En översikt över fertilitet

Anonim

Fertilitet definieras som den naturliga förmågan att bli barn. Men fertiliteten kommer inte lätt för alla; cirka 11 procent av par kommer att möta infertilitet - oförmågan att bli naturligt efter ett år av oskyddad samlag.

Det finns saker du kan göra för att förbättra din fertilitet, öka oddsen att du kommer att bli gravid snabbt och minska risken för infertilitet. Ju mer du vet desto bättre. Fertilitet är inte bara en kvinnlig heath fråga. Både män och kvinnor kan vidta åtgärder för att förbättra deras fertilitet, och både män och kvinnor kan uppleva infertilitet.

Om du står inför infertilitet har du anledning till hopp. De allra flesta par kommer att kunna bli gravid med hjälp av fertilitetsbehandlingar, kirurgi eller livsstilsförändringar.

För dem som inte tänker till och med med hjälp finns det alternativa alternativ för familjebyggnad eller vidareutveckling med ditt liv.

Fruktbarhetsgrunder: Vad tar det för att bli gravid?

Här är en mycket kort översikt över vad som behöver hända för ett par att bli naturligt.

 1. En kvinnas reproduktionssystem måste producera kaskaden av hormoner som kommer att leda till ägglossning. Ägglossning är när ett ägg släpps från en av äggstockarna. Detta sker en gång per månad under en kvinnas födda år.
 2. Människans reproduktionssystem måste producera spermier i testiklarna. Efter puberteten genereras nya spermceller dagligen.
 3. Ett par måste ha samlag (eller åtminstone semen måste komma i kontakt med det vaginala området) under fem till sex dagar före ägglossningen.
 4. Under utlösningen blandas spermier i vas deferens tillsammans med sperma som skapats i prostata och seminalblåsor. (Manliga testiklar skapar spermier, och sedan spermacellerna lagras i vas deferens.) Denna blandning av spermier och vätska tvingas ut från penis genom en serie muskelsammandragningar.
 5. Efter samlag samlar semen (idealiskt) i livmoderhalsområdet. Därefter måste spermcellerna simma ut från sperma och in i kvinnans livmoderhalsslem.
 6. Spermierna måste då simma upp genom livmoderhalsen i livmodern. Från livmodern simmar spermierna nu till äggledarna.

 1. Den starkaste och hälsosamma spermierna (en mycket liten procentandel av den totala) kommer att stanna kvar i äggledarna tills ett ägg följer med.
 2. Efter att ett ägg släppts från en av äggstockarna styrs det försiktigt in i äggledarna.
 3. I äggledarna rör sig en av de väntande spermcellerna så småningom sig in i ägget. Detta är ögonblicket av befruktning.
 4. Efter ägglossningen släpper kvinnans reproduktionssystem en ny cocktail av hormoner som bygger upp endometrium- eller livmoderfoder.
 5. Det befruktade ägget (eller embryot) går igenom en rad cellavdelningar.
 6. Eftersom detta händer fortsätter embryot att röra ner i äggledaren i livmodern.
 7. När embryot når livmodern, implanterar det så småningom sig in i livmodern eller endometrium. Detta sker ungefär fyra till 10 dagar efter befruktning.
 8. Efter implantation skapar embryot både fosterceller och placenta celler. Det hormonella humana korioniska gonadotropinet (hCG) eller "graviditetshormonet" kommer att börja produceras.
 9. Cirka en vecka senare, eller cirka 14 dagar efter ägglossningen, finns det tillräckligt med cirkulerande hCG för ett graviditetstest för att ge ett positivt resultat.

Hur kan du bli gravid snabbt?

Förutsatt att du och din partner är bördig, finns det saker du kan göra för att bli gravid snabbare.

Nummer ett är att optimera tiden du har sex . Du vill ha samlag under ditt bördiga fönster.

Det bördiga fönstret varar mellan fem och åtta dagar och det inträffar strax före ägglossningen. Det finns en missuppfattning att ägglossningen inträffar på dag 14 i menstruationscykeln. Sanningen är att ovulationens dag varierar från kvinna till kvinna. Vissa kan ägglossas så tidigt som dag 10, andra så sent som dag 22.

Du är mest sannolikt att bli gravid om du har sex en till två dagar innan du ägglosser. Dina odds för att fatta dagen före ägglossningen är mellan 21 procent och 34 procent. Jämför det med fyra dagar före ägglossningen, när dina odds är mellan 8 procent och 17 procent.

 • 7 tecken och symptom på ägglossning

Det finns många metoder för att upptäcka denna mycket bördiga tid. De bästa två metoderna kontrollerar din livmoderhalsslem (lättare än det låter) eller använder ägglossningsprediktortester (också ganska enkelt, men du måste köpa testremsor.)

