En översikt över urinvägsinfektioner hos småbarn

Anonim

En urinvägsinfektion (UTI) är en infektion i någon del av urinvägarna, vilket inkluderar njurarna, urinröret, urinblåsan och urinröret. Medan du säkert har hört talas om att vuxna får UTI, kan barn, även småbarn och spädbarn, också få dem. UTIs löser inte sig själv och behöver medicinsk vård och receptbelagd medicinering, men den goda nyheten är att de flesta är ganska lätt att behandla. Det viktigaste är att få snabb diagnos och behandling, för om de lämnas obehandlade kan UTI skada njurarna eller leda till allvarligare infektioner.

orsaker

UTIs orsakas ofta av normala bakterier som finns i tarmen. Medan urinvägarna vanligtvis kämpar för några bakterier kommer den i kontakt med, ibland orsakar bakterier en infektion.

Småbarn lär sig fortfarande goda toalettvanor, och ibland reser bakterierna på grund av blöjor eller dåliga torkningsförmågor. Det kan också signalera ett problem i urinvägarna, och om du har en familjehistoria av UTI, kan din barn också vara mer benägen för dem.

Tecken och symtom

Tecken och symtom på ett UTI i ett barn kan se annorlunda än hos vuxna, särskilt om de inte kan uttrycka sig muntligt ännu. Ibland finns det inga symptom, särskilt om ditt barn är yngre än 2 år. Symtom på UTI hos barn kan innehålla:

 • Feber
 • Irritabilitet / kinkighet
 • Ingen aptit
 • Diarré eller kräkningar
 • Om småbarnet är potty utbildat, vissa urinolyckor
 • Frekventa resor till badrummet
 • Smärta eller brännande med urinering
 • Molnigt, mörkt, blodigt eller dåligt luktande urin
 • Lägre rygg eller magsmärta

Flickor är mer benägna att UTI än pojkar eftersom deras urinrör är närmare anuset, och därmed närmare bakterier där. Pojkar som inte är omskuren är också lite mer benägna att få ett UTI än pojkar som är omskuren.

Hur man upptäcker urinvägsinfektion

Diagnos

Om du misstänker att din barn kan ha ett UTI, ta dem till barnläkaren så snart som möjligt. Snabb diagnos och behandling är viktiga för att undvika allvarligare infektioner.

När du går till doktorn kommer hon att ställa frågor om ditt barns medicinska historia, vad som händer idag, nuvarande symtom och göra en fysisk tentamen.

Medan allt detta kommer att vara till hjälp, det enda definitiva sättet att berätta om ditt barn har ett UTI är en urinkultur. Om ditt barn inte är utbildat, använder de en kateter för att få en liten mängd urin. Detta innebär att man sätter in ett mycket tunt rör i urinröret, upp i blåsan.

Behandling

Behandlingen av ett UTI är antibiotika som dödar bakterierna som orsakar infektionen. Om betydande smärta är involverad, kan en medicin som nummerar urinvägsfodern också ordineras.

Det är viktigt att ditt barn tar antibiotika så länge läkaren föreskriver dem. Samtidigt med antibiotika, se till att ditt barn dricker mycket vätskor, men försök att undvika koffein. Efter några dagar eller medicinens gång kanske din läkare vill upprepa urinalysen för att se till att infektionen faktiskt är borta.

I allvarliga fall av UTI, eller hos spädbarn yngre än 6 månader, behövs ibland sjukhusvistelse. Hospitalisering kan säkerställa noggrann övervakning och lämplig medicinering och behandling, speciellt om ett barn är uttorkat, misstänks en njureinfektion, eller infektionen anses ha spridit sig.

För småbarn kan byteblöjor ofta bidra till att minska risken för UTI eftersom det begränsar spridningen av bakterier som kan bidra till infektioner. Om ditt barn är utbildat, lär du dem rätt hygien, särskilt för tjejer (torkar fram och tillbaka).

Att bära bomullsunderkläder och undvika bubbelbad kan också bidra till att minska tillväxten och irritationen av bakterier. Det är också viktigt att låta barnen veta att de inte ska "hålla i" när de måste urinera. När urinen stannar i blåsan länge skapar den en miljö som bidrar till bakteriell tillväxt.

När ska du ringa till en läkare

Kontakta din läkare omedelbart om:

 • Ditt barn har feber med skakningsstörningar
 • Ditt barn har smärta vid urinering
 • Urin är dålig lukt eller blodig
 • Ditt barn har feber på 101 grader Fahrenheit eller mer

Om du har tagit antibiotika och ditt barn fortfarande är symptomatiskt, kontakta din läkare. Hon kanske vill retetera urinen och göra fler tester för att se om det finns en underliggande medicinsk fråga som orsakar symptomen.

Även om UTI kan vara smärtsamt hjälper snabb diagnos och behandling till att lindra symtomen. De flesta gånger, efter att ha startat antibiotika, börjar symtomen minska inom två till tre dagar. De flesta UTIs botas inom en vecka efter att behandlingen startat.

Att bli av med ett UTI

Populära Inlägg

Läs Mer