9 strategier för att hjälpa ett oroligt barn

Anonim

Oavsett om ditt barn oroar sig för monster som lurar under sängen eller angelägen om att ge en presentation i skolan, upplever alla barn oro ibland.

Ångest kan vara en bra sak. När allt kommer omkring skulle ditt barn inte tänka två gånger om att springa i motgående trafik eller hoppa av en klippa om de inte hade lite ångest. Ångest är tänkt att hålla ditt barn tryggt.

Men det finns en bra chans att de upplever en viss överdriven ångest vid en eller annan gång. Kanske kommer de att oroa sig för orealistiska saker, eller kanske kommer ångest att prata dem om att göra saker som skulle vara bra för dem (som att prova för fotbollslaget).

Hur du svarar på ditt barns ångest kommer att göra en stor skillnad i hur de lär sig att hantera oroliga känslor.

Här är nio strategier som kan hjälpa ett oroligt barn att lära sig att hantera sina obekväma känslor.

1

Bekräfta ditt barns känslor

När ditt barn säger att de är oroliga över något, kan det vara frestande att säga saker som "Åh det är inte en stor sak" eller "Oroa dig inte för det. Du mår bra. "Dessa typer av svar skickar ett meddelande om att ditt barns känslor är felaktiga.

Bekräfta ditt barns känslor genom att säga saker som "Det verkar som om du känner dig väldigt nervös just nu" eller "Jag skulle också vara lite orolig om jag var tvungen att gå upp framför en stor folkmassa."

Skicka sedan ett meddelande som säger att du är säker på att ditt barn kan lyckas trots nerverna. Säg något, "Det är svårt att göra läskiga saker som detta men jag är övertygad om att du kan göra det."

Oavsett vad du väljer, se till att du i huvudsak säger: "Det är okej att vara rädd och du kan välja att vara modig" snarare än "du borde inte känna dig orolig".

2

Skill mellan Real och False Alarms

Prata med ditt barn om hur ångest är tänkt att hålla dem säkra. Om de luras av en lejon, skulle deras hjärna signalera ett larm till sin kropp att de var i fara. Deras palmer kan bli svettiga, deras hjärta kan slå snabbare och de kan få en rusa av energi när de förbereder sig för att vidta åtgärder.

Det kommer sannolikt att bli tider när hjärnan skickar ett falskt larm och varnar deras kropp för fara, även om det inte är ett livs- eller dödssituation. Att gå till basketförsök, vara i stavningsbyen och misslyckas med ett test kan framkalla samma ångestrespons som om de kämpade för sitt liv.

Hjälpa ditt barn att börja identifiera när de upplever ett verkligt larm (en livs- eller dödsituation) mot ett falskt larm (en händelse som kan vara obekväm men inte faktiskt livshotande).

Förklara att om det är ett verkligt larm, bör de lyssna på dessa alarmklockor och vidta åtgärder för att hålla sig trygga (som vägrar att acceptera en farlig våg). Men om det är ett falskt larm är det en bra idé att möta deras rädsla.

När de är angelägna, fråga, "Är din hjärna som ger dig ett riktigt larm just nu eller ett falskt larm">

3

Samla bevis

När ditt barn säger saker som "Jag är rädd att jag inte kommer att få någon att sitta med vid lunch" eller "Jag är rädd att jag kommer att få alla svaren fel på mitt matteprov", arbeta tillsammans för att samla beviset.

Förklara att tankarna inte alltid är sanna - och att ångesten kan förutsäga saker som sannolikt inte kommer att hända.

Uppmuntra ditt barn att bli som en detektiv som samlar ledtrådar för att bedöma bevisen bakom hans oroliga tankar.

Till exempel, om de säger att de kommer att misslyckas med ett matteprov, fråga, "Vad är beviset att detta är sant?", Lista sedan bevisen som stöder negativ förutsägelse, som om de kämpar med bråk eller misslyckats med ett test före .

Därefter samla bevis som kan föreslå att förutsägelsen inte är sant. Till exempel passerade de sista testet, fick en hel del frågor rätt på läxor och studerade svårt för att lära sig mer.

