Är fertilitets vitaminer och kompletterar en bluff?

Anonim

Fertilitets vitaminer och kosttillskott finns över hela Internet, med marknadsföringsmaterial som är svåra att ignorera. De löften som gjorts är ofta mycket större än de bevis som står bakom dem. Det är inte att säga att vissa fruktbarhets vitaminer inte är användbara och potentiellt användbara, men man bör gå försiktigt och förstå att inte alla kosttillskott är ofarliga.

Helst bör du få de vitaminer och näringsämnen du behöver genom diet och hälsosam sol exponering (för vitamin D), men vad om du inte gör det?

"Den moderna livsstilen kan dra nytta av kosttillskott, " förklarar Dr. Kevin Doody, en reproduktiv endokrinolog i Dallas, Texas. Som sagt, " Kommersiella produkter är tillgängliga, men det finns inga data att rekommendera en formulering över en annan för förbättring av reproduktionskapaciteten."

Men fertilitetstillskott går ofta utöver vitaminer. Vissa innehåller antioxidanter, hormoner eller andra ämnen som kan öka kvinnlig eller manlig fertilitet. (Beviset för dessa förbättringar är ofta svagt.) Vissa kosttillskott innehåller växtbaserade läkemedel. Vissa örter kan interagera farligt med receptbelagda läkemedel och även vissa fertilitetsdroger. Var försiktig här.

Tal alltid med din läkare innan du börjar någon annan behandling. Om du funderar på att starta ett fertilitetstillskott, här är vad du måste först veta.

Problemet med tillskott

För mellan $ 30 och $ 50 kan du ta ett icke-receptfritt "naturligt" tillskott och förbättra din fertilitet utan receptbelagda läkemedel. Eller, du kan förbättra oddsen för behandling. Du spenderar redan hundratals eller tusentals dollar på fertilitetsdroger, IUI eller IVF. Det är lätt att motivera att spendera $ 40 mer.

Det är vad tilläggstillverkarna hoppas sälja på. Men är dessa löften legit? Det är komplicerat. Många av problemen med fertilitetstillskott är inte unika för den tänkbara marknaden. FDA reglerar inte kosttillskott så strikt som de gör konventionella mediciner.

Till exempel har du nog sett sett skrivit på tilläggspaket och hemsidor den här raden: "Detta uttalande har inte utvärderats av amerikanska Food and Drug Administration (FDA). Denna produkt är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga sjukdomar. "Dessa ord skrivs vanligtvis strax under imponerande hälsopåståenden. Lämna en att undra: Är påståendenna sanna eller inte?

Tänk på koenzymet Q10. Fertilitetstillskott som innehåller denna ingrediens, säger ofta att det är användbart för kvinnor över 40 år att "förbättra äggkvaliteten". De kanske inte säger så direkt, men konsekvensen är att den kan övervinna åldersrelaterad fertilitetsminskning. " Musstudier har föreslagit att tillskott med koenzym Q10 kan förbättra äggkvaliteten och kullstorleken hos äldre möss", förklarar Dr. Doody. "Coenzyme Q10 är ett naturligt producerat ämne som är involverat i energiproduktion inom celler, men denna molekyl kan vara otillräcklig producerad när vi blir äldre."

Det låter bra, men det finns ett tillvägagångssätt för forskningen: "Inga mänskliga studier har gjorts för att bekräfta förbättring av äggkvaliteten med CoQ10-tillskott, säger doktor Doody. "Men detta tillskott är relativt billigt och osannolikt att det är skadligt.

Ett annat problem med kosttillskott i allmänhet: de kan eller kanske inte innehålla vad de säger att de innehåller. Studier av kosttillskott och vitaminer har visat att produkten inte alltid matchar etiketten. (Dessa studier var på kosttillskott i allmänhet, inte särskilt fertilitet.) Lagligen är tillverkarna skyldiga att se till att vad som anges är vad du får. Men med ingen kontroll kan du inte alltid vara säker.

Är kosttillskott säkert?

Ett annat problem med alla kosttillskott och vitaminprodukter: Naturligt betyder inte "säkert" eller biverkningsfritt. Det är möjligt att överdosera vissa vitaminer. Det är möjligt att ha en obekväm och till och med farlig biverkning mot växtbaserade läkemedel.

Kosttillskott kan interagera med recept och receptfria läkemedel. I vissa fall kan kosttillskott sänka narkotikaffekten. I andra fall kan det göra effekten starkare.

Till exempel är St John's Wort tagen för att lindra depression. Men det här "naturliga" örtmedlet kan orsaka p-piller att misslyckas, och kan interagera farligt med receptbelagda läkemedel mot psykisk hälsa.