Du kan också:

 • Diagram din kropps basaltemperatur
 • Kontrollera efter förändringar i livmoderhalsen
 • Stäm in i din kropps sexuella önskan (Din libido är högre när du är i fertilitet.)

Du kan ytterligare optimera din fertilitet genom att ha frekvent samlag, använda spermiervänliga smörjmedel och undvika douching (en bra övning oavsett).

 • Din kompletta guide till Baby-Making Sex

Hur kan du veta om du är gravid?

För kvinnor som försöker bli gravid, delas varje månad i två tidsperioder: före ägglossning, när du försöker få sex innan ägget släpps och efter ägglossning, när du väntar på att ta ett graviditetstest.

Tidsperioden mellan ägglossningen och din förväntade period kallas väntetiden på två veckor.

Den ideala tiden att ta ett graviditetstest är en dag efter att din period är förfallen. Till exempel, om dina cykler är vanligtvis 30 dagar lång, vill du ta ett graviditetstest dag 31 eller senare.

 • När är den bästa tiden att ta ett graviditetstest?

Det är bättre om du undviker att ta test innan din period är förfallen. Om du tar testet tidigt, är det osannolikt att du får ett positivt resultat även om du är gravid. Dessutom kan det öka dina stressnivåer.

 • 7 skäl att inte ta ett tidigt graviditetstest

Kan du berätta om du är gravid av hur du känner?

Du har sannolikt spenderat tid på att titta på tidiga graviditetssymptom på nätet, och försöker lista ut om du är gravid före graviditetstestdagen.

Sanningen är att du inte kan berätta om du är gravid bara av hur du känner. Ibland känner kvinnor sig gravida när de inte är - och ibland känner de sig inte gravida när de är.

 • Varför känner jag mig gravid när jag inte är?

Vad kan du göra för att förbättra din fertilitet naturligtvis?

Forskning har visat att vissa hälsosamma livsstilsvanor kan leda till förbättrad fertilitet eller åtminstone en minskad risk för infertilitet. Att göra livsstilsförändringar kan eller inte påverkar verklig infertilitet, och det bör inte anses lika effektiv som fertilitetsbehandlingar. Du bör överväga att göra livsstilförändringar och få vård.

Till exempel, om dina äggledare är blockerade, kommer din kost inte att hjälpa dig att bli gravid naturligt. Diet kan eller kanske inte förbättra dina odds för fertilitetsbehandlingar som fungerar, men det finns för närvarande ingen forskning för att bevisa detta.

Några saker du kan göra som kan förbättra din fertilitet är:

 • Se till att du har en hälsosam vikt - inte för tung eller för tunn.
 • Ät en hälsosam diet med massor av antioxidantrika grönsaker och frukter, friska fetter som olivolja och nötter och friska proteiner.
 • Undvik emotionella ätande eller skräpmat binges.
 • Få tillräckligt med sömn på natten, vid de rätta timmarna. (Nattskiftarbetare kan ha högre risk för missfall och infertilitet.)
 • Träna, men överträffa inte träningen.
 • Ta ett folsyratillskott.
 • Öva sin kropp och avslappningsteknik.

Läs mer om hur du kan öka fertiliteten:

 • 8 dåliga vanor att släppa för att förbättra din fertilitet
 • 10 sätt män kan förbättra deras fertilitet

När ska du vara oroad över din fertilitet?

Du bör vara oroad över din fertilitet om något av följande tre gäller dig:

 • Du har haft oskyddad samlag i ett år utan att bli gravid.
 • Du har oroliga symtom eller riskfaktorer för infertilitet.
 • Du har haft två eller flera påföljande graviditetsförluster.

Du bör kontakta din läkare om något av ovanstående gäller din erfarenhet.

Om du är 35 år eller äldre ska du också se din läkare om du inte blir gravid efter sex månader. Detta beror på att din fertilitet sjunker naturligt snabbare.

De vanligaste tecknen och symptomen på fertilitetsproblem är:

 • Oregelbundna menstruationscykler
 • Ovanligt dåliga menstruationskramper
 • Ovanligt stora perioder eller onormal menstruationsblödning
 • Pelvic smärta eller smärta vid samlag
 • Sexuell dysfunktion (inklusive erektil dysfunktion eller låg libido)

Inte alla människor kommer emellertid att uppleva symtom eller tecken på fertilitetsproblem. Faktum är att det är vanligt att ett par bara upptäcker att de har fertilitetsproblem efter att ha försökt bli gravida utan framgång i ett år. Många orsaker till infertilitet är "tysta" och har inte uppenbara symtom.