Skriv ner beviset och granska det tillsammans. Hjälp visa ditt barn att hans ängsliga tankar och katastrofala förutsägelser inte är avsedda att hända.

Lär ditt barn att samla bevisen på egen hand så att de kan göra det när du inte är där för att hjälpa dem. Granskning av en skriftlig lista över bevis som stöder och motsätter sig tankar kan skifta tänkande och minska ångest.

4

Lär ditt barn hälsosamt självtalande

Medan det är viktigt att lugna ett oroligt barn är det ännu viktigare att lära dem att lugna sig själva. När de säger: "Jag ska röra upp i min dansförlaga", bråttom inte för att säga, "Du kommer att göra det bra!"

Istället fråga, "Vad skulle du säga till en vän som trodde att hon skulle röra sig i sin dansförlaga?" Ditt barn kan svara med att säga, "Jag skulle berätta för henne att hon ska göra ett bra jobb".

När de erbjuder ett snällt svar, uppmuntra dem att berätta för sig samma sak.

Målet är att lära dem hur man ska behandla sig med vänlighet och medkänsla med hälsosammare självprata. Då, när du inte är där precis vid sidan om att erbjuda lugnande ord, kan de lugna sig själva.

5

Identifiera strategier för lugnande av kroppen

Om ditt barn upplever många fysiska symtom på ångest, som en hjärtklapp eller snäva muskler, lär dem hur man lugnar sin kropp.

Långsamma andetag kan vara ett bra sätt att lugna kroppen, och ett bra sätt att lära barnen att reglera andningen är att berätta för dem att "lukta pizza".

Säg, "Låt dig att du ska äta en bit pizza. Ta djupt andetag genom din näsa och lukta pizzaen. "När ditt barn tar djupt andetag i näsan säger du:" Nu måste du blåsa på pizzaen för att kyla ner den. "Detta hjälper dem långsamt att andas ut.

En alternativ övning är att lära dem att "blåsa bubbla andetag." Berätta för dem att låtsas som att de blåser bubblor med en troll för att hjälpa dem att komma ihåg att långsamt andas ut.

Gör övningen tillsammans ett par gånger för att hjälpa dem att lugna sin kropp. Prata om hur de kan påminna sig om att göra det på egen hand när de också känner sig oroliga.

6

Hjälp ditt barn att möta rädsla ett litet steg i taget

Om ditt barn är angelägen om något specifikt, som mörkt eller rädd för att beställa sin egen mat i en restaurang, så hjälper dem att vara rädda ett litet steg i taget. Även om det kan känna sig skrämmande, kommer frykten att hjälpa till att lösa ångest på lång sikt.

Det är dock viktigt att flytta långsamt. Om du försöker tvinga dem att göra något som är för läskigt, kan de växa mer rädsla och dina ansträngningar kommer att återfå.

Tänk på att det är viktigt att arbeta med ditt barn för att bestämma vad de barn ska göra mot deras rädsla skulle se ut. Du kan sitta ner och skriva ut en lista över de steg de kan ta för att möta deras rädsla.

Målet bör vara för dem att göra något som är måttligt skrämmande och att fortsätta att öva det tills det inte är så läskigt längre. Sedan kan de ta nästa steg.

Här är ett exempel på hur du kan hjälpa ett barn att möta deras rädsla för att sova ensam om de har sovit i din säng:

  1. Sova på en madrass på golvet i mamma och pappas rum (i stället för i sängen).
  2. Somna i mamma och pappas rum och de lägger mig i min egen säng efter att jag sover.
  3. Somna i min egen säng med mamma eller pappa i rummet.
  4. Mamma eller pappa kommer att ta mig och kolla på mig varje par minuter medan jag somnar i mitt eget rum.
  5. Sova i min egen säng med ljuset på.
  6. Sova i min egen säng med bara en nattljus på.

Beroende på vad ditt barns rädsla är, kan du ha några steg eller du kan ha mycket. Men det är viktigt att få ditt barn ombord under denna etapp för att säkerställa att hon investerat i att försöka skapa en förändring.