Kombinera kosttillskott tillsammans kan också orsaka problem, eftersom örter kan interagera med andra örter. Om du tar flera tillskott kan det leda till överdosering av vitaminer eller mineraler. Till exempel finns selen i många fertilitetstillskott och finns i de flesta dagliga vitaminpiller. Överdosering av selen kan vara farligt.

Eftersom du kan ta kosttillskott utan läkares vägledning (även om du borde prata med din läkare först!), Kanske du inte ens är medveten om att en alternativ behandling du försöker kan skada dig.

Vad du kan hitta i fertilitetstillskott

Varje tillskott är annorlunda och det är viktigt att du granskar etiketten noggrant och talar med din läkare innan du börjar något. Här är några vanligt förekommande fertilitetstillskott ingredienser.

(Obs! Det här är en kort översikt och går inte in i alla möjliga positiva eller negativa effekter.)

 • Vitaminer för fertilitet : Vitaminer som du kan hitta i ett fertilitetstillskott inkluderar folat, zink, B-vitaminerna, C-vitamin, E-vitamin, magnesium och selen. Folat är nödvändigt för att förhindra medfödda funktionshinder, så tillskott som innehåller folat kan vara väsentliga, speciellt om du inte får tillräckligt med mat eller om du anses ha en större risk att få ett barn med neuralrörsdefekt. Många läkare ordinerar extra folat till patienter med en historia av upprepad missfall. Folat (även känd som folsyra) kan också spela en viktig roll i fertiliteten hos män och spermier.
 • Antioxidanter: Antioxidanter finns i nästan varje fertilitetstillskott, ofta i form av C-vitamin, men du kan också hitta antioxidant ingredienser som grönt te, melatonin och ubiquinol. Vissa undersökningar har visat att antioxidanter kan ha en positiv effekt på spermhälsan, och möjligen också äggkvalitet. "Ubiquinol (den reducerade formen av CoQ10) är en oöverträffad antioxidant", säger Dr. Doody. "Det finns några bevis på att CoQ10-tillskott kan förbättra spermfunktionen. Det är inte känt om detta är relaterat till förbättrad energigenerering inom spermierna eller antioxidantegenskaperna. "
 • Aminosyror : Aminosyror är byggstenar av protein och är väsentliga för människans liv. Våra kroppar skapar lite amnosyror på egen hand, men andra måste tas emot via kost. Två aminosyror som finns i fertilitetstillskott är L-arginin och L-karnitin. L-arginin sägs förbättra blodflödet till livmodern och äggstockarna. En studie visade emellertid att högre nivåer av L-arginin i follikelvätska associerades med färre embryon och ägghämtningsnummer vid IVF-behandling. L-karnitin menas att förbättra spermiermotilitet (rörelse) och morfologi (form.) Studier av dessa förbättringar har varit små.
 • Chaste tree berry (vitex agnus-castus) : Ibland kallas bara vitex är kysk trädbär ett örttillskott som används för kvinnlig reproduktiv hälsa. Det finns bevis som stöder dess användning för att minska premenstruella obehag som bröst ömhet. För fertilitet är det tänkt att reglera oregelbundna cykler och förbättra ägglossningen, men forskningen här är svagare.
 • Coenzyme Q10 (CoQ10): Som tidigare nämnts har CoQ10 visat sig förbättra äggkvaliteten och kvantiteten i djurstudier. Det finns ingen aktuell forskning på människor om dessa effekter än. Medan CoQ10 inte har studerats mycket hos kvinnor har det funnits flera studier hos män. CoQ10 kan förbättra spermier, rörelse och form.
 • DHEA: Dehydroepiandrosteron är ett hormon som skapas av binjurarna. Mer allmänt känt som DHEA, kan kvinnor med låga reserver för äggstockar dra nytta av DHEA. Forskning har visat att behandling med DHEA hos kvinnor med minskad ovariereserver kan förbättra graviditetsframgångsnivåerna vid IVF-behandling. Det är okänt om kvinnor med normala äggstocksreserver kan dra nytta av DHEA. Faktum är att DHEA-tillskott kan öka androgenhalten, vilket leder till oönskade biverkningar (som ovanlig hårväxt, oregelbundna cykler och fördjupning av röst) och möjligen minskad fertilitet.
 • Myo-inositol: Inositol produceras av människokroppen och finns också i mat, inklusive bönor, majs, nötter och frukt. Inositol ges ibland till B-vitamingruppen, även om detta är under diskussion. På cellulär nivå verkar inositol vara avgörande för insulinreglering, och forskningen på myo-inositol som tillägg har främst varit för kvinnor med PCOS. (PCOS är förknippad med insulinresistens.) En liten metaanalys av myo-inositol och PCOS fann att det kan förbättra ägglossningen och reglera menstruationscyklerna. Det var dock oklart huruvida det kan förbättra graviditeten.
 • NAC (N-acetyl-L-cystein) : Även skrivet som N-acetylcystein, NAC är en variant av aminosyran L-cystein. NAC har antioxidantegenskaper, kan förhindra vissa typer av celldöd och verkar fungera som ett insulin-sensibiliserande medel. Tillskott med NAC kan förbättra ägglossningen, särskilt hos kvinnor med PCOS. Vissa undersökningar har visat att kombinering av NAC med Clomid kan hjälpa kvinnor att övervinna klomidresistens, men andra studier har inte funnit några förbättringar.