 • 10 Frågor att fråga dig själv om du tror att du kan vara infertil

Vad kan minska eller skada din fertilitet?

Det finns några saker som kan minska din fertilitet som du har kontroll över. Till exempel, rökning minskar fertiliteten hos män och kvinnor, så avslutas rekommenderas (för detta och, naturligtvis, många andra skäl).

Andra orsaker till minskad fertilitet ligger inte under din kontroll. Till exempel går fertiliteten ner med åldern. Medan du kanske kan försöka få barn i en yngre ålder, kan du verkligen inte göra något för att stoppa åldersrelaterad fertilitetsminskning.

Här är några orsaker till minskad fertilitet eller infertilitet:

 • Ålder : Kvinnors fertilitetstoppar i en kvinnas tidiga till mitten av tjugoårsåldern, och efter 35 års ålder börjar den snabbt minska. Manlig fertilitet går också ner med åldern, men inte så dramatiskt. Medan vissa män fortfarande är friska efter 50 års ålder är kvinnor efter klimakteriet helt oförmåga.
 • Övervikt : Övervikt är en av de främsta orsakerna till förebyggande infertilitet. Även om det är något övervikt kan det minska kvinnors fertilitet. Övervikt kan orsaka ägglossningsproblem hos kvinnor och kan minska spermhälsan hos män.
 • Unhealthy livsstilvanor : Rökning, överdriven dricks och fritidsdroger kan minska fertiliteten. Detta gäller för män och kvinnor. Mindre dramatiskt kan vanligare ohälsosamma livsstilsvanor (som att inte få tillräckligt med sömn eller äta en ohälsosam diet) något minska din fertilitet.
 • Infektionen av könsorganen : Både män och kvinnor kan bli infertila efter en infektionssjukdom. Den vanligaste orsaken till dessa infektioner är sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Hos kvinnor kan detta leda till inflammation i bäckenet (PID). Män kan också bli infertila efter att ha fått en STD. Emellertid är inte alla reproduktiva infektioner orsakade av STD. Till exempel kan vissa medicinska förfaranden orsaka infektion.
 • Reproduktionsvägar eller abnormiteter : Problem med äggstockarna, äggledarna eller livmodern kan orsaka fertilitetsproblem för kvinnor. Frågor med testiklar, vas deferens, prostata körtel, eller seminal vesiklar kan orsaka problem för manlig fertilitet. Blockeringar eller abnormiteter kan förekomma från födseln (medfödda abnormiteter), resultatet av en skada eller medicinska procedurer eller uppstå efter en sjukdom eller infektion. Vanligtvis är blockeringar orsakade av vidhäftningar (ärrvävnad).
 • Hormonala obalanser eller sjukdomar i reproduktionssystemet : Hormonala obalanser hos både män och kvinnor kan minska fertiliteten eller till och med orsaka infertilitet. Till exempel kan endometrios, polycystiskt ovariesyndrom och för tidigt ovariefel (även känd som primär ovarieinsufficiens) leda till kvinnlig infertilitet. Lågt testosteron kan leda till manlig infertilitet.
 • Underliggande sjukdom eller sjukdom : Även om en sjukdom inte är direkt relaterad till reproduktionssystemet, kan det fortfarande påverka fertiliteten. Vissa obehandlade störningar och sjukdomar kan leda till infertilitet hos män eller kvinnor. Till exempel kan celiac sjukdom leda till infertilitet om mannen eller kvinnan äter gluten. Obehandlad diabetes eller en sköldkörtel obalans kan också orsaka infertilitet.
 • Läkemedelsbiverkningar : Vissa läkemedel kan minska fertiliteten hos män och kvinnor. Till exempel kan allergiska läkemedel torka upp livmoderhalsslem. Vissa antidepressiva medel kan orsaka fertilitetsproblem för män.
 • Cancerbehandling : Talar om biverkningar kan cancerbehandling minska fertiliteten eller orsaka infertilitet hos män och kvinnor. Det beror på vilka cancerbehandlingar som används. Det kan vara möjligt att frysa sperma, ägg eller embryon före cancerbehandling.
 • Oförklarliga orsaker : Om ungefär en av fyra par får aldrig reda på varför de inte kan tänka sig. Detta är känt som oförklarlig infertilitet.

Vem kan hjälpa och vad är involverat i fertilitetsprovning?

Om du är kvinna och är orolig för att du kan få fertilitetsproblem, är den första personen du ska prata med din gynekolog. Män bör se en urolog.

