Ashermans syndrom och missfall

Anonim

Ashermans syndrom, kännetecknat av ärrbildning i livmodern, är ett tillstånd som oftast förknippas med ett vanligt kirurgiskt förfarande som kallas dilation och curettage (D & C). D & C kan användas för att avlägsna överskottsvävnad av några olika orsaker, inklusive:

  • Att lösa onormal livmoderblödning
  • När vävnaden behålls onormalt som kan hända hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
  • För att avlägsna vävnad inte helt utvisad efter missat missfall, ofullständigt missfall eller leverans

Efter en D & C kan livmodervävnader ibland hålla sig abnormt och bilda vidhäftningar. Fibros, förtjockning och ärrbildning i bindväv är också inblandade. Beroende på omfattningen och svårigheten av ärrningen kan Ashermans syndrom resultera i missfall, infertilitet, smärta orsakad av fångat blod och andra obstetriska komplikationer.

Medan en D & C är den övervägande orsaken till Ashermans syndrom kan andra tillstånd leda till livrörärrning, inklusive bäckenstrålning och användning av intraderinska enheter (IUD).

symtom

Ashermans syndrom orsakar ofta inga symtom bortsett från svårigheter vid uppfattande eller upprätthållande av graviditet. Bildandet av vidhäftningar och fibros reducerar vanligtvis blodflödet till livmodern. När det händer kan vissa kvinnor ha extremt lätta perioder eller inga perioder (amenorré). Om blockeringar utvecklas kan de ofta orsaka smärta under ägglossningen eller menstruationen.

Diagnos

Guldstandarden för att diagnostisera Ashermans syndrom är ett förfarande som kallas hysteroskopi, där ett tunt, ljust räckvidd sätts in i slidan för att undersöka livmoderhalsen och livmodern. Läkare kan också beställa röntgenstrålar, transvaginal ultraljud och biopsi för att utvärdera svårighetsgraden och omfattningen av ärrbildning och för att bestämma behandlingsförloppet.

Riskfaktorer och utfall

Risken för Ashermans syndrom är ofta associerad med antalet D & C-förfaranden som en kvinna genomgår. Enligt forskning ökar risken för Ashermans ökning från 14 procent efter en eller två D & C till 32 procent efter tre. Andra faktorer kan öka oddsen för att utveckla Ashermans:

  • En D & C efter ett missat missfall (30 procent risk)
  • En D & C utförde en till fyra veckor efter leverans (25 procent risk)

Ärrbildning och vidhäftning kan förhindra graviditet genom att begränsa blodflödet och näring till det utvecklande fostret. Som ett resultat har kvinnor med livmoderhäftningar var som helst från 40 procent till 80 procent risk för missfall och en av fyra risker för för tidig födsel. Om svåra fall kan ärrbildning leda till en potentiellt allvarlig ektopisk graviditet (tubal graviditet).

behandlingar

Det kirurgiska avlägsnandet av vidhäftningar kan avsevärt förbättra oddsen för att ha en framgångsrik graviditet. Med det sagt kan det vara ett tekniskt svårt förfarande och måste utföras med försiktighet för att förhindra bildandet av ytterligare ärr. Hysteroskopi är vanligtvis involverad. Laparoskopi (vanligen kallad nyckelhåloperation) kan också användas i mer komplicerade fall.

Efter operationen kommer vissa läkare att rekommendera placeringen av en intrauterin ballong för att hålla vävnaderna ihop. Oralt östrogen kan också ordineras för att hjälpa till att inducera regenerering av livmodervävnad och främja läkning.

Populära Inlägg

Läs Mer