immunförmåner är några av de viktigaste fördelarna med att amma en för tidig baby.

  • Minskad infektion: Kolhydraterna i bröstmjölk hjälper till att hindra bakterier från att "klibba" till en baby slemhinnor. Denna fördel med att amma ett för tidigt barn hjälper preemies att bli sjukare mindre ofta.
  • Skyddar mot specifika sjukdomar: Bröstmjölk skyddar inte bara för tidiga barn från allmän sjukdom, men forskning visar att bröstmjölk minskar en för tidig barns risk för flera specifika tillstånd. Bröstfödda preemier har en lägre risk för NEC, en allvarlig komplikation av prematuritet. Amning sänker också en preemie risk för sepsis, hjärnhinneinflammation och respiratoriska infektioner som lunginflammation och bronkiolit.
  • Ytterligare fördelar: När de växer, ökar fördelarna med amning för tidiga barn. Även om förhållandet mellan mammas immunsystem och barnets immunförsvar inte är klart förstått, överför mammor nuvarande antikroppar mot sina ammande barn. Om mamma och bebis utsätts för förkylning, kommer Mammas immunsystem att skicka köldkämpande antikroppar mot barnet genom bröstmjölken. Eftersom för tidiga barn kan bli mycket sjuk från RSV och andra vanliga sjukdomar är detta en viktig fördel.

Kognitiva fördelar som kommer med amning

Förutom de näringsmässiga och immunologiska fördelarna med bröstmjölk kan amning hjälpa preemierna att komma framåt intellektuellt. Eftersom preemier är utsatta för utvecklingsfördröjningar och dålig skolfunktion är de kognitiva fördelarna med bröstmjölk extra viktig för prematura barn.

  • Tidiga kognitiva fördelar: Spädbarn som får bröstmjölk tidigt i livet är mer benägna att ha bättre kognitiv funktion som småbarn. En studie visade särskilt att barn med lågt födelsevikt som fick bröstmjölk (även i kombination med formel) gjorde högre resultat vid test som mäter kognitiv utveckling vid 30 års ålder.
  • Varaktiga kognitiva fördelar: De intellektuella fördelarna med bröstmjölk slutar inte när en baby avvenas. Även i åldrarna 7 1/2 till 8 fick barn som fick bröstmjölk som för tidiga spädbarn fortfarande högre IQ-poäng än barn som föddes tidigt som inte fick bröstmjölk.

Förmåner för mamma

För tidiga barn är inte de enda som dra nytta av amning. Moms dra nytta av att amma sina prematura barn.

  • Känsla av prestation: I NICU är det lätt för föräldrarna att känna sig maktlös. Bebisar kan vara för sjuka för att snuggla och NICU-utrustning hotar ofta föräldrarna. Moms som ger bröstmjölk till sina preemier gör något viktigt, något som ingen annan kan göra för sina små.
  • Hälsofördelar: Om en baby är född tidigt eller i tid, ger amning mammor med många hälsofördelar. De extra kalorier som amning brinner kan hjälpa mamma att återvända till sin före graviditet, och hormonerna som ammar producerar hjälper livmodern att återgå till sin tidigare storlek snabbare. Amning kan också minska en mammas risk för bröst- och äggstockscancer, liksom typ 2-diabetes.

Naturligtvis är amning ett mycket personligt beslut. Dessa fakta är att ge dig information som kan hjälpa dig att styra ditt beslut. I slutändan måste du göra vad du tycker är rätt för dig och ditt barn.

Populära Inlägg

Läs Mer