Har jag tvillingar?

Anonim

De flesta tycker om att ha mer än en bebis åt gången fascinerande. Jag hälsas ofta i köpcentret eller på lekplatsen när jag tar mina tvillingar ut med kommentarer som "Åh! Jag ville alltid tvillingar!" Att ses med tvillingar följs vanligtvis av andra kommentarer och frågor som "Är de naturliga?", "Är de identiska eller broderliga?" och "Hur fick du dem?"

Rude frågor och deras lämpliga svar åt sidan, är lusten att få tvillingar närvarande i många människor. Som kan också skapa tron ​​att de har blivit gravid med tvillingar eller undrar vad de kan göra för att öka chanserna att få tvillingar. Detta leder också till frågor om hur man vet att man förväntar sig tvillingar, tripletter eller mer. Du kan lära av dina flera gestationer på många sätt, från tecken och symtom till ultraljud eller till och med födelse. Här är några av de vanligaste tecknen och symtomen på en tvillinggraviditet.

Graviditet Symptom

Om du är gravid med tvillingar kanske du undrar vilka graviditets symtom du får. Majoriteten av tvillingmamma rapporterar att de hade de genomsnittliga symptomen, bara multiplicerade. Många rapporterade ökad illamående och kräkningar, morgonjuka. Vissa tvillingmamma klagade över att sömnigheten var tio gånger sämre än tidigare graviditeter eller vad de förväntade sig av graviditeten. Men bara för att du inte har ökat graviditet betyder det inte att du inte har tvillingar. Många mammor av multiplar rapporterar också att de är helt överraskade vid diagnosen av en multipelgraviditet, helt enkelt för att de inte upplevde något ovanligt.

Storlek spelar roll

Om din mage eller gravida mage börjar växa snabbare än vad det normalt skulle göra kan din läkare eller jordmor undra om du har tvillingar eller mer. De kommer att kontrollera tillväxten av livmodern vid varje besök, börjar ungefär 12 veckor, det kan tyckas vara större än väntat. Detta kan innebära att du har tvillingar eller att de har fått dina datum felaktiga. Ibland är den ökade tillväxten inte uppenbar under de tidigare veckorna av graviditeten. Jag har haft några utövare säga att det helt enkelt beror på barnens position, kan det vara 20 veckor innan de märker en verklig ökning av storleken från vad som förväntas. Detta är också sant eftersom båda barnen är riktigt små på den tiden.

Fosterrörelser

Vissa mammor rapporterar att de kände att de hade en bläckfisk i buken. De hävdar att de kände sig nära konstant rörelse i alla riktningar. Detta kan vara ett tecken på att du har mer än en bebis. Detta är vanligtvis ett tecken som rapporteras mer halvvägs genom en graviditet än i början eller slutet.

Labbarbete

Ofta kan ditt labarbete komma tillbaka med ändrade siffror. Detta gäller särskilt hCG-värden vid graviditetstestning och AFP-testning. Ett högre än normalt värde på dessa test kan bero på att du bär mer än en bebis. Ibland kan en mamma få veta att hennes bebis har ett misstänkt problem efter att ha testade som AFP, när det i själva verket bara är en förhöjd form med två eller flera barn där inne.

Hitta ut för riktigt

Det finns många sätt att bekräfta tvillingar eller mer. Den vanligaste är tidig ultraljud. Även om en försiktighet görs för tidigt och en av dina barn kanske inte fångas på skärmen! Denna testning kan göras på grund av ett misstänkt problem, som blödning, tveksamma datum, misstänkt ektopisk (tubal) graviditet eller andra problem.

Ultraljud kan användas för att följa din multipelgraviditet för att se till potentiella problem som försvinnande tvilling syndrom, tvilling-tvillingtransfusion (TTTS), tillväxtproblem etc. Vanligtvis kommer du att vara planerad till en per trimester. Detta nummer kommer att ökas om du har komplikationer.

Borta är dagarna, för de flesta av oss ändå, där våra tvillingar är odiagnostiserade till födseln. Men kom ihåg det finns många anledningar att förklara intensiva symptom som inte har något att göra med tvillingar eller andra multiplar. Jag hade personligen mycket mindre illamående än vad jag hade med mina singletoner. Jag bar aldrig stor eftersom de var sida vid sida hela tiden. Jag kände aldrig mycket rörelse på grund av en placenta som låg på framsidan av livmodern och blockerade alla stansarna.

Så om du har flera skäl att tro att du bär multiplar, pratar du med din barnmorska eller läkare om att bestämma sanningen. Ibland är en mammas intuition den bästa indikatorn på huruvida hon har tvillingar eller ej. Ultraljud och ibland palpation kan användas för att avgöra om det finns två eller flera inuti. Du kan inte lita på symptom eller laboratorievärden.

Populära Inlägg

Läs Mer