Du kan tycka att det är bra att erbjuda incitament. Om ditt barn till exempel uppfyller en specifik milstolpe kan du till exempel ge dem ett annat privilegium eller en särskild belöning.

Du kan också använda naturliga konsekvenser för att motivera ditt barn. Till exempel, om ditt barn är för blyg för att beställa sin egen glass, kanske du säger att de behöver göra det om de vill ha en. Självklart borde du bara använda detta om du vet att de kan göra det på egen hand.

7

Hjälp ditt barn Ändra kanalen

Om ditt barn är oroat över saker som de inte kan kontrollera, som att vara oroliga för att det kan regna imorgon och få ett basebollspel att bli avbrutet, hjälpa dem att ta sig ur ångestet.

När ditt barn är upptagen med en viss oro, fråga, "Finns det något du kan göra åt det?" Om svaret är ja, hjälp dem att lösa problemet.

Om de till exempel är oroliga för ett vetenskapstest skulle det vara en bra idé att studera. Eller om de är oroliga för att inte göra basketlaget, kan de öva sina färdigheter.

Men om de är oroliga över saker som de inte kan kontrollera, som vädret eller någon annans beteende, diskutera det faktum att det enda de kan kontrollera är hur de svarar. Prata om hur de kan göra det bästa av dåligt väder eller hur de kan reagera om någon är meningsfull för dem.

Hjälp dem då att ta sig ur ämnet. Oroande oroande kommer att hålla dem fast i ett tillstånd av ångest, så hjälpa dem att byta kanal för att flytta humöret.

Det bästa sättet att byta kanal är att uppmuntra dem att flytta sin kropp och bli involverad i en aktivitet. Att jobba på ett jobb, springa runt ute eller spela ett spel är några enkla sätt att komma ihåg några bekymmer.

8

Var medveten om dina föräldrastrategier

Studier har funnit att föräldrar som har kontrollerande beteenden tenderar att förstärka sitt barns ångest. Så det är viktigt att ta en titt på din föräldrastil och dina interaktioner med ditt barn.

Försöker tvinga ditt barn att göra saker eller insistera på att allt görs på din väg kommer sannolikt att göra saker värre.

Var också på utkik efter perfektionistiska tendenser. Om du förväntar dig att ditt barn ska vara perfekt kan det få ditt barn att känna sig mycket press, vilket orsakar mer ångest.

Om du kämpar med ångest är det viktigt att få hjälp. Din ångest kan rubba på ditt barn och få dem att utveckla ångest också.

9

Sök professionell hjälp

Om ditt barns ångest varar mer än två veckor, prata med en barnläkare. Du bör också prata med barnläkare om ditt barns ångest stör varandra i vardagen.

Till exempel, om deras närvaro i skolan eller deras betyg påverkas av deras ångest eller de kämpar för att engagera sig i sociala aktiviteter på grund av deras rädsla, kan de behöva lite professionellt stöd.

Ångeststörningar hos barn är vanliga. Det uppskattas att 1 av 4 barn i USA har en ångestsyndrom.

Ångestsjukdomar är mycket behandlingsbara, men de går ofta okänt och odiagnostiseras. Om du tror att ditt barn kan ha en ångestsyndrom, prata med barnläkaren.

Barn kan utveckla ångestsjukdomar som generaliserad ångest, posttraumatisk stressstörning, tvångssyndrom och specifika fobier.

Barnläkaren kan hänvisa ditt barn till en mentalvårdspersonal. Behandling för ångest innebär vanligtvis talkterapi. En mentalvårdspersonal kan hjälpa ditt barn att lära sig färdigheter för att klara sina oroliga känslor och skapa förtroende för att möta några av hans rädslor.

En terapeut kommer sannolikt vilja att du är inblandad i behandlingen så att du kan lära dig hur du ska stödja ditt barn hemma. Du kan lära dig specifika strategier för att coacha ditt barn när de känner sig oroliga eller du kan lära dig att hjälpa dem att möta några av sina rädslor på ett hälsosamt sätt.

Vad ska du göra när ditt barns ångest orsakar skolproblem

Populära Inlägg

Läs Mer