En översikt över missfall

Anonim

Att ha ett missfall kan vara väldigt upprörande. Graviditetsförlusten sker vanligen innan du är 20 veckor eller ungefär fem månader gravid.

Inte alla missfall förekommer på samma sätt. Oavsett om du har några symtom beror det i allmänhet på hur gravid du är och tidpunkten för diagnosen. Du kan få typiska symtom på vaginal blödning eller livmoderkramper. Men det är också möjligt att du inte får några symptom alls. De flesta missfall händer under första trimestern innan du är 13 veckor gravid. Lyckligtvis minskar risken för missfall betydligt längre efter att du är i graviditet.

Vad orsakar ett missfall?

Om du har missfall kan du undra om du gjorde något som fick dig att förlora graviditeten. Det här är mycket osannolikt, särskilt om ditt missfall inträffade före 13 veckor. Faktum är att cirka 50 procent av alla tidiga graviditetsförluster beror på kromosomala abnormiteter. Vissa livsstilsval kan dock öka risken för missfall, t.ex. cigarettrökning och narkotikamissbruk. Andra mindre vanliga orsaker till missfall inkluderar:

 • strukturella problem i livmodern eller livmoderhalsen
 • infektion
 • materiella autoimmuna störningar
 • maternell trombofili

3 saker att veta om missfall

Miscarriages är vanliga

Om du nyligen har missfall, är du inte ensam. Studier visar att cirka 15 procent av alla kliniskt diagnostiserade graviditeter slutar i missfall. Det betyder att av 100 kvinnor som bara upptäckte att de är gravida kommer omkring 15 att få missfall. Tyvärr ökar risken för missfall med din ålder. Studier tyder på att din åldersbaserade risk för missfall är som följer:

 • 9-17 procent i åldrarna 20-30
 • 20 procent vid 35 års ålder
 • 40 procent vid 40 års ålder
 • 80 procent vid 45 års ålder

Om din läkare hör ett hjärtslag efter 12 veckor minskar risken för missfall till under 5 procent och kan till och med vara så låg som 1 procent när du når 20 veckor.

Återkommande missfall är inte vanliga

Även om första trimester missfall är vanliga är det inte att ha mer än ett missfall i rad. Enkelt sagt, du är mycket mer benägna att få en lyckad graviditet efter ett missfall än du ska få ett andra missfall. Diagnosen av återkommande graviditetstap definieras typiskt som tre eller flera på varandra följande missfall, och studier tyder på att det bara händer hos 1 till 2 procent av gravida kvinnor. Men även om du har haft mer än tre missfall i rad är det ännu mer sannolikt att din nästa graviditet kommer att fortsätta att vara termen.

Inte alla blödningar i tidig graviditet är ett missfall

Om du är gravid under fem månader och du har viss vaginal blödning, var inte panik. Inte alla blödningar i tidig graviditet innebär att du har missfall.

 • Du kan få blödning i tidig graviditet från den normala processen av embryot som fäster vid livmoderns vägg. Detta kallas implantationsblödning. Det är vanligtvis lätt blödning och kan vara associerat med mild kramper.
 • Ibland kan denna implanteringsblödning samlas under moderkakan och orsaka en samling eller blodpropp. Detta kan ses på ultraljud och kallas en subkarsionisk blödning . Denna typ av blödning kan vara lite tyngre än implantering blödning och du kan ha lite kramper. Du kan fortsätta att blöda av och på i några veckor. Vanligtvis kommer bloduppsamlingen att reabsorberas av din kropp och blödningen kommer att sluta.
 • Har du nyligen haft sex och nu blöder du? Om så är fallet är det troligt att du bara blöder från din livmoderhals. När du är gravid förändras ytan av livmoderhalsen som svar på dina förändrade hormonnivåer. Detta gör din livmoderhals mer benägna att blöda när den berörs under kön. Denna typ av blödning kallas post-coital blödning . Det är typiskt ljusrött och det kan vara ganska tungt. Det är inte typiskt associerat med livmoderkramper.
 • Ibland kan lätt blödning som du märker först när du torkar dig själv efter att du har kiss kan vara ett tecken på en urinvägsinfektion . UTI är mycket vanliga vid tidig graviditet och ofta förekommer de inte med de typiska symtomen på frekvent och smärtsam urinering.

