8 sätt att lära av tonåringar ilska management färdigheter

Anonim

Om din tonåring slänger sin smartphone mot väggen när han är frustrerad, kommer det inte att fungera, eller han skriker och svär när han inte går, tonåringar som inte klarar av sin ilska kommer att ha allvarliga problem.

Medan vissa tonåringar slår ut muntligt kan andra bli fysiskt aggressiva. Och om de inte lär sig att hantera sin ilska bättre, kommer de att ha svårigheter i relationer, i sin karriär och i hela sina pedagogiska ansträngningar.

Även om ilska är en vanlig, hälsosam känsla, är det viktigt att veta hur man hanterar det. Att veta hur man hanterar ilska och hur man uttrycker det på ett socialt lämpligt sätt är viktiga färdigheter för tonåringar att lära sig.

Här är åtta sätt att lära tonåringar ilska hantering färdigheter:

1. Upprätta vrede regler för ditt hus

Varje familj har olika förväntningar på hur ilska ska hanteras. Vissa familjer har mycket liten tolerans för att skrika i andra familjer, skrek är ett vanligt sätt att kommunicera.

Skapa regler om vad som utgör acceptabelt beteende och förklara vilka beteenden som inte tolereras. Tillåt inte namnuppringning, fysiskt våld eller hot i ditt hem. Upprätta tydliga följder för att bryta reglerna.

2. Diskutera skillnaden mellan ilska och aggression

Lär din tonåring skillnaden mellan arga känslor och aggressivt beteende. Angre känslor är helt acceptabla.

Aggressivt beteende är dock inte okej. Gör klart att det aldrig är bra att kasta saker, slamdörrar eller bryta föremål för att han känner sig arg.

Tonåringar behöver veta att aggressivt beteende - även om det bara är verbal aggression - kan ha allvarliga konsekvenser.

Att göra hotande kommentarer om sociala medier kan till exempel leda till rättsliga konsekvenser. Diskutera de potentiella akademiska, sociala och juridiska konsekvenserna av aggressivt och våldsamt beteende.

3. Lär dig självkännedom

Ibland är aggressiva beteenden och ilska problem beror på brist på självförtroende. Lär din tonåring hur man talar för sig själv på ett lämpligt sätt.

Prata om vikten av att tala upp för sig själv utan att bryta mot andras rättigheter. Rollspel specifika problem med din tonåring, till exempel vad som ska göras om någon skär framför henne i linje eller hur man svarar om hon känner att hon utnyttjas av någon annan.

4. Lär din tonåring att känna igen fysiska varningsskyltar av ilska

Tonåringar misslyckas ofta med att känna igen när deras ilska är på uppgång. De tillåter sig att växa så arg att de inte kan hjälpa men att smeka ut någon.

Fråga din tonåring, "Hur känns din kropp när du blir arg?" Lär henne att känna igen fysiologiska varningsskyltar om ilska, som ett snabbt hjärtslag, knäppta nävar eller spolat ansikte.

Uppmuntra henne att ingripa när hon märker att hennes ilska är på väg upp. Det kan innebära att du tar en paus, tar några djupa andetag, eller räknar till 10 i hennes sinne.

5. Tillåt självutlösningar

Lär din tonåring att sätta sig i time-out när hon kämpar med ilska. Ge henne en snabb paus för att samla sina tankar i hennes rum eller uppmuntra henne att avsluta en konversation med en vän som blir uppvärmd.

Skapa time-out-regler. Tänk om att om någon i huset blir för arg för att fortsätta en diskussion, tar du en 15 minuters paus innan du fortsätter samtalet.

Om din tonåring väljer att ta en time-out, följ inte honom eller insistera på att fortsätta samtalet medan han fortfarande är upprörd. I stället är överens om att återvända samtalet efter en kort nedkylningsperiod.

6. Lär socialt acceptabla förmågor

Tonåringar behöver veta socialt lämpliga sätt att hantera arga känslor. Tonåringar som saknar coping färdigheter är mer benägna att bli verbalt eller fysiskt aggressiva.

Hjälp din tonåring att identifiera hanteringsförmåga för att hantera obehagliga känslor, till exempel besvikelse och frustration. Medan teckning kan hjälpa en tonåring lugna sig, medan en annan tonåring kan dra nytta av att gå en promenad när han är arg. Arbeta med din tonåring när du identifierar specifika hanteringsstrategier som hjälper till att diffusa sin ilska.

7. Lär problemlösande färdigheter

Tonåringar som saknar problemlösande färdigheter kan tillgripa aggression för att försöka få sina behov uppfyllda. Lär dig dina tonåriga grundläggande problemlösningsförmåga.

Oavsett om han kämpar med ett skolprojekt eller försöker lösa ett problem med sin vän, uppmuntrar han att identifiera fem potentiella lösningar. Då kan han granska fördelarna och nackdelarna med varje potentiell lösning innan han väljer den som han tror fungerar bäst.

Detta kan hjälpa din tonåring att se att det finns många sätt att lösa ett problem utan att lasha ut. Med tiden blir han mer självsäker i sin förmåga att framgångsrikt lösa problem.

8. Rollmodell Lämplig beteende

Du kommer att lära din tonåring mer om ilska med ditt beteende än dina ord. Om du skriker, svär och bryter saker, förvänta dig inte att din tonåring ska kontrollera sin ilska. Rollmodell lämpliga sätt att hantera arga känslor.

Visa ditt barn hur man pratar om arga känslor och hur man uttrycker dessa känslor på ett lämpligt sätt. Till exempel, säg, "Jag är väldigt arg att du inte städade ditt rum som jag bad dig om. Jag ska ta en paus i några minuter och då ska vi prata om din konsekvens. ".

Populära Inlägg

Läs Mer