9 pinsamma hemligheter du måste berätta din gynekolog

Anonim

Vi håller alla hemligheter. Men några hemligheter - om du behåller dem från din läkare - kan du skada dig. Ett problem som du anser vara helt enkelt pinsamt kan vara ett symptom på ett odiagnostiserat medicinskt tillstånd, eventuellt en behandlingsbar. Gömmer du något från ditt förflutna? Du kanske tror att det är irrelevant idag, men din läkare kan se det som mycket relevant.

Om du hoppas bli gravid är det ännu viktigare att vara ärlig med din läkare. Här är nio hemligheter kvinnor behåller från sina läkare, och varför behöver du dela dem.

Visste du?

Är du rädd att dela din hemlighet eftersom du inte vill att din partner ska veta? På grund av sekretesslagar kan din läkare inte avslöja din privata information till din partner. Du borde känna säker delning.

1

Du upplever smärtsam samverkan

Kön ska inte vara smärtsamt. Oavsiktligt obehag kan vara normalt. Om du emellertid regelbundet upplever smärta, kontakta din läkare. Smärtsamt sex kan orsakas av ett antal tillstånd, många som kan påverka fertiliteten.

Endometrios, fibroider, bäckenhäftningar och bäckens inflammatoriska sjukdom kan till exempel orsaka smärta under sex och också orsaka infertilitet.

Smärtsamt sex kan också göra det svårt att bli gravid. Vissa kvinnor kommer att uppleva smärtsamt samlag särskilt vid tidpunkten för ägglossning, vilket är just när de behöver ha sex för att bli gravid.

Andra har smärta på grund av vaginal torrhet. Detta kan göra sex obehagligt och skadar också dina chanser att bli gravid. (Mer om detta framåt.)

Om sex skadar, berätta för din läkare.

2

Du har överdriven ansikts- eller kroppshårstillväxt

Om du hanterar ovanlig hårväxt, får du förmodligen vax eller använder någon annan form av hårborttagning. Din läkare kan aldrig se det när du kommer till möten, och du kanske aldrig tror att det är viktigt att nämna.

Men du bör nämna det.

Överdriven ansikts- eller kroppshårtillväxt, kallad hirsutism, är ett möjligt symptom på hormonell obalans. Speciellt signalerar det att det kan finnas ett problem med androgenhalterna.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är oftast syndaren, men det finns andra mindre vanliga hormonella sjukdomar som också kan orsaka håriga problem, som icke-klassisk adrenal hyperplasi (NCAH), HAIR-AN syndrom (vilket står för hyperandrogenism, insulinresistens, och acanthosis nigricans), Cushings syndrom och äggstocks- eller binjur tumörer.

Alla dessa tillstånd kan orsaka infertilitet. Många kan också påverka din totala hälsa. Du kan fortsätta att vaxa - men berätta för din läkare om hårväxten.

3

Du upplever smärtsamma tarmrörelser

Tarmrörelser kan vara obekväma, men de borde inte vara smärtsamma. Vissa människor upplever så mycket smärta när de defekerar, de passerar ut. Och dessa människor säger fortfarande inte till sin läkare. De antar att det är "bara något konstigt" om sin kropp som de måste "hantera".

Håll det inte hemligt, berätta för din läkare.

Det finns ett antal tillstånd som kan orsaka smärta under tarmrörelsen. Endometrios kan orsaka smärta vid avföring och ibland även vid urinering. Symtomen försvårar vanligtvis kring din tid. Endometrios kan också orsaka infertilitet.

En annan vanlig orsak till smärtsamma tarmrörelser är IBS eller Irritable Towel Syndrome. IBS ensam kommer inte att påverka din fertilitet. IBS och endometrios kan emellertid uppträda tillsammans. IBS-patienter är mer troliga än den allmänna befolkningen för att senare diagnostiseras med endometrios.

Endometrios är svår att diagnostisera, så det är särskilt viktigt att du delar detta symptom med din gynekolog om du upplever det, även om du redan har en annan diagnos (som IBS) för att förklara din smärta.

4

Du upplever vaginal torrhet - eller "Bli inte våt" -varande sex

Vanligen, när en kvinna är sexuellt uppvuxen, utsöndrar körtlarna nära slidan en vätska. Dessa upphetsningsvätskor gör kön bekvämare och ger också en hälsosammare miljö för spermier.

Om en kvinna upplever vaginal torrhet kan hon eller hennes partner anta att det beror på brist på sexuell upphetsning. Om de fortsätter med att ha sex ändå kan hon uppleva smärtsamt sex.

Eftersom kvinnan kan känna sig skam eller förlägenhet för att inte bli våt som förväntat, får hon aldrig berätta för sin läkare. Hon kanske inte vet det här kan faktiskt vara en medicinsk fråga.

Vaginal torrhet är inget att skämmas för ... och det kan ha lite att göra med brist på sexuell spänning. Vaginal torrhet kan orsakas av hormonell obalans, en vaginal infektion eller irritation eller som en biverkning av en medicinering. Vaginal torrhet är också en möjlig bieffekt av Clomid.

Du kan använda ett fertilitetsvänligt smörjmedel för att göra kön mer bekvämt. Men lämna det inte vid det. Du bör också berätta för din läkare.

Om det är en medicineringseffekt kan det finnas andra alternativ som inte kommer att orsaka torrhet. Om det är en hormonell obalans, är det ett viktigt symptom som din läkare ska veta om.

Beroende på orsaken till torrhet kan din läkare ordinera östrogenstödpiller. Vaginal torrhet kan också behandlas med överkrämer och smörjmedel.

Visste du ">

Vissa kvinnor upplever vaginal våthet under eller före en OB / GYN-kontroll. De kan vara oroliga för att provet är "sexuellt väckande". I sanning finns det inget onormalt att "bli våt" på OB / GYN. Din kropp reagerar på penetration, även i klinisk miljö, för det är det som kroppen gör. Din läkare kommer inte att märka eller tänka illa på dig om det händer.

5

Du hade en sexuellt överförd infektion i det förflutna

Om du tidigare haft en sexuellt överförd infektion (en STD eller STI) och det behandlades framgångsrikt med antibiotika, kanske du tycker att det inte är viktigt att berätta för din läkare. Men du borde verkligen, särskilt om du planerar eller försöker bli gravid.

Medan antibiotika kan behandla infektionen, kan STD ofta orsaka skrämmande av reproduktionsorganen. Antibiotika kommer inte att ta bort eller läka de vidhäftningar som finns kvar.

Blockerade äggledare och hydrosalpinx (som är en specifik typ av blockerad äggledare) kan orsaka infertilitet. Du kan inte uppleva några andra symtom förutom en oförmåga att bli gravid, så antar du inte att brist på smärta eller brist på bäckens obehag betyder att allt är okej.

Vill du inte att din partner ska veta att du hade en STD i det förflutna?>

6

Du har ovanlig vaginal lukt

Kroppslukor är generellt hänförliga till dålig hygien. Vi har tvålar och deodoranter för sådana problem. Men om du märker en märklig eller särskilt skarp vaginal lukt, täcka den inte upp med douching eller feminine deodoranter. Av två skäl.

Först och främst kan onormal vaginal lukt signalera en infektion. Bakteriell vaginos kan leda till fula vaginala lukt. Under graviditeten kan bakteriell vaginos öka risken för förlossning. Bakteriell vaginos kan också göra dig mer mottaglig för att få en sexuellt överförd infektion.

Obehandlad bakteriell vaginos är associerad med bäckens inflammatorisk sjukdom (PID), och PID kan orsaka infertilitet.

Det här är alla goda skäl att sätta ner den feminina hygienprodukten och istället ta upp telefonen för att göra ett möte med din gynekolog.

Den andra viktiga orsaken att du inte använder duschprodukter för vaginal lukt är att de kan orsaka irritation och infektion själva. Douching tvättar bort det friska vaginala slem som naturligtvis håller vagina ren och fri från dåliga bakterier.

Om du är osäker på om din vaginala lukt är normalt eller det slag som signalerar en infektion, fråga din läkare. Var inte generad att fråga. Du är inte den första att undra.

7

Du känner inte intresserad av sex

"Jag känner inte för att ha sex", låter som något du kan säga till en psykolog, inte din gynekolog. Men en brist på sexuell lust kan vara ett tecken på en medicinsk fråga.

Sexuell lust är förankrad i vår kropps biokemi. När du närmar dig ägglossningen ökar dina mest fertilitetshormoner som är kopplade till sexuell lust. Det här är naturens sätt att se till att människor har sex vid den bästa tiden för att göra barn.

Om du inte upplever denna ökning i sexuell lust kan det signalera en hormonell obalans. Du bör berätta för din gynekolog.

8

Du övar osäkert sex

Att berätta för din läkare att du har oskyddad sex kan känna sig som en bekännelse. Du vet att du inte ska göra det. Här är den goda nyheten: din läkare är inte där för att döma dig. Hon är där för att hjälpa dig.

Hon behöver veta om du har oskyddad sex, speciellt om din läkare är under intryck av att du är i ett monogamiskt förhållande.

Sexuellt överförbara infektioner kan komma från bara ett oskyddat möte, och människor i alla sociala och ekonomiska klasser får dem.

De är också en vanlig orsak till förebyggande infertilitet. Ju längre de lämnas obehandlade, desto mer skada kan de orsaka till ditt reproduktionssystem. Mest rörande, många STD är tysta hos kvinnor. Det finns inga eller mycket få märkbara symptom.

Om du har haft oskyddad sex eller är orolig att din partner har oskyddad sex, fråga din läkare om att bli testad för STD. Du behöver inte komma ut med alla detaljer. Du kan bara begära testning och lämna den där.

Vill du inte att din partner ska veta ">

9

Du känner dig ängslig eller Sad ofta

Du kanske inte tror att du berätta för din läkare att du har känt dig i skräp eller oroliga. Människor tenderar att vilja behålla sin mentala hälsa kampar en hemlighet. Även om de ser en terapeut eller psykiater, kan de fortfarande inte dela den här informationen med deras OB / GYN.

Att dela din mentala hälsa är faktiskt viktigt. Det finns hormonella obalanser som kan orsaka depression eller ångest. Till exempel kan en obalanserad sköldkörtel leda till känslor av depression och utmattning. Reglering av din sköldkörtel kan stabilisera ditt humör.

Vissa kvinnor upplever också intensiva humörsvängningar strax före sin tid. Känd som premenstruell dysforisk störning (PMDD), påverkas upp till 5 procent av de friska kvinnorna. Mood swings av PMDD kan vara försvagande och störa dina relationer, arbete och vardag.

Om du ofta känner dig ledsen eller orolig, och du är inte säker varför, prata med din läkare.

Populära Inlägg

Läs Mer