Blåsor på bröst och bröstvårtor

Anonim

Blåsor är ömma, uppväxt, röda eller vita områden på huden med en samling vätska under. Vätskan i en blås kan vara klar och vattnig eller bestå av blod eller pus. Om du får blåsor på bröstet eller bröstvårtan kan det vara smärtsamt och störa amningen. Beroende på typ av blåsor kan du till och med behöva sluta amma ett tag. Här är vad du behöver veta om de typer av blåsor som kan dyka upp på dina bröstvårtor, areola och huden runt brösten.

orsaker

Blåsor på bröstet kan utvecklas av många anledningar. Vissa blåsor är från amning och andra har inget att amma alls. De vanligaste orsakerna till bröstblåsor är:

 • irritation från gnidning eller tryck mot huden
 • ett blockering i slutet av en mjölkkanal
 • en allergisk reaktion
 • ett virus

Friktionsblåsor

Friktionsblåsor är ett vanligt problem för ammande mammor. En friktionsblister bildas när det finns konstant gnidning eller tryck på samma plats på huden. När du ammar kan friktionsblåsor dyka upp på dina bröst, bröstvårtor eller isola. Klar vätska eller blod kan fylla en friktionsblister. Om vätskan är blodig kallas det ibland blodblåsare. Orsakerna till friktionsblåsor är:

 • En dålig spärr: När ditt barn inte är låsat på ditt bröst korrekt kan det orsaka skador på bröstvävnaden, areola och bröstvårtan. En dålig spärr kan också leda till att friktionsblåsor dyker upp på dina barns läppar.
 • Bröstpumpar: Felaktig användning av en bröstpump kan orsaka irritation och skador på dina bröst. När pumpen flänsar (sköldar) inte passar dig bra eller pumpens sugning är inställd för hög kan blåsor bildas.
 • Bröstvårtsköldar och bröstkorgar: Du kan få blåsor om du har bröstskal eller använder bröstvårtsköldar som ständigt gnuggar mot bröstvårtan, areolen eller huden på ditt bröst.
 • Nursing Bra som inte passar: Om din bh är för stor kan den gnugga mot din hud. Om det är för hårt, kan det lägga mycket tryck på bröstvävnaden. Båda dessa situationer kan leda till blåsor.

Om du har en friktionsblister på ditt bröst kan du fortsätta amma. Det kan vara smärtsamt för dig, men en friktionsblister kommer inte att skada din baby. Om blåsan bryter upp och vätskan läcker ut medan du ammar, kan det förändra smaken av din bröstmjölk. Din baby kan sluta amma om han inte gillar smaken.

Mjölkblister

En mjölkblåsare eller bröstvårtor är en liten vit eller gul fläck på bröstvårtan som blockerar mjölkkanalens ände. Det ser ut som en whitehead pimple. Vissa kvinnor stör inte av den lilla blåsan, men för andra kan det vara mycket ont.

Mjölkblåsor går ofta bort på egen hand. Om du har en mjölkblåsare kan du:

 • fortsätt att amma mycket ofta för att hålla mjölken flyter
 • Försök att använda en bröstpump för att eliminera blockeringen
 • Försök att lossa blöjan genom att blötlägga den, applicera värme eller massera området
 • prata med din läkare om du har ont och det går inte ensam

Poison Ivy, Oak, Sumac

Giftig murgröna, gift ek och gift sumac är växter som kan orsaka allergisk reaktion på huden om du rör dem. Reaktionen kan leda till kliande, rött utslag med upphöjda vätskefyllda blåsor.

Om du får den här typen av blåsigt utslag på dina bröst:

 • Du bör inte amma
 • Du kan pumpa och ge barnet din bröstmjölk i en flaska medan du har utslag
 • Du kan börja amma igen när blåsorna har läkt

Herpes simplexvirus

Aktiva herpesskador på dina bröst kan se ut som små röda stötar, vätskefyllda blåsor eller öppna sår. De kan vara kliande eller smärtsamma. Herpesviruset kan passera till ditt barn genom kontakt med blåsorna eller såren.

 • Eftersom herpes är farligt och till och med dödligt för spädbarn, borde du inte amma med aktiva herpesskador på dina bröst.
 • Du bör se din läkare och få behandling.
 • Under tiden kan du pumpa och dumpa bröstmjölken för att hålla upp din mjölkförsörjning.
 • När läkena torkar upp och läker kan du kanske fortsätta amma med din läkare.

Vattkoppor

Kycklingkoppor (Varicella) är en mycket smittsam sjukdom som kan spridas genom luften eller genom kontakt. På grund av vaccinationer och tidigare barnimmunitet lider vuxna i USA inte ofta av vattkoppinfektioner. Om du dock kommer ner med vattkoppor medan du ammar, kan du vanligtvis fortsätta att sköta ditt barn. När du märker blåsigt utslag, skulle ditt barn redan ha blivit utsatt för viruset. Om ditt hälsovårdsteam bestämmer att du måste hålla dig borta från ditt barn medan du är smittsam bör du fortfarande kunna pumpa din bröstmjölk till din baby.

Ett ord från Verywell

Om du får blåsor när du ammar kan det vara smärtsamt. Det kan också göra dig orolig för huruvida det är säkert att fortsätta amma. Bröst- och bröstvårtblåsor från amning är vanligtvis friktionsblåsor eller mjölkblåsor, och inte något att oroa sig över. Men ibland kan en virus eller hudreaktion leda till blåsor som du måste vara försiktigare med när du ammar.

När du har en bättre förståelse för orsakerna och behandlingen av olika typer av blåsor kan du försöka förhindra dem. Då, om du får en, vet du vad du ska göra. Om du har några frågor om blåsor, ring eller kontakta din läkare. Din läkare kan hjälpa dig att identifiera och behandla blåsan så att du kan komma tillbaka till amning i säkerhet och komfort.

Populära Inlägg

Läs Mer