Är du gravid?

Anonim

Kanske har du några graviditetssymptom eller en sen period. Kanske har du försökt att få barn och väntar otåligt på ett positivt graviditetstest. "Är jag gravid?" Det är en fråga som många kvinnor frågar - och det är en som kan besvaras till viss viss grad genom att bestämma om du upplever några enkla symptom eller om vissa omständigheter gäller för dig. Naturligtvis är ett positivt graviditetstest det bästa sättet att vara säker på en graviditet i sina tidiga skeden.

Tänk på att allas kropp är lite annorlunda, och vissa medicinska tillstånd kan ge dig symtom som efterliknar graviditeten. (Ett exempel är att människor som har hypothyroidism också är mycket trötta, precis som kvinnor i tidig graviditet.)

Har du haft sex?

Det kan tyckas dumt att nämna, men om du inte har sex är chansen att du inte är gravid. Som sagt, om du har varit intim och har haft sperm nära din vagina (även om din partner "drog ut"), det kan ha varit tillräckligt för att orsaka graviditet. Om du inte har haft sex, men du har gjort fertilitetsbehandlingar, som en intrauterin insemination (IUI), anser du att det är sex i syftet med denna konversation.

Har du haft din period?

Din period är en av de bästa indikatorerna för graviditet eller ingen graviditet. Det är därför som så många av frågorna om graviditet hänger på svaret på din menstruationscykel, huruvida du hade din period eller om det var normalt. Ändå är det inte en ofelbar åtgärd.

 1. Var det i tid?
  Om din tid var i tid, har du en lägre chans att vara gravid. När du saknar en period är det ett gott tecken på att du är gravid, men det finns andra möjligheter till varför en period är sen, inklusive stress, sjukdom eller ibland medicinering. En tidig period kan indikera implantatblödning, i motsats till din period. En tidig eller knappt sen period kan vara ett mycket tidigt missfall, vanligtvis kallad en kemisk graviditet. Om din period kommer, men är mer än några dagar sen, finns det en chans att du hade missfall. Din utövare kan fråga dig om din periods och cyklins normalitet för att hjälpa dig att bestämma detta eller göra blodarbete för att leta efter graviditetshormoner.
 2. Var det normalt i längden av blödning och flöde?
  Om flödet var normalt eller typiskt för vad du kan förvänta dig, är du mindre sannolikt att vara gravid. Ett ljusflöde kan indikera implanteringsblödning och ett tyngre flöde kan indikera ett placenta problem med en tidig graviditet som en subkarriär blödning eller ett problem som ett tidigt missfall eller blighted ovum. Om du spårar dina menstruationscykler blir det lättare att räkna ut. En kort period kan vara mer benägna att bli implanterad blödning, medan långvarig blödning kan vara ett tecken på missfall.

Använde du födelsekontroll?

Födelsekontroll är det bästa sättet att förebygga oavsiktlig graviditet. Antikonception är tillgängligt i många former, inklusive p-piller, kondom, membran, Depo-skott, IUD, etc. Varje har sin egen effektivitetshastighet, men alla är mer effektiva än att inte göra någonting. Med detta sagt, är födelsekontroll inte 100 procent idiotsäker.

 1. Användte du det korrekt?
  Det innebär att du tar ett piller varje dag samtidigt, eller använder en kondom varje gång du haft sex. Om du inte använder födelsekontroll korrekt ökar risken för att du kan vara gravid. Om du var, finns det fortfarande en chans att du kan vara gravid, eftersom ingenting är 100 procent effektivt mot graviditet (förutom att avstå från kön).
 2. Var det några problem med det?
  Det finns många saker som potentiellt kan störa födelsekontrollen. Några mediciner som tas (som antibiotika) kan upphäva de skyddande effekterna av p-piller. Om du har en kondomavbrott eller -brott, har du större sannolikhet för graviditet.

Är du Ovulering?

Om du är ägglossning är du mer sannolikt att bli gravid än om du har svårigheter med att ägglossa. Om du spårar dina cykler och ägglossning kan du få en bättre uppfattning om denna information. Om du inte är och har ingen anledning att tro på något annat, antar du att du är ägglossning.

Du kan spåra ägglossning på olika sätt. Vissa kvinnor föredrar att spåra helt enkelt baserat på fysiska symptom, andra använder sina temperaturer eller en kombination av dessa två metoder. Det finns också metoder som letar efter specifika hormoner i urinen för att förutsäga ägglossning. Dessa är användbara när du försöker bli gravid, men inte nödvändig för de flesta kvinnor.

Har du graviditets symptom?

De flesta graviditetssymptomen uppträder inte fram till den tid som du saknar din period - ungefär två veckor efter din ägglossning och för vissa kvinnor, ungefär fyra veckor sedan deras senaste period. (Det kan variera kvinnan till kvinnan och ibland även cykeln att cykla.) Det finns många symptom på graviditet, men de vanligaste rapporterna är:

 • Illamående och / eller kräkningar
 • Trötthet
 • Ömma bröst

Även om du inte har dessa symptom (många kvinnor upplever inga symptom alls) kan du överväga ett graviditetstest om du har missat din period. Ibland kommer kvinnor inte att uppleva graviditetssymptom förrän hennes period är två veckor sent, eller hennes symtom kan maskeras av något annat.

 • Quiz: Är jag gravid?

Är du redo att ta ett graviditetstest?

Du kan mycket väl svara "ja" på varje enskild fråga om eventuellt graviditet och vill ändå inte ta ett graviditetstest. Det är förståeligt att vara nervös för att få ett resultat som du inte hoppas på (var det negativt eller positivt). De urin graviditetstest som du kan få hos den lokala drogaffären är nästan identiska med den hos en läkarmottagning, och lika exakt när de används enligt anvisningarna. Något att tänka på: Ju tidigare du vet om du är gravid eller inte, desto tidigare kan du ta nästa steg som passar dig.

Har du tagit ett graviditetstest?

Även om du redan har tagit ett graviditetstest kanske du fortfarande har frågor om huruvida du ska tro det eller inte. Om resultatet är positivt är du troligen gravid. Anledningen är att ett graviditetstest letar efter ett mycket specifikt hormon som kallas human choriongonadotropin (hCG). Kort om att ta hCG som medicin, skulle du troligen inte få det i din kropp om du inte var gravid.

Det är möjligt att du kunde ha gjort ett misstag med ditt graviditetstest. De vanligaste sätten att göra ett graviditetstest är dock felaktigt att läsa testet fel eller ta graviditetstestet för tidigt (vilket skulle ge ett negativt resultat).

Ett negativt graviditetstestresultat

Om graviditetstestet ger ett negativt resultat har du antingen testat för tidigt eller inte gravid. Du har ett par alternativ om detta är fallet.

Du kan vänta och återta ett graviditetstest. Detta görs vanligtvis bara om du inte har startat din period ännu. Alternativt kan du fråga din läkare eller barnmorska om ett blodgranskningstest, vilket är känsligare än ett urinbaserat graviditetstest.

Om du är gravid

Ditt nästa steg är att göra ett avtal med din vårdgivare. Det här besöket kommer att vara att gå över vad dina planer är och var du kommer att få prenatal vård från under graviditeten. Bli inte förvånad om din läkare eller barnmorska planerar detta möte flera veckor ut. Om du har några problem, var noga med att be om att ses tidigare.

Populära Inlägg

Läs Mer