8 saker som skadar mer än födseln

Anonim

Det finns en sak som nästan varje gravid kvinna tror: Födseln är den värsta smärtan du någonsin kunde känna. Du behöver inte se för långt för att ta reda på varför. TV-serier om arbetskraft och födsel är snabba för att framhäva bilder av kvinnor i arbetskraft som smiter i smärta. Och bara om varje smärta du kan tänka dig jämförs med smärtan av förlossningen.

Det finns dock vissa saker som kvinnor som har upplevt båda säger att de har skadat mer än att föda. Alla upplever smärta annorlunda, så det kan vara mer smärtsamt för en person, kanske inte för någon annan.

1

Brutna ben

Att bryta ett ben är smärtsamt. Medan inte alla brutna ben är desamma, kommer vissa, som en sammansatt fraktur av en lårben, att slå dig av dina fötter under en tid. Förutom att behöva bära en stor gjutning under en lång tid, kan sammansatta frakturer också kräva operation för att placera hårdvara, som stift och skruvar, i din kropp.

Placeringen av pausen och hur du använder den delen av kroppen kan också avgöra hur smärtsamt det är. Ett brutet revben kan värka varje gång du tar andetag, medan en pinky-fingerfraktur kan vara ganska väl stabiliserad och inte så smärtsam när den är i en skarpa eller gjutna.

Några brutna ben kräver veckor eller månader av behandling och år med kvarvarande smärta. Födseln å andra sidan varar bara flera timmar, och även en mycket lång arbetskraft varar sällan mer än en helg.

2

Vissa huvudvärk

Huvudvärk kan vara allvarligt-bortom de typiska där du popar ett överklagande smärtstillande piller och fortsätter om din dag.

Migränhuvudvärk är stora smittkällor för vissa och kan vara i timmar eller dagar med försvagande symtom som:

 • Illamående
 • kräkningar
 • Ljuskänslighet
 • Visuella störningar

Många personer med migrän leder upp med receptbelagd smärtstillande medicin för att både förebygga och behandla dessa symtom.

En annan typ av huvudvärk sägs vara ännu värre. Cluster huvudvärk orsakar extrem smärta runt ögonkontakten, kan vara i timmar och återupptas dagligen.

Dödsfall har beskrivit klusterhuvudvärk som känslan som om du föder genom din ögonboll, men utan ett barns pris när du är klar.

3

Njursten

Njurstenen bildas i urinvägarna och måste passeras. Det betyder att stenen, antingen hel eller bruten i bitar, kommer att behöva komma ut. Njurstenen passerar vanligen genom urinvägarna och lämnar kroppen genom urinröret. Vissa stenar kräver kirurgi. Symtom på njursten kan innehålla:

 • Feber
 • Svettas
 • Frossa
 • Ryggont
 • Konstant uppmaning att urinera
 • Illamående
 • kräkningar

Kvinnor som har upplevt både njursten och förlossning, säger att det är värre än att föda en sten. När allt kommer omkring är inte kroppen konstruerad för att passera njurstenar, men det är gjort till födelse en bebis.

4

gallsten

Gallstenar är små stenar i gallblåsan som kan orsaka lite smärta. Medan det finns smärtstillande mediciner och näringsriktlinjer för att hjälpa till att hantera dessa, kan gallstenar pesta dig länge eller komma i vågor av attacker. Dessa attacker inkluderar ofta symtom som:

 • Oupphörlig smärta
 • Illamående
 • kräkningar
 • Ryggont
 • Feber

Medan vissa gallblåsanattacker kan hanteras genom att bara förskriva smärtstillande läkemedel och en ny diet, kan det bli ett behov av operation för att avlägsna gallblåsan själv.

Kvinnor som har haft gallstens och föddes också säger gallstenar var mycket värre.

5

Blåsinfektioner och urinvägsinfektioner (UTI)

Blåsinfektioner och urinvägsinfektioner (UTI) kan orsaka mycket smärta, inklusive:

 • Brinnande
 • Hyppig uppmaning att urinera
 • Ryggsmärta eller underliv och sidor
 • Blod i urinen
 • Feber

UTI och blåsinfektioner är mycket obekväma, och ibland får kvinnor även dessa infektioner under graviditeten.

Kvinnor som har haft blåsinfektioner eller UTI och graviditet säger att smärtan från infektioner kan vara värre.

6

Rot kanaler

Många människor jämför smärtan av förlossningen med smärtan på dentala arbeten. En rotkanal är till exempel ett smärtsamt förfarande: Ett hål borras inuti tanden och nerven under tanden avlägsnas från roten. En fyllning används för att fylla tanden tillbaka, och smärtan stannar eftersom nerven har tagits bort.

Smärtan på en rotkanal börjar före proceduren med tandvärk som kan ta ett tag innan man går in för att se tandläkaren. Medan den intensiva smärtan som berörs upphör när roten är avlägsnad finns det kvar ömhet.

Efterkäken av rotkanalen kan påverka dina dagliga aktiviteter under ett par dagar, göra det svårt att äta och kräva smärtstillande medicinering.

Kvinnor som har behövt rotkanalen säger att det är värre än förlossningen.

7

Kirurgi

Kirurgi är uppenbarligen smärtsamt, även om vissa operationer är mer involverade än andra. Klippvävnad, muskler eller organ, eller rörliga inre strukturer för att komma till den del av kroppen som kräver kirurgi, kommer att lämna en person i smärta för dagar och veckor efteråt.

Hjärtkirurgi kräver till exempel att brystbenet ska knäckas och tas bort för att komma till hjärtat. Smärtan från detta kan vara i veckor och kanske månader, vilket ofta kräver behandling för att hjälpa till att hantera.

Surgerier som involverar användning av laparoskopi är mindre smärtsamma än operationer där ett större snitt görs. Medan båda har smärta, kan vissa vara längre beroende på typ av operation, placering av snittet eller operationen och individens hälsa.

Naturligtvis kan återhämtning från operation vara mer smärtsamt än förlossning.

8

Induced Labor

Det skulle vara omöjligt att inte nämna att inducerat arbete är en källa till smärta som kan vara potentiellt sämre än ditt vanliga spontana arbete. Detta beror på att din kropp snabbt kastas i arbetskraft med medicin, snarare än genom en långsam uppbyggnad.

Andra medel kan krävas för att mildra riskerna med den använda induktionsmetoden. Dessa ingrepp kan öka smärtan, antingen på grund av själva förfarandet, restriktiv rörelse eller genom att framkalla rädsla, vilket kan öka smärtan. Tala med din utövare och välj interventioner som kan lindra dessa biverkningar.

Metoder för att hantera arbetskraft

Den goda nyheten är att det finns många sätt att klara av smärta under arbetet. Det finns metoder som innebär att du använder:

 • Avslappning
 • Rörelse
 • Vatten
 • IV mediciner
 • Epidural anestesi

Det finns inga fel eller rätt val, bara personliga.

Ett ord från Verywell

Nästa gång du finner dig själv att tänka på att förlossningen är den mest smärtsamma sak du kan gå igenom, sluta och försök att omskola din hjärna. Berätta för dig själv att smärtan som uppstår i arbetskraft är bara tillfällig, brukar inte vara i dagar och är intermittent.

Påminn dig om att du lärde dig mer smärtlindningstekniker under födelseklassen än för brutna ben, att arbetet är mer förutsägbart än en gallsten eller njursten, och att resultatet oftast är mycket lyckligare.

Populära Inlägg

Läs Mer