Är mage smärtor normala under graviditeten?

Anonim

Mindre magont och kramper är vanliga under graviditeten och är sällan ett tecken på att allt är okej. Men om du har svår smärta bör du omedelbart söka medicinsk hjälp, eftersom det kan bero på ektopisk graviditet, missfall, placenta eller andra allvarliga problem. Lär dig vad dessa symptom indikerar vid olika grader av graviditet och när du ska se din läkare.

Magsår och obehag

Illamående under graviditeten (morgon sjukdom) är normalt och vanligtvis inget att vara oroad över. Morgonsjuka kan börja så tidigt som den första veckan av graviditeten och sträcka sig in i den femte månaden av graviditeten. Symtom på morgonsjukdomar innefattar illamående och kräkningar. Många kvinnor med morgonjuka behöver inte medicinering; Det finns dock receptbelagda läkemedel som behandlar morgonjuka som Zofran.

Om du upplever kramp eller smärta i magen (det organ som smälter maten) kan det vara ett tecken på matsmältningsbesvär men det är inte troligt att det blir ett missfallssymtom. Digestive problem är vanliga under graviditeten, men nämna smärtan till din läkare och ring direkt om du har influensaliknande symtom (mild feber, muskelsmärta, huvudvärk etc.) som går utöver din typiska morgonjuka. Gravida kvinnor är utsatta för matförgiftning och andra infektioner i GI-kanalen. Vissa infektioner (som Listeria ) kan orsaka komplikationer för barnet, även om de inte är särskilt farliga för icke-gravida individer, så det är bra att kolla om du misstänker att du kan vara sjuk.

Allmänna buksmärtor

Om du har generell smärta i buken men inte specifikt i magen, kan det bero på en godartad orsak eller det kan vara oroande. Din mage växer och dina organ växlar, så en del tråkig smärta och en enstaka skarp jab är vanliga. De vanliga orsakerna är:

 • Kramper kan kännas på grund av utsträckningen av livmodern. Det är vanligtvis inte allvarligt och sänker efter några minuters vila.
 • Gas, uppblåsthet eller förstoppning är vanlig på grund av de höga halterna av hormonprogesteron under graviditeten, vilket saktar ner matsmältningen.
 • Runda ligament smärta kan kännas i andra trimestern som detta ligament som löper från din livmoder till din ljumma sträcker sig. Det kan vara en skarp stagpine när du ändrar positionen eller det kan vara en tråkig, smärtsam smärta.
 • Braxton Hicks sammandragningar är ofta utan smärta, men vissa kvinnor har obehag eller smärta i samband med dessa "träning" sammandragningar du kan känna under andra och tredje trimestern.

Buksmärta associerad med missfall

Om du har smärtsamma kramper i din nedre bäckenregionen eller bakre delen, särskilt vid vaginalblödning, kan dessa symptom innebära missfall och du ska ringa till din läkare. Kramper kan dock också inträffa under normala graviditeter. Således, om du inte har blödning och kramperna inte är särskilt smärtsamma, är det nog bra att bara nämna det för din läkare vid nästa besök.

De specifika symptomen på missfall varierar beroende på individen. Här är några vanliga symtom på missfall:

 • Svaghet och trötthet
 • Buksmärtor
 • kramp
 • Feber
 • Blödning som blir progressivt tyngre
 • Ryggont

Observera att många gravida kvinnor ibland upplever några av dessa symtom och inte fortsätter att ha missfall. Om du upplever något av dessa symtom eller om du annars är orolig, kontakta din OB-GYN omedelbart.

Allvarlig buksmärta

Om du har allvarlig smärta någonstans i din bukregion under tidig graviditet, gå till akuten. Du måste se till att ektopisk graviditet utesluts, eftersom det kan vara livshotande om det inte behandlas.

Om du senare är gravid och har buksmärta, behöver du också en läkare genast för att utesluta placenta avbrott och andra sådana komplikationer. Vid placental abruption separerar placentan från livmodern efter den 20: e gravidveckan och du kan behöva noggrann övervakning eller tidig leverans av barnet. Kramper i buken kan också vara ett tecken på för tidigt arbete. I vilket fall som helst, försök inte att söka behandling. Tidig behandling av komplikationer kan göra stor skillnad.

Preeklampsi, som är ett tillstånd som innehåller högt blodtryck och protein i urinen, kan också få symptom på överkänksmärta. Om detta tillstånd inte behandlas kan det leda till multipelorganproblem, eclampsia (ett tillstånd med anfall eller koma) och dålig fostrets tillväxt.

Förutom dessa graviditetsrelaterade orsaker till allvarlig buksmärta kan du också uppleva smärtor relaterade till icke-graviditetsförhållanden som behöver omedelbar behandling. Några av dessa händer oftare under graviditeten, medan andra är tillfälliga. Dessa inkluderar:

 • Appendicit
 • Gallstenar (kolelithiasis)
 • Njursten
 • Urinvägsinfektion
 • pankreatit

Ett ord från Verywell

Upplever mindre mage- eller buksmärtor kan vara en del av en okomplicerad graviditet. Tala med din läkare om vad du borde förvänta dig och vad som ska behandlas som tecken på ett problem, särskilt om du har ett kroniskt tillstånd eller gastrointestinalt tillstånd.

Populära Inlägg

Läs Mer