Fertilitetstillägg ersätter inte fertilitetsbehandling

Du kan överväga att försöka komplettera innan du får en fertilitetsutvärdering. Det här är inte en bra idé. Att fördröja en diagnos kan sänka dina odds för framgång för fertilitetsbehandling. (Och fertilitetstillskott är inte bevisade behandlingar.)

Vilka fördelar du får från kosttillskott, förväntar dig att vara blygsamma. Ingen kommer att bota primär ovarieinsufficiens med ett tillägg. Du kommer inte att få en nästan noll spermieräkning till normalt med ett vitamin.

Ett ord om recensioner

När du tittar på recensioner av fertilitets vitaminer online, kommer du förmodligen att se många mer positiva recensioner än negativa. Det är viktigt att komma ihåg att människor är mer benägna att komma tillbaka och lämna en kommentar om de blir gravida än om de inte gör det. De som inte tänker kommer bara att gå vidare till nästa behandling.

Också, speciellt om du tittar på tillverkarens hemsida, kan du inte vara säker på om recensionerna är alla från riktiga människor och hur många negativa som inte har publicerats.

Att läsa recensioner kan vara ett bra sätt att bestämma om man ska köpa en bok eller hyra en film. Men det är inte ett bra mått på om du ska försöka komplettera.

Varningstecken som du bör fortsätta med försiktighet

Medan de flesta företag som säljer fertilitetstillskott försiktigt försöker ge en rimligt prissatt bra produkt, försöker andra att bluffa dig. Det finns oärliga människor där ute som vet hur desperata fertilitet utmanade par är, och de hoppas du kommer att skicka dem dina pengar utan mycket tvekan.

Var extra försiktig om ett fertilitetstillskott:

 • Gör mega-löften. Inget tillägg eller vitamin kan bota infertilitet, och även IVF kan inte garantera att du blir gravid.
 • Referenser "forskare" eller "läkare" men listar inga namn. Utan ett fullständigt namn kan du inte vara säker på att experterna "står bakom" kompletterar tillägget. Inte bara bör expertens namn vara tydligt, men deras uppgifter bör också anges.
 • Kraven på forskning är bevisad - men listar inte forskningen någonstans . Se alltid upp forskningsanspråk på tredje parts webbplatser, som pubmed.com.
 • Webbplatsen innehåller dåliga grammatik eller stavfel . Carelessly sätta samman webbplatser eller e-postmeddelanden är bluff varningssignaler.

Ett ord från Verywell

Att göra livsstilsförändringar för att förbättra din övergripande hälsa och välbefinnande kan öka dina möjligheter till graviditetsframgång och ge en känsla av empowerment. Att ta en fruktbarhet vitamin eller tillägg kan vara en del av den handlingsplanen, men det är oklart hur mycket av en skillnad det kan göra.

Fertilitetstillskott är inte ett "botemedel" för infertilitet, och du bör inte avstå från att få en fertilitetsutvärdering. Vissa orsaker till infertilitet förvärras med tiden. Om du har försökt i 1 år (eller 6 månader, om du är över 35), först, få båda partnerna testade. Tala sedan med din läkare om huruvida försenad konventionell behandling rekommenderas eller inte.

Tala med din läkare innan du börjar lägga till några tillskott och se till att han vet vad du tar - även om det bara är vitaminer - om du går igenom fertilitetsbehandling. Kombinera inte kosttillskott utan råd från en läkare.

Om du inte annars instrueras av din vårdgivare, ska du också sluta alla tillskott när du blir gravid. Den stora majoriteten av kosttillskott har inte visat sig vara säker under graviditeten. Du kan byta till vanliga prenatala vitaminer vid den tiden.

Populära Inlägg

Läs Mer