Är russiner en hälsosam mellanmål?

Anonim

De flesta tycker om russin som ett hälsosamt mellanmål för barn. I själva verket kallas russin ibland "naturens godis" eller "världens hälsosamaste mat".

Men eftersom de är klibbiga och har mycket socker i dem, är rosiner också ofta betraktad som en riskfaktor för hålrum hos barn, och några barnläkare är inte fans av dem som en vanlig mellanmål för barn.

Fakta om håligheter

Enligt National Institute of Dental and Craniofacial Research, när barnen når ålder 11, har över 40 procent redan ett eller flera hålrum i sina primära (bebis) tänder. Naturligtvis är att äta russin inte den enda eller främsta orsaken till dessa håligheter. Mer betydande riskfaktorer är:

  • Borstar inte bra
  • Dricker för mycket juice och mjölk
  • Ät mycket skräpmat
  • Inte besöker tandläkaren regelbundet
  • Dricker mjölk, juice eller andra söta drycker från en flaska eller kopp under långa perioder

Eftersom kaviteter är så stora problem hos barn, vill du dock se till att du gör allt du kan för att skydda dina barn från tandförfall. Det finns dock ingen faktisk forskning som visar att håligheter är vanligare hos barn som äter russin.

Är torkade frukter högre i socker än friska?

Raisin Pros

När du granskar näringsfakta om russin är det lätt att se varför vissa anser att de är naturens bästa mat, särskilt för barn, eftersom de är:

  • Fettsnål
  • Lågt i kolesterol
  • Ganska hög i fiber (2 g per portion), vilket är bra om ditt barn har förstoppning
  • En bra källa till järn och har lite kalcium
  • En bra kaliumkälla

Medan russin har mycket socker i dem, är de naturliga, enkla sockerarter, som är hälsosammare än de tillsatta sockererna i andra söta snacks.

Några undersökningar har dragit slutsatsen att russin har antibakteriella egenskaper som faktiskt förhindrar håligheter. En översyn av litteraturen i en 2013-utgåva av Journal of Food Science tyder på att russin inte kan vara kariogen (orsakar kaviteter) som en gång trodde och kan innehålla antibakteriella egenskaper som kan minska orala bakterier som bidrar till tandsjukdomar. Även om russin är söt och klibbig, innebär forskning att de inte håller sig fast vid tänderna tillräckligt lång för att främja bildandet av hålrum. Fler studier behövs för att validera dessa teorier.

Det största hotet mot barnens tänder är sugary snacks, som kakor och godis. Till skillnad från russin ger dessa bearbetade livsmedel inget näringsvärde.

Raisin Cons

Eftersom russin har så många saker för dem, varför skulle du undvika att erbjuda dem till dina barn?

Vissa tandläkare klumpar russin i med alla de andra typiska skräpmat som barnen äter. Enligt American Dental Association (ADA) kan klibbiga livsmedel som torkad frukt, inklusive russin, skada dina tänder eftersom de tenderar att stanna längre på tänderna än andra typer av mat. Om dina barn äter russin och andra torkade frukter ofta, rekommenderar ADA att de sköljer munnen med vatten efter att ha ätit dem och borstar och tandtråd försiktigt för att avlägsna eventuella raisinrester.

Tänk också på att inte alla russin är desamma. Många kommersiella spannmål innehåller russin som är belagda med raffinerat socker. Det är bättre att köpa spannmål med osötad russin eller tillsätt dem till spannmål själv. Dessutom är effekten av russin på ditt barns tänder beroende av hur många han äter och hur ofta.

Ett ord från Verywell

Raisins är klart en hälsosam mat och en bra källa till många vitaminer och mineraler som dina barn behöver som en del av en hälsosam diet. Och eftersom de smakar så bra och är lätta att äta, gör de ett bra mellanmål.

Eftersom det är möjligt att ätuppfödning kan leda till håligheter, är det dock viktigt att föra på den säkra sidan och ta hand om ditt barns tänder när han äter russin. Så förutom din vanliga tandvårdsrutin varje morgon och vid sänggåendet kan du borsta och tona ditt barns tänder efter att ha ätit russin, speciellt om du ofta hittar små bitar russin kvar i ditt barns tänder. Om du är orolig, prata med ditt barns tandläkare för hans ta. Vissa barn är mer benägna till hålrum än andra, och i vissa fall kan russin inte rekommenderas.

Populära Inlägg

Läs Mer