Födelseskador

Anonim

Födelseskada är en allvarlig sak. Sällan under födelseprocessen skadas en bebis, det här kallas födelseskada eller födelsestrauma. Det förekommer hos ungefär 6 till 8 av varje 1000 födda. En födelseskada kan uppstå på grund av för tidig födsel, storleken på barnet (små eller stora barn), moderns position vid födseln, komplicerat arbete, barnets ställning och andra orsaker. Det är också mer sannolikt hos mammor som har sin första bebis, en mor med graviditetsdiabetes eller mödrar har bäckenavvikelser.

Typ av fosterskada:

  • Caput Succedaneum. Detta är svår svullnad av barnets hårbotten. Det händer som barnet under arbetet och är vanligare hos spädbarn som föddes med vakuumutvinning, men det kan också hända när barnets huvud pressar mot livmoderhalsen under långa perioder. Det kan också vara blåmärken i kaputområdet. Vanligtvis varar det bara några dagar och svullnaden går i sig själv. Din baby kanske behöver ha en ultraljud för att leta efter ytterligare problem i vissa fall.
  • Cephalohematoma. Detta blöder under periosteumet (yttervävnad som täcker benet) i ditt barns huvud. Det kan inte dyka upp direkt efter födseln, men dyker upp flera timmar senare. Behandling är i allmänhet inte nödvändig, men det kan ta några veckor eller till och med månader för att helt försvinna när blodet absorberas. Det uppskattas förekomma hos omkring 1-2% av spontana födslar men är vanligare vid operativa leveranser (tång och vakuumutvinning).
  • Blåmärken. Detta händer när barnet passerar genom födelsekanalen och är vanligare när en baby föds med hjälp av tång eller vakuumuttag. Detta går också bort på egen hand, vanligtvis om några dagar. Det är också känt som tångmärken när tångar används.
  • Skärsår. En skära på barnets hud orsakades vanligen av skalpell i kejsarsnitt eller från en vakuumuttagare. Vissa kan vara djupa nog att kräva suturer (stygn) eller de kan limas, men de allra flesta kan bandas ihop. Infektion är också ett problem och såret kan behandlas med antibiotisk salva. Placeringen beror på hur skuren uppstår och kan bero på din bebis position i livmodern.
  • Subkonjunktiv Blödning. Detta är en mycket vanlig förekomst hos spädbarn. Det kan påverka en eller båda ögonen på ditt barn och ser bara ut som en rodnad i ögat. Mängden rött beror på antalet brutna små blodkärl. Det behöver inte behandlas eller påverkar inte barnets ögon på lång sikt. Rödheten kan vara uppe i veckan.
  • Frakturer. Att bryta nyckelbenet (mellan axeln och nacken), även känd som kragebenet, är ett annat problem när det finns problem som ger barnets axel. Fraktur av humerus kan också ske med en bröstleverans. Detta läker vanligen utan behandling, men skarv kan minska smärta. Under den tid då din barns arm läker, är det liten rörelse på sidan av frakturen.
  • Brachial Pares. Skador på brachial plexus, en grupp nerver som hjälper händer och armar, kan få en baby att förlora förmågan att röra sin arm. Detta kan vara tillfälligt eller permanent. Din bebis kan behöva röntgenstrålar, MR eller andra radiografiska tester för att se skadans omfattning. Speciella övningar kan krävas, som fysisk terapi under återhämtningen. Detta är vanligare med en axeldystoki, när din baby har problem med att leverera armen.
  • Ansiktsnervalalys. Om trycket sätts på ansiktsnerven kan förlamning uppstå. Mer vanligt i tångfödselar, men kan förekomma utan det. Förlamningen ses vanligtvis när barnet gråter. Skadorna kan klara sig på egen hand om några veckor.
  • Intrakranial Blödning. Det här är när blodkärlen bryts inuti ditt barns skalle. Denna blödning kan förekomma på många ställen beroende på vad som orsakade blödningen. Det är mycket vanligare hos prematura barn. Tecken är dålig matning och anfall för att nämna två. Om din baby har hög risk för blödning, kommer screening att göras för att kontrollera intrakraniell blödning.

Populära Inlägg

Läs Mer