Adaptiv beteende för speciella behov Studenter

Anonim

Studenter med inlärningssvårigheter och andra utmaningar drar nytta av att utöva anpassningsförmåga. Adaptivt beteende hänför sig till åldersrelaterade beteenden som människor med och utan inlärningssvårigheter behöver leva självständigt och att fungera bra i det dagliga livet. Adaptiva beteenden inkluderar verkliga färdigheter som grooming, klä på sig, undvika fara, trygg mathantering, följa skolregler, hantera pengar, städa och göra vänner. Adaptivt beteende inkluderar också förmågan att arbeta, öva sociala färdigheter och ta personligt ansvar.

Ett sådant beteende är också känt som social kompetens, självständigt levande, adaptivt beteendefunktion, självständighet eller livsförmåga. Alla barn måste anta dessa beteenden för att vara produktiva medlemmar i samhället som vuxna.

Adaptive Behavior and Learning Disabilities

Adaptiva beteendebedömningar används ofta i utvärderingar av elever med inlärningssvårigheter. Dessa bedömningar kan hjälpa till att avgöra vilka beteendemässiga styrkor och svagheter som behöver lösas i dessa elever för att förbättra deras chans att lyckas i både skolan och livet.

Adaptivt beteende bedöms vanligtvis med hjälp av frågeformulär kompletterade av föräldrar, lärare, socialarbetare, studenter (när det är möjligt och lämpligt) eller vuxenelever. Adaptivt beteende kan också bedömas utifrån observationer av barnets faktiska prestanda av en viss färdighet.

Det är inte ovanligt för studenter med inlärningssvårigheter att kräva specialdesignad instruktion för att lära sig anpassningsbeteenden. Denna instruktion kommer att fokusera på att hjälpa dessa studenter att utveckla planering, organisatoriska färdigheter och studieförmåga, som är alla viktiga adaptiva beteenden.

När ditt barn inte anpassar sig

När barn åldras bör de kunna engagera sig i successivt mer komplexa adaptiva beteenden. Medan en dagis kan utöva konsten att binda sina gymnastikskor, kan en fjärde grader lära sig den adaptiva skickligheten för att föra lunchpengarna till skolan.

En sjunde grader kan vara i stånd att slutföra hushållsarbeten, såsom tvätt eller moppning av köksgolvet. En gymnasieelever kanske kan laga mat, köra bil eller använda kollektivtrafik.

Om ditt barn tycks ligga bakom sina kamrater när det gäller anpassningsbeteenden är det viktigt att du undersöker för att få reda på källan till problemet. Tycks ditt barn ha en inlärningssvårighet, eller har ditt barn inte haft möjlighet att behärska adaptiva beteenden? Med andra ord, gör du och andra vuxna i barnets liv för barn för mycket?

En förälder erkände till exempel att hennes son i en högre klass i grundskolan inte visste hur man binder sina skor eftersom hon aldrig lärde honom. I stället köpte hon honom velcro skor så att han inte skulle bli generad inför sina kamrater för att aldrig ha lärt sig. Insåg att hon hade gjort ett misstag och att hennes barn förlitade sig för mycket för att slutföra grundläggande uppgifter, och moderen gav sitt barn mer ansvar. Hon slutade påminna honom för att få lunchen i skolan och att inte glömma sina läxor, och han utmärkte sig. Han kunde hela tiden utföra dessa uppgifter.

Ett ord från Verywell

De flesta barn idag har färre ansvarsområden än barnen för 100 år sedan, när barn arbetade i fabriker, tenderade att odla och hade andra svåra uppgifter. Medan samhället är mer skyddande för barn idag, är lösningen inte att beröva unga människor av alla ansvarsområden. Genom att ge barn åldersrelaterade uppgifter kan föräldrar och vårdgivare öka oddsen att barnen kommer att kunna delta i adaptivt beteende, oavsett om de har ett inlärningssvårigheter.

Populära Inlägg

Läs Mer