Auktoritativ föräldraskapsstil och smarta konsumenter

Anonim

Dessa dagar är vi ständigt omgivna av annonser vart vi går, oavsett om det är online eller i den verkliga världen. Och barnen är särskilt utsatta för kraften i marknadsföringskampanjer som är strategiskt utformade för att fånga uppmärksamhet och intresse.

Studier har visat att skräpmatannonser på tv, online och i den verkliga världen kan öka mängden ohälsosamma mat som barn väljer att äta på så lite som 30 minuter efter att ha sett annonserna. Forskning visar också att skräpmatningsannonser som riktar sig till barn följer dem online och att barn i allt högre grad utsätts för digitala mediaannonser som främjar ohälsosamma livsmedel som är höga i socker, fett och salt när de är på en enhet som en tablett, dator, smartphone eller andra elektroniska apparater.

Med tanke på hur mycket och hur ofta våra barn utsätts för reklam, måste föräldrar vara vaksamma på sätt att minimera effekterna av dessa meddelanden. Föräldrar kan spela en viktig roll för att hjälpa barnen att lära sig att skydda sig mot dessa kraftfulla och övertygande annonser och växa upp för att vara kloka konsumenter.

Undersökningar visar att en särskild typ av föräldraskap-auktoritativ föräldraskap-är bäst när det gäller att undervisa barnen hur man ska vara smarta konsumenter. Forskare vid University of Nebraska genomförde en analys av 73 nationella studier som granskade föräldrastilar och resultat - inklusive konsumentrelaterade indikatorer för hälsa och utveckling, såsom barns vikt eller deras förståelse för hur annonser försöker sälja något - bland cirka 200 000 barn. Studien, som publicerades online i oktober 2016 av Journal of Consumer Psychology, fann att auktoritativ föräldraskap ledde till de bästa hälso- och utvecklingsresultaten för barn, enligt medförfattare Les Carlson, Ph.D., professor i marknadsföring vid University of Nebraska-Lincoln.

Föräldrastilar

Forskarna letade efter trender och konsistenser av fyra grundläggande föräldraskapsstilar:

 • Auktoritativ föräldraskap

  • Föräldrar som är auktoritativa tenderar att sätta gränser och förklara varför att se disciplin som att lära barnen hur de blir mogna och följer regler och gör bra val snarare än som straff. De ger barnen oberoende, men se till att förväntningarna om beteende är tydliga och förvänta sig att de följs. Denna typ av restriktiv men också varm föräldraskap leder till den bästa föräldra-barns kommunikation och relationer och har associerats med de bästa resultaten för barn.
 • Autoritär föräldraskap

  • Autoritära föräldrar ställer också regler men de tenderar att vara mycket mindre varma i deras samspel med sina barn. De är mer benägna att lägga ned lagen men inte ge barnen mycket vägledning eller förklaring, och de förväntar sig att deras barn följer reglerna utan att ställa några frågor.
 • Eftergiven föräldraskap

  • Förälskelse (ibland kallad "permissiv") är föräldrarna lindriga och misslyckas med att sätta gränser [länk] eller ge barnens konsekvenser för dåligt beteende. De ger inte barnans ansvarsområden och de ger vad barnen vill ha, vilket innebär att barnen blir bortskämda.
 • Olovlig föräldraskap

  • Försummar eller oinvolverade föräldrar håller inte reda på var deras barn är eller vad de gör. Med denna typ av föräldraskap finns det lite värme, kommunikation eller engagemang i barnens liv, och det finns otillräcklig disciplin eller tillsyn. Denna föräldrastil tenderar att leda till de värsta resultaten för barnen.

Studien vid University of Nebraska fann att barnen till auktoritativa föräldrar var mer benägna att äta hälsosamare livsmedel som frukt och grönsaker och göra val som minskade risken för skador, som att bära cykelhjälmar. Forskarna fann också att många av studierna visade att barn som hade restriktiva föräldrar var mindre benägna att engagera sig i negativa beteenden som cyberbulning, drogbruk, vandalism och stöld och hade mindre sannolikhet att få dåliga kroppsfaktorer författare kallade "negativa konsumentersocialiseringsresultat".

Vad föräldrar kan göra för att hjälpa barnen vara smartare konsumenter

Det finns några små men viktiga saker föräldrar kan göra varje dag för att hjälpa barnen att lära sig att filtrera alla de annonser som de ständigt utsätts för och hjälpa dem att växa upp för att avvisa negativa meddelanden och produkter för att vara hälsosammare och smartare konsumenter.

 • Ta barn att shoppa med dig. Exponera barn till marknadsplatsen under din vägledning, oavsett om det handlar om din dagligvaruhandel eller att köpa något för ditt hem eller för dig själv. Låt dem se dig jämföra priser, välja objekt som är friskare för din familj eller bättre för miljön.
 • Titta på TV med dem. Titta på vad dina barn ser när de tittar på sina favoritprogram på TV eller andra enheter. Gå till de webbplatser de besöker och övervaka vad de ser på andra elektroniska enheter.
 • Ange gränser för skärmtid. Det bästa sättet att begränsa barnens exponering för annonser är att ställa in kepsar på hur mycket tid de kan spendera på skärmar. Begränsningstid på skärmar har också många andra fördelar, inklusive bättre
 • Prata om negativa meddelanden. När du stöter på en show, film eller reklam som visar kvinnor eller kulturgrupper på ett förutseende, sexistiskt eller negativt sätt, prata med ditt barn om varför det är skadligt. Prata om hur vissa annonser kan ha vilseledande information och lära barn hur man ser igenom dessa meddelanden och komma till botten med vad de försöker göra och säga.

Populära Inlägg

Läs Mer