Utseende av uratkristaller i en babys blöja

Anonim

Om du har noterat en rödaktig orange fläck på din babys blöja kan du känna dig panik och tänka att dess blod. Medan det är viktigt att se till att det inte är blod, är den "tegelfärgade" fläcken av uratkristaller en mycket vanlig orsak till detta skrämmande upptäckt hos nyfödda. Vad exakt är uratkristaller och varför förekommer de? När kan de vara anledning till oro?

Uratkristaller i en blöja

Det är inte ovanligt att hitta uratkristaller, som har en orange eller röd, tegelfärg i en nyfödd blöja, även tygblöjor. Tyvärr kan det här utseendet lätt misstas för blod, och föräldrarna är oroliga och oroliga.

Samtidigt som dessa kristaller orsakar ångest, är de mycket vanliga. Faktum är att en äldre studie hittade uratkristaller i urinen hos 64 procent av nyfödda barn. Självklart är de inte synliga på en blöja så ofta. Även om de är en vanlig orsak till föräldraansvar, och oftast är ett normalt resultat, talas inte uratkristaller om graden av många andra fynd hos en nyfödd bebis.

Uratkristaller är speciellt vanliga under ett barns första dagars liv när hon fortfarande kan gå ner i vikt under amning, även om de kan förekomma hos barn som också blir viktiga.

orsaker

Uratkristaller är vanligast hos spädbarn som ammar. Under de första dagarna av livet innehåller bröstmjölk kolostrum, den underbara vätskan rik på immunfaktorer och näring som gör amning så bra för att öka en nyfödds immunfunktion.

Uratkristaller består av urinsyra, en slutprodukt av normal metabolism. Bebisar är födda med högt blodyrsyra, beroende på den mängd de kommer över placentan, och detta utsöndras snabbt i urinen och pallarna.

Om en baby inte gör mycket urin vid denna tidpunkt kommer dessa uratkristaller att vara särskilt koncentrerade och lätt att se. Det betyder dock inte att din baby är uttorkad. I stället kan du se till att din baby dricker och dricker tillräckligt med några enkla frågor.

Se till att din baby är hydrerad och urinerande

Under din barns första vecka borde du förvänta dig:

  • Minst två våta blöjor och tre tarmrörelser på dag två som sannolikt fortfarande är tjocka, tjocka och svarta (meconium)
  • Minst fem till sex blöjor och tre tarmrörelser på dag tre, med tarmrörelserna lossare och gröna till gula i färg (övergångsstolar)
  • Minst sex våta blöjor och tre gula, mjuka och vattna tarmrörelser på dag fyra

Om din baby har färre våta blöjor än förväntat, få din baby utvärderas genast för att kontrollera hennes vikt och se om hon matar bra.

Om du ammar, kan en amningskonsulent vara till hjälp för att utvärdera din mjölkförsörjning och se till att din baby låser på och suger väl.

Om din baby matas barnformel, bör du se till att du förbereder det korrekt och att hon äter tillräckligt varje dag.

Slutsats

För det mesta är uratkristaller i en blöja under de första tre dagarna vanliga hos ett ammande barn. Under denna tid är kristallerna ofarliga, ett problem bara för att de kan orsaka föräldrar att frukta att det finns ett problem eller genomgår onödiga tester som söker blod i deras nyföddes urin.

Uratkristaller som kvarstår längre än tre dagar kan vara tecken på uttorkning eller en indikation på att en baby inte får tillräckligt med mjölk. Att tala med din läkare eller amningskonsulent kan hjälpa dig att komma till botten av detta. Sällan kan uratkristaller, särskilt de som är närvarande i ett barn bortom den första veckan i livet, innebära ett allvarligt tillstånd såsom njursvikt eller andra metaboliska störningar som resulterar i hyperurikemi.

Populära Inlägg

Läs Mer