8 Tecken på ägglossning som hjälper dig att upptäcka din mest fruktbara tid

Anonim

Ovulationssymptom är inte svår att märka. När du väl vet vad du ska leta efter blir du förvånad över hur lätt det kan vara. Bara om varje person som försöker bli gravid vill veta när det är ägglossning dag. Ägglossning är när ett ägg frigörs från äggstocken. När ägget är ägglossat, vill du ha sperma som väntar i äggledarna som är tillgängliga för att befrukta det ägget.

Med andra ord, helst bör samlag ske före ögonblicket för att öka dina odds för uppfattningen. Du är mest bördig i dagarna som leder till ägglossning. Om du kan ha sex under den här tiden kommer dina chanser att bli gravid, att cykeln ökar betydligt.

Hur kan du veta vilka är dina mest bördiga dagar? Så här kan du ta reda på när ägglossningen närmar sig och hur man vet om den redan har inträffat. Lär dig också hur kan du berätta om du inte är ägglossning och vad som händer nästa om du inte är.

När fyller de flesta kvinnor?

I genomsnitt tenderar en kvinna med regelbundna cykler att ägglossa någon gång mellan dag 11 och dag 21 i hennes cykel. (Dag 1 är dagen du får din period.) Det betyder att en kvinnas mest bördiga dagar kommer att falla någonstans mellan dag 8 och dag 21.

Om dina cykler är på den kortare sidan är du mer sannolikt att ägglossa närmare dagen 11. Om du har längre menstruationscykler kan ägglossningen inträffa närmare 21 dag. Men "lite tid" mellan dag 11 och dag 21 är ganska lång räckvidd!

Du kan sikta på att ha sex varje dag eller varannan dag mellan dag 8 och dag 21. Eller du kan leta efter ägglossningssymtom och ha sex när du upptäcker bördiga tecken. Du kan också försöka spåra dina cykler varje månad, så du får en uppfattning om när ägglossningen inträffar för dig (ditt eget personliga medelvärde).

Vissa ägglossningsskyltar indikerar att ägglossningen närmar sig. Detta gör att du kan kön för graviditet. Andra låter dig veta att ägglossningen har gått. Detta kan vara lugnande, vilket ger dig självförtroende för att du gjorde ägglossning.

Tecken på ägglossning

Här är åtta tecken på att ägglossningen kommer eller att ägglossningen har inträffat.

Ett positivt resultat på ett ovulationsprediktortest

En ägglossningsprognos kit fungerar mycket som ett hemma graviditetstest. Du urinerar på en pinne eller i en kopp där du placerar pinnen eller testremsan. Två linjer kommer att visas. När testlinjen är mörkare än kontrolllinjen ska du ägglossa. Det här är dags att få sex att bli gravid.

Ägglossningstest är ett populärt sätt att upptäcka ägglossning, men de har sina fördelar och nackdelar.

 • Det är mindre arbete än att kartlägga din kroppstemperatur. (Mer om det nedan.)
 • De mer avancerade ägglossningsmonitorerna (digitala) kan vara relativt lätta att använda.
 • De enklare testerna kan vara svåra att tolka, inte alltid lätt att avgöra när testlinjen är mörkare än kontrollen.
 • Kan bli dyrt, särskilt om dina perioder är oregelbundna eller du försöker bli gravid under lång tid.
 • Inte ett garanterat tecken du ägglossat-du kan få ett positivt resultat och inte ägglossning.
 • Kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan få flera positiva resultat, även om de inte ägglossar, vilket gör kitsna värdelösa.

Fertil kvalitet livmoderhalsslem

När du närmar dig ägglossningen ökar sekretion nära livmoderhalsen, känd som livmoderhalsslem och omvandlas till en rå äggvitliknande konsistens. Denna livskraftiga livmoderhalsslem hjälper sjuka upp och in i det kvinnliga reproduktionssystemet och gör samlaget enklare och mer behagligt.

När du inte befinner dig i ett fertilt stadium av din cykel, är livmoderhalsslemmen klibbigare. Stegen av livmoderhalsslem är nästan torr till ingen, klibbig, krämig, vattnig, rå-äggvitliknande, och sedan tillbaka till klibbig eller torr. Du kan lära dig att spåra dessa förändringar och förutse ägglossning.

När du har våt eller äggvitliknande livmoderhalsslem, är det dags att få sex att bli gravid!

Ökad sexuell önskan

Naturen vet exakt hur man får dig att ha sex vid idealiden för befruktning. En kvinnas önskan om sex ökar strax före ägglossningen. Inte bara önskar hennes lust för sex gå upp, men hon ser också sexigare ut. Den faktiska benstrukturen hos en kvinnas ansikte ändras något, hennes promenad blir sexigare, och om hon dansar har hennes höfter en mer sensuell svängning.

Om du är i humör, fortsätt och få lite horisontal baby att dansa ner! Detta är ett enkelt sätt att kön för graviditet.

Naturligtvis är ägglossning inte det enda som kan få din libido att öka. Också, om du är orolig, stressad eller deprimerad, kanske du inte märker eller har en ökning av sexuell lust, till och med strax före ägglossningen.

