Råd för amningstvätt och multiplar

Anonim

Dessa dagar är tvillingar, tripletter och mer vanliga. Är det fortfarande möjligt att amma? Hur kan en ny mamma lyckas amma flera barn? Den goda nyheten är att det inte bara är möjligt, men "mammor av multiplar" gör det hela tiden. Här är några bra strategier för vård av mer än en bebis.

Har flera babyar olika behov än singletons?

Hela eller närmaste hälsosamma multiplar har samma behov som fullterm singletons. Beroende på leveransens lätthet bör du kunna amma så snart som möjligt efter födseln.

För tidiga spädbarn eller de med medicinska komplikationer kommer att kräva lite mer. Eftersom dessa barn typiskt tas till NICU (Neonatal Intensive Care Unit) direkt efter födseln, kommer du inte att kunna lägga barnen i bröstet. Du kan dock fortfarande ge bröstmjölk till dina barn genom att uttrycka mjölk med antingen en bröstpump eller för hand. Dubbelpumpning från en sjukhusgraderad elektrisk pump är idealisk för att uttrycka den maximala mängden mjölk och upprätthålla en stark mjölkförsörjning. Men ingen rädsla, din mjölkproduktion kommer absolut att öka för att möta behoven hos många barn du har! Tänk på att matningar vid bröstet inte kan hända i veckor (beroende på situationen), men det är okej. När barnen ges "go-ahead", be om att se en amningskonsult för att hjälpa till med positionering och låsning.

Är amning för överväldigande med mer än en baby?

De flesta nya mammor känner sig överväldigade i allmänhet, men att hålla den positiva informationen om amning borta i ryggen av deras hjärnor hjälper verkligen. Att veta att de ger sina barn den bästa näring och skydd hjälper dem att behålla det. Tro det eller inte, de flesta mammor av multiplar känner att amning är deras speciella tid att vila och koppla av med sina barn och att interaktionen under den tiden är väldigt speciell.

Ett gemensamt problem för ammande mödrar känner att de inte har tillräckligt med tid att äta. Factoring i extra babyer kan verka som att kaloriintaget är noll. Men det här är något väldigt viktigt att ta hänsyn till: Moms som ammar multiplar behöver mer kalorier än de ammande singletonerna. Att förbereda sig före tiden är nyckeln. Att ha en välfylld frys innan barnen anländer rekommenderas. På så sätt kan du alltid värma upp en god måltid av god kvalitet utan prep-arbete.

Om möjligt, planera för lite hjälp, bortsett från din signifikanta andra. Oavsett om det är en familjemedlem, en barnsjuksköterska eller en doula som har extra hand om är viktigt. Du förväntas inte vara en supermom inom några dagar efter att ha multiplar. Du behöver hjälp med att göra disken, tvätten eller ens ta barnen ut en promenad medan du kommer att vila. Det är inte en lyx, men mer av en nödvändighet.

Olika positioner och matande babyer på samma gång

Absolut! Du bör så snart som möjligt se en amningskonsult för att hjälpa dig med olika positioner för matning. Det borde vara en bekväm process. Under de första veckorna efter parfym, är det alltid perfekt att mata två barn samtidigt som det skär ner i tid. Babies har alla olika aminosyror, så om man är starkare än den andra är det bäst att du byter bryster vid varje matning. Om detta är för stressigt kan du låta varje baby ha ett bröst för en hel dag och byt sedan nästa dag. Detta kommer att säkerställa tillräcklig stimulering av båda brösten. Du kanske märker efter några veckor att varje bebis börjar falla i sitt eget sömnväckningsmönster, vilket kanske inte nödvändigtvis sammanfaller med varandra. Det här är den tid då mamma får spendera en-mot-en-gång med varje barn. (I detta skede kanske du vill hålla ett diagram över ditt barns beteenden eftersom du inte kommer att vilja lämna det i minnet. Gör kolumner för varje bebis och vilket bröst de använde vid varje matning, blöta blöjor och smutsiga blöjor.)

Kommer de att wean vid samma tidpunkt?

Även om dina barn förmodligen började amma samtidigt, är avvänjning en helt annan historia. De kommer att avvika individuellt. Det är helt möjligt att de kommer att avta samtidigt, men oroa dig inte om man väger gott före den andra.

Andra användbara tips

  • Gå med i en mödrare av flera stödgrupper.
  • Köp en amningspudel avsedd för flera barn.
  • Ta en prenatal amningsklass och tala med läraren om att du har mer än en bebis så att hon kan anpassa några av hennes lektioner för att rymma dig.
  • Hitta mer än ett läge för att bekvämt mata dina barn så att du inte känner att du fastnar i en ruta.
  • Skapa en amning "station". Ha vatten och snacks lätt tillgängliga för dig bröstkuddar; blöjor och servetter; och en trådlös telefon.

Viktigt att notera: American Academy of Pediatrics rekommenderar att alla bröstfödda barn kompletteras med 200 IE vitamin D för att förhindra rickets. Ett papper rekommenderar 400IU (Misra et al Pediatrics 2008; 122; 398-417). TriViSol, ett populärt tillskott, har det beloppet i det.

Populära Inlägg

Läs Mer