Det är viktigt att berätta för din läkare om eventuell vaginal blödning som du har när du är gravid. Du kan ha lätt färgning eller fläckning av mörkröd, rosa eller ljust rött blod. Om din blödning är mycket tung och förknippad med stark menstruationskramp är det mer troligt att du har missfall. Din läkare kommer sannolikt att göra en provning och / eller provning för att vara säker på att allt är bra med din graviditet.

Din läkare kommer också att kontrollera din blodtyp. Om du är Rh-negativ kommer din läkare att prata med dig om en speciell injektion som heter RhoGAM. Denna injektion hjälper till att förhindra en graviditetskomplikation som kallas hemolytisk sjukdom hos den nyfödda.

Om du nyligen har haft missfall

Prata med din läkare om dina behandlingsalternativ

Beroende på hur långt du befinner dig i graviditeten och hur mycket du blödar kan du ha vissa val på hur du hanterar ditt missfall. Men om du blöder mycket kraftigt och du inte har passerat all graviditetsvävnad kommer du sannolikt att behöva en akut D & C för att städa ut livmodern och stoppa blödningen. Om du är stabil när du diagnostiseras kommer din läkare troligt att diskutera dessa tre behandlingsalternativ med dig.

 • förväntad förvaltning -Du kan välja inget ingrepp och välja att låta din kropp passera vävnaden när den är klar. Detta tillvägagångssätt är generellt mest framgångsrikt om du är mindre än åtta veckor gravid och rekommenderas inte om du är mer än 13 veckor.
 • medicinsk behandling - Du kan välja att ta ett läkemedel som heter misoprostol som kommer att orsaka att livmodern ska passera vävnaden
 • kirurgisk hantering - Du kan välja att ta bort vävnaden genom ett förfarande som kallas en D & C. Eller om missfallet är tillräckligt tidigt kan din läkare erbjuda dig en in-office aspiration av vävnaden i livmodern.

Baserat på hur långt i graviditeten du är och ditt övergripande kliniska tillstånd kan din läkare föreslå ett behandlingsalternativ över de andra.

Kom ihåg att Grieve

Detta kan inte överskattas. Att ha missfall är väldigt upprörande, och det är väldigt viktigt att du ger dig tid att bedröma din förlust.

Att förlora en graviditet är precis som någon annan förlust av en älskad. Du kommer att ha samma känslomässiga reaktioner, även om du kan gå igenom stadierna av att roa lite snabbare. Bearbeta dina känslor och söka psykologiskt stöd kan bidra till att förhindra ett signifikant depressivt episode.

När du har förlorat en graviditet kan du upptäcka att du är mer angelägen i nästa graviditet. Du kan till och med känna dig ambivalent om graviditeten. Om du har svårt att bli emotionellt kopplad till graviditeten efter ett missfall är det viktigt att diskutera detta med din läkare.

Återgång av din period

Det tar normalt ungefär fyra veckor, men det kan ta så länge som sex till åtta veckor innan du ser din period efter ett missfall. Denna fördröjning beror på att graviditetshormonet (human chorionic gonadotropin eller hCG) måste återgå till icke-gravida nivåer före ägglossningen förekomma igen. Din period kommer ungefär två veckor efter att du har ägglossning.

Försök igen

En av de första frågorna du kan ha efter ett missfall är, "När kan jag försöka igen?"

Det här är en mycket vanlig fråga. Vissa läkare kommer att berätta att du måste vänta tills du har haft tre regelbundna cykler innan du kan försöka igen. Detta är förmodligen inte nödvändigt. Även om det inte finns några bra data för att föreslå den optimala tiden att försöka bli gravid efter ett missfall, tyder vissa nyligen på att det inte finns någon anledning att försena. Det sägs att de flesta läkare håller med om att du ska vänta en till två veckor innan du har vaginalt samlag efter ett missfall för att minska risken för infektion.

Ett ord från Verywell

Att ha missfall är väldigt upprörande och det är väldigt viktigt att låta dig förlåta din förlust. Även om det är ganska vanligt att ha en tidig graviditetstab är det vanligt att ha flera missfall. Du är mycket mer benägna att få ett framgångsrikt resultat i din nästa graviditet efter ett missfall än ett annat missfall. Att diskutera behandlingsalternativ med din läkare och få emotionellt stöd för din förlust hjälper dig att leva väldigt bra efter ett missfall.

Populära Inlägg

Läs Mer