Det är mycket viktigt att du testas båda. Se till att din läkare beställer en semenanalys för din partner och testar inte bara din fertilitet. Manlig infertilitet är antingen ensam eller tillsammans med kvinnlig infertilitet orsaken till varför ett par inte kan bli gravid minst 40 procent av tiden.

Grundläggande fertilitetsprovning innefattar blodarbete, semenanalys för mannen och en HSG för kvinnan (vilket är en speciell röntgen som visar huruvida äggledarna är öppna).

Om du känner dig orolig för fertilitetsprovning, är du inte ensam. Försök att komma ihåg att testningen är det första steget för att få hjälp.

 • Hantering av fertilitetsprov ångest

Beroende på resultaten av din fertilitetsprovning kan din läkare försöka behandla dig med lågteknologiska fertilitetsbehandlingar (som Clomid), eller din läkare kan hänvisa dig direkt till en reproduktiv endokrinolog.

En reproduktiv endokrinolog är en typ av fertilitetsspecialist. De arbetar vanligen i en fertilitetsklinik, tillsammans med andra fertilitetstekniker, läkare och sjuksköterskor. När du väl har refererats till en fertilitetsklinik kan ytterligare test utföras.

 • Hur man väljer den bästa fertilitetskliniken för dig

Vilka alternativ har du för fertilitetsbehandling?

Din fertilitetsbehandling kommer att bero på orsaken till din infertilitet.

Några möjligheter inkluderar ...

 • Livsstil förändringar
 • Viktminskning
 • Behandling av ett underliggande medicinskt tillstånd
 • Byt läkemedel, om en bieffekt är minskad fertilitet; Ändra aldrig eller sluta ta en medicin utan diskussion med din läkare
 • Kirurgi
 • Orala fertilitetsdroger, som Clomid eller letrozol
 • Injicerbara fertilitetsläkemedel
 • Insemination, vanligaste intrauterin insemination (IUI)
 • In vitro fertilization (IVF)
 • Reproduktion från tredje part (med hjälp av en äggdonator, embryongivare, spermadonator eller surrogat)

Åttio till 90 procent av par behandlas med mediciner eller kirurgi. IVF krävs inte för de flesta infertila par.

 • 17 Alternativ för fertilitetsbehandling

Kostnaden för fertilitetsbehandling varierar och kommer också att bero på din försäkringsskydd.

Medan Clomid-behandling är relativt billig (mellan $ 10 och $ 50 per cykel för den mest grundläggande behandlingen) kan en injicerbar cykel kosta några tusen dollar och en IVF-behandlingscykel kostar i genomsnitt 15 000 dollar.

 • 7 sätt att betala mindre (och få pengar) för fertilitetsbehandling

Fertilitetsbehandling kan också vara stressfull. Det är viktigt att du når ut för stöd och tar tid för självvård.

 • Hur man hanterar fertilitetsbehandlingstress

Vad händer om du inte vill fortsätta fertilitetsbehandling?

Inte alla bestämmer sig för att bedriva fertilitetsbehandlingar. Dessutom kommer vissa par att besluta att sluta följa behandlingen av olika skäl.

Alternativ förutom fertilitetsbehandling inkluderar:

 • Fortsätter att prova på egen hand naturligt
 • Med tanke på fosterföräldraskap
 • Med tanke på antagandet
 • Att leva ett barnfritt liv

Att inte ha egna biologiska barn betyder inte att du inte kan vara inblandad i ett barns liv. Medan du är där, kan barn vara smärtsamma under de tidiga infertilitetsåren, och vissa män och kvinnor kommer med tiden att vara medhjälpande med barnen.

 • Sätt att göra barn till en del av ditt liv förutom föräldraskapet

Hur kan du hantera stressen av fertilitetsstrider?

När du inte blir gravid så fort du förväntat är det normalt att du upplever stress. Forskning har visat att kvinnor med infertilitet upplever liknande nivåer av psykisk stress som de som möter cancer, hiv och kronisk smärta.

Att hantera infertilitet är inte lätt. Var noga med att ta hand om dig själv. Mind-body terapier som yoga och akupunktur kan minska fertilitetsspänningen, som kan se en utbildad rådgivare.

Också vara säker på att nå ut för stöd från andra försökskonceptörer (vem ska förstå var du kommer ifrån) och dina "fräscha Myrtle" -vänner.

Ett ord från Verywell

Oavsett vad du gör, behåll inte dina fruktbarhetsproblem en hemlighet. Det finns ingen anledning att skämmas, och du behöver inte bara hantera infertilitet. Folk vill hjälpa till. Låt dem.

Populära Inlägg

Läs Mer