En översikt över laryngomalaci

Anonim

Laryngomalaki är ett medfödd tillstånd som mjukar larynxens vävnader - även kallat röstlådan - ovanför vokalbandet. Det ses vanligtvis vid födseln eller kort efter födseln, med den genomsnittliga åldern för diagnosen är ca 2 veckor gammal. Detta tillstånd är den vanligaste orsaken till högt andning hos spädbarn.

Det ses ofta hos spädbarn vars familjer inte har någon historia av tillståndet, och i 90 procent av fallen löser laryngomalacia själv när barnet är 18 till 20 månader gammalt. När tillståndet inte löser sig, eller i svåra fall där ett barn har problem med andning och ätande, kan kirurgi eller medicinering vara nödvändigt.

orsaker

Det är inte känt vad som orsakar laryngomalaki. Det är hypotesen att det kan vara en neurologisk faktor involverad, men mer forskning behöver göras. Gastroesofageal reflux kan spela en roll i hur svår symtomen är, men mer forskning behöver också göras på detta.

Tecken och symtom

Symptom på laryngomalaki kan märkas omedelbart vid födseln, eller det kan bli mer märkbar som tiden går under de första par veckorna. Den bullriga andningen kan ofta bli värre innan du blir bättre, och det här uppträder vanligen mellan 4 och 8 månader. Symptom på tillståndet kan innehålla:

 • Bullriga / högt andning, som en wheeze
 • Problem med matning / ätning
 • Dålig viktökning
 • Choking medan du äter
 • apnea
 • Turning blå (även kallad cyanos)
 • Dra i nacken och bröstet varje gång ett andetag tas
 • reflux

Är din nyfödda andning normalt?

Diagnos

Att notera de typiska tecknen och symptomen på laryngomalaki är ofta det första steget mot en diagnos. När du går till doktorn kommer hon sannolikt att fråga dig om vad du har observerat, hälsofrågor med din bebis och göra en tentamen. Hon kanske rekommenderar något som kallas nasopharyngolaryngoscopy (NPL), där ett mycket tunt rör med en liten kamera på änden sätts in i barnets näsborre och går till den del av halsen där struphuvudet är. Detta ger läkaren en bättre titt på röstlåda och vävnader för att se vad som händer.

Efter en officiell diagnos kan din läkare rekommendera andra tester för att utvärdera tillståndets omfattning, huruvida någon annan del av luftvägen kan påverkas och att utesluta något annat tillstånd.

behandlingar

Milda tecken och symptom på laryngomalaki är inte nödvändigtvis en omedelbar anledning till oro eller brådskande behandling.

Enligt Barnhospitalet i Philadelphia, i 90 procent av fallen, löser laryngomalaki sig själv utan behandling. I allvarliga fall kan det emellertid vara som om det är stört, när det störs med ätande och viktökning, eller då andningen blir svår, kan kirurgi eller medicinering anges.

Tecken på att kirurgi är nödvändig kan innefatta:

 • Apnéer som är livshotande
 • Underlåtenhet att trivas / öka
 • Alla hjärt / lungproblem som är närvarande som påverkar förmågan att få tillräckligt med syre
 • Betydande episoder av cyanos

När medicineringen är berättigad kan läkaren ordinera läkemedel mot reflux. När ditt barn kommer in i nacken och bröstet vid andning, kan detta göra återflöde värre. Förening om att, om återflöde är närvarande, kan syran från återflödet orsaka svullnad av vävnaden ovanför vokalbanden, vilket gör andan värre och ännu bullrigare.

Kirurgi görs i svåra fall av laryngomalaki, och den valfria operationen kallas supraglottoplasty. Vid denna operation avlägsnas den extra mjuka floppyvävnaden nära struphuvudet kirurgiskt under generell anestesi. Denna operation kan behöva göras mer än en gång, och medan det kanske inte slutar bullrigt andning helt, kan det minska det och hjälpa till med att underlätta andningen.

När ska man se en läkare

Gå till sjukhuset eller ring 911 omedelbart om ditt barn:

 • Stoppar andas i mer än 10 sekunder
 • Utvecklar en blåaktig nyans runt läpparna medan du andas högt
 • Dragar nacke eller bröst in utan någon lättnad efter att de väckts eller ompositioneras

Du känner din baby. Om du misstänker något ont, kontakta läkare så snart som möjligt.

Ett ord från Verywell

Om ditt barn diagnostiserades med laryngomalaci är det förståeligt att du känner en rad känslor. Hörsel om att ditt barn har ett medicinskt tillstånd kan vara skrämmande, men det är behandlingsbart, och i de flesta fall kommer ditt barn troligen inte ens att behöva medicinsk ingrepp. Prata med ditt barns läkare för att lära dig mer om vad detta betyder för ditt barn, vad du ska vara medveten om och vilka förändringar eller symptom du ska se upp för.

Populära Inlägg

Läs Mer