En översikt av Clinodactyly

Anonim

Clinodactyly är den kliniska termen för ett onormalt böjt eller böjt finger, vanligen orsakad av onormal utveckling av fingrets små ben. Det kan också härröra från handplattans tillväxtplatta med en atypisk form, eller benen kan växa i en atypisk riktning. Diagnos innefattar bildbehandlingstest och behandling, i allvarliga fall, kan kräva operation.

Utbredning

Det är svårt att säga precis hur många individer har villkoret eftersom det är svårt att exakt säga vad som är "normalt" eller "atypiskt" med olika nivåer av kurvor på fingrarna.

Enligt Boston Children's Hospital påverkar detta tillstånd ungefär 10 procent av den allmänna befolkningen, i olika svårighetsgrader.

Tecken och symtom

Det drabbade fingret kan böjas konstigt i mitten av fingret eller överlappa andra fingrar, och är oftast det rosa fingret, även om det fjärde fingret också kan påverkas.

Generellt sett orsakar abnormiteten inte smärta eller inflammation, även om det kan ge obehag vid användning av den drabbade handen. Om kurvan är mer än 30 grader kan den påverka handfunktionen.

Om kliniken är liten, kan du välja ingen behandling för närvarande, men om det är svårare, finns det olika behandlingar om du väljer det alternativet.

orsaker

Clinodactyly kan vara ett ärftligt tillstånd i vissa fall, men det kan också vara en del av en större presentation som Downs syndrom. I Downs syndrompopulationen påverkar den en av fyra individer. Det är också vanligt sett i Klinefelters syndrom och Turners syndrom.

Vanliga egenskaper hos Downs syndrom

Diagnos

Eftersom svårighetsgraden av klinodactyly kan variera så mycket, om ditt barn har onormal krökning av fingret, är det bäst att få det undersökt av en läkare för en officiell diagnos, om det behövs.

Det är ofta en fysisk undersökning av den drabbade handen för att se i vilken grad fingret är krökt och hur det påverkar funktionen. Läkaren kan rekommendera avbildningstest som röntgenstrålar för att bättre se fingerns och handens ben. Räckviddstest kan också göras för att se hur krökningen påverkar funktionen och hur du bäst hjälper ditt barn.

Behandling

Ibland är behandlingen inte omedelbart indikerad för klinisk aktivitet, speciellt om fingret bara är något krökt eller det finns inga funktionella svårigheter. Läkare kan rekommendera vaksam väntan eller pågående observation av handen och fingret för att säkerställa att saker inte blir värre. Om krökningen på ditt barns finger är mer än 30 grader, kan behandlingen rekommenderas starkt.

Behandling är vanligtvis mest effektiv när barnet är mycket ung eftersom benen inte har blivit fullständigt mogna än.

När du sätter ihop en behandlingsplan för ditt barn, tar doktorn hänsyn till ditt barns ålder, krökningsgraden och om ditt barn kommer att kunna tolerera återhämtningen från operation.

Kirurgi

Om kirurgi anses nödvändigt, avlägsnas en del av den böjda delen av benet för att räta fingret. Tendons och mjukvävnad kan släppas eller drivas på för att släppa på spänningen på fingret och fogen och säkerställa framtida stabilitet.

Fingeren hålls sedan ihop med stift eller skruvar för att säkerställa att benen är raka. Fingeren är stabiliserad, så att alla ben och vävnader är ordentligt inriktade och på plats. Läkaren kommer också att titta på resten av fingrarna och handen, se till att det påverkade fingret ser naturligt ut.

När allt är stabiliserat, är fingret immobiliserat i en gjutning eller splint. Ditt barn kommer att ha flera efterföljande uppdragsuppdrag och återhämtningen fortsätter i enlighet därmed beroende på hur svår krökningen var och omfattningen av operationen. Tidslinjen för att återvända till dagliga aktiviteter kan variera, och är något att fråga din läkare.

När alla bandage eller gjutna har tagits bort kan doktorn föreslå att man arbetar med en yrkes- eller fysioterapeut som specialiserar sig på rörlighet i handen för att hjälpa ditt barn att återfå hela rörelsen eller lära sig att anpassa sig till en ny rörlighet eller funktion.

Fråga ditt barns läkare om detta är nödvändigt, och vilken återhämtning och funktion som kommer att se ut för ditt barn.

Ett ord från Verywell

Sammanfattningsvis är utsikterna för ett barn med clinodactyly bra. Med rätt behandling kan fingret rätas och rörligheten kan återställas.

Om ditt barn har clinodactyly, prata med din läkare om dina alternativ och huruvida operation är lämplig just nu. Varje barn är annorlunda och svårighetsgraden av tillståndet kan variera mycket, vilket innebär att behandling och återhämtning också kan variera mycket.

Guide till att förbereda en småbarn för kirurgi

Populära Inlägg

Läs Mer