Fördelarna med att ha en Doula runt för en C-sektion

Anonim

Den cesarean operationen i USA ensam ligger på knappt 33 procent. Det innebär att nästan en av tre kvinnor kommer att födas via större operation. Denna operation kan planeras i förväg eller kan utföras under arbetet i antingen en emergent eller icke-emergent basis. Frågan är, gör professionellt arbetsstöd i vägen för en doula hjälp?

Rollen av en Doula i en planerad kejsarsnitt

Det kan hända att du måste planera leveransdatumet för din bebis att födas via C-sektionen. Behovet av detta kan vara av många anledningar. Om det här är hur du föds behöver du fortfarande stöd från andra människor. En doula kan vara den perfekta personen som hjälper dig att ge dig detta stöd.

En doula är (vanligtvis) en kvinna som är utbildad för att hjälpa kvinnor och deras familjer under födseln, om den födseln är vaginal eller en C-sektion.

  1. En doula kan ta in en annan uppsättning händer och ögon och öron för att hjälpa dig att bättre förbereda dig för din kommande kirurgiska födelse. Hon kan hjälpa dig att få svar på dina frågor och formulera en födelseplan för en kejsarsnitt. Ibland kan din doula även hjälpa dig genom att erbjuda dig en pedagogisk klass på en kejsarsnitt.
  2. Under perioden före operationen kan din doula hjälpa till att förklara procedurer för dig och hjälpa dig att få svar på eventuella frågor som du har, precis som hon skulle under en normal arbetsinställning. Din doula kan hjälpa dig att hantera smärtsamma förfaranden som administrering av en IV eller till och med ryggraden eller en epidural för din operation.
  3. En gång inuti operationssalen (OR) hjälper din doula dig att veta vad som händer genom att ge dig detaljer om vad du vill veta. Din kirurg och assistenter är upptagna att göra operationen. Sjuksköterskorna förbereder platsen för barnet. Din man eller partner väntar på barnet och om omedelbar kontakt mellan hud och hud inte är tillgänglig kan den snart gå till varmare för att hälsa på barnet. Din doula kommer att vara vid din sida. Hon kan ta bilder om du vill, särskilt efter att barnet är födt. Hon kan påminna personalen om eventuella speciella önskemål som du kan ha, som att låta din man meddela barnets kön eller för att hålla ett tyst rum under födseln.

  1. Om din baby behöver gå till barnkammaren kan din man gå med barnet. Din doula stannar vid din sida. Hon kan också fungera som en kontakt mellan personalen och dig för att få uppdateringar om barnet medan du är separerad.
  2. Ett viktigt faktum att komma ihåg om kejsarsnittet är att barnet är född under de första minuterna. Resten av det nästan timme långa förfarandet är reparationen. Om din man är upptagen med barnet eller i barnkammaren skulle du annars vara ensam under denna period. Några av mammorna jag har arbetat med sa att ha en doula för den här perioden ensam var fantastisk och förhindrade att de blev rädda.
  3. Under postpartumperioden kan din doula föreslå postoperativa komfortåtgärder. Hon kan hjälpa dig med eventuella bröstmässiga frågor du kan ha eller speciellt hjälpa dig eller din baby kan behöva vid amning. Din doula kan också hjälpa till med att påminna personalen om din födelseplan och speciella behov du kan ha.

Även om din doula inte är tillåten i operationsrummet finns det fortfarande många saker på listan som hon kan göra för att hjälpa dig och din partner både före födseln, dagen för ditt barns födelse och därefter.

Rollen av en Doula i Oschemalade Cesareans

Din doula kommer att kunna tillhandahålla alla ovanstående tjänster för dig om behovet av cesarean ska komma upp under ditt arbete. Om du har en cesarean, hennes roll, liksom rollen som dina andra supportpersoner, kan det vara extremt begränsat under själva operationen. Men i återhämtnings- och postpartumperioderna kommer hon återigen att kunna återuppta dessa funktioner.

I allmänhet är tanken på att använda en doula för en kejsare, särskilt en planerad kejsare, inte en ovanlig. Många par tycker att de dra nytta av de stödjande och informativa tjänsterna i denna extra uppsättning tränade händer under en kirurgisk födelse.

Var noga med att prata med var och en av de doulor du intervjuar om deras erfarenhet av kirurgisk födelse. Be dem att förklara hur de tror att de kan hjälpa dig under denna operation.

Populära Inlägg

Läs Mer