Hållbar basal kroppstemperaturökning

Din basala kroppstemperatur (BBT) är din temperatur när du vilar. Medan du kanske tänker på en normal kroppstemperatur som 98, 6, är sanningen att din kroppstemperatur varierar något under dagen och månaden. Det går upp och ner baserat på din aktivitetsnivå, vad du äter, dina hormoner, dina sömnsvanor och, naturligtvis, om du blir sjuk.

Efter ägglossningen ökar progesteronnivåerna i kroppen. Hormonprogesteron gör att temperaturen stiger något. Om du spårar din BBT kan du se när du har ägglossning.

Några saker att veta om att spåra din BBT:

 • Kräver att du tar din temperatur varje morgon, samtidigt varje morgon (ingen sovande!), Innan du får dig att använda badrummet på morgonen
 • Gratis appar och webbplatser kan användas för att kartlägga din BBT
 • Kan inte förutsäga ägglossning - men kan berätta att ungefärlig dag ägglossning inträffade, efter det faktum
 • Inte en bra metod om du arbetar nattskift eller inte har vanliga sovvanor
 • Din BBT-tabell kan användas av din läkare för att diagnostisera oregelbundna cykler eller ägglossningsproblem

Fruktbar cervikal position

Om du tänker på din vagina som en tunnel, slutar tunneln vid livmoderhalsen. Din livmoderhalsen skiftar positioner och förändras genom hela menstruationscykeln. Du kan spåra dessa ändringar.

Strax före ägglossningen rör sig livmoderhalsen högre (du kan ha svårt att nå den), blir mjukare och berör något. När du inte befinner dig i fertiliteten i din cykel är livmoderhalsen lägre, hårdare och mer stängd.

Medan du kanske tror att livmoderhalskontrollen är begränsad till OB / GYN under födseln, är det något du kan lära dig att göra. Och medan du kontrollerar din livmoderhalsen, kan du utvärdera dina livmoderhalsslem förändringar också.

Ömhet i brösten

Någon gång märker att dina bröst är ibland anbudsfulla ">

Du kan ta del av denna förändring som ett sätt att veta att ägglossningen har inträffat. Du kan inte förutsäga ägglossning på det här sättet, men det kan vara lugnande om du undrar om du har ägglossat denna cykel ännu.

Med detta sagt kan bröst ömhet också vara en bieffekt av fertilitetsdroger.

Fruktbart Saliva Ferning Pattern

Ett fältmönster i ditt saliv är ett annat möjligt tecken på ägglossning. Ett unikt och ovanligt sätt att upptäcka ägglossning, ett fönstermönster ser ut som frost på ett fönsterruta. Det finns specialiserade mikroskop säljs för detta ändamål, eller du kan tekniskt använda något leksaksbutikmikroskop.

Vissa kvinnor har svårt att upptäcka fältmönstret. Eftersom det är ett ovanligt sätt att spåra ägglossning, hittar du inte många personer online för att få råd från. (Till skillnad från cervikal slem eller basal kroppstemperatur spårning, där det finns många supportforum där du kan få feedback och vägledning.)

Mittelschmerz smärta (ägglossningssmärta)

Har du någonsin märkt en skarp smärta i din underliv som verkar hända slumpmässigt? Om den smärtan kommer i mitten av cykeln, kan du uppleva ägglossningssmärta.

Vissa kvinnor får ägglossning smärta varje månad. Forskning har visat att smärta i mitten av tiden (även kallad mittelschmerz, tyska för "mellansmärta") inträffar strax innan du ägglossar, vilket skulle vara när du är mest bördig.

För de flesta är ägglossningsmärta en tillfällig skarp smärta i underlivet. Andra upplever emellertid smärta allvarligt så att det hindrar dem från att ha samlag under sin mest bördiga tid. Detta kan vara ett möjligt symptom på endometrios eller bäckenhäftningar. Du bör informera din läkare.

Är den exakta dagen för ägglossning?

Kan någon av de ovulationsskyltar som anges ovan ge dig det exakta datumet du ägglossat? Här är bottenlinjen: Det spelar ingen roll. Så länge du har sex varje dag eller varannan dag inom tre till fyra dagar av ditt eventuella ägglossningsdatum, har du haft sex vid rätt tillfälle att bli gravid. Faktum är att forskning har funnit att det kanske inte är möjligt för dig att känna till dagen du ägglossade.

Ultraljud kan användas för att bestämma när ägglossningen inträffade. Forskare har jämfört ultraljudsresultat med vanliga metoder för ägglossningsspårning. De fann att basal kroppstemperatur kartläggning korrekt förutspådde den exakta dagen för ägglossningen bara 43 procent av tiden. Ovulationspredikationssatser, som upptäcker LH-hormonsökning, kan vara exakta bara 60 procent av tiden.

Allt detta är goda nyheter. Det betyder att du inte behöver stressa ut över att ha sex på exakt dagen före ägglossningen.

Så länge du har samlag när det finns möjliga bördiga tecken, eller har sex ofta hela månaden, är dina odds för att tänka bra.

Tecken du kan inte vara ovulerande

Om du inte ägglossning kan du inte bli gravid. Om du ägglossar oregelbundet kan det bli svårare för dig att bli gravid. Anovulation är den medicinska termen för att inte ägglossa. Oligovulation är den medicinska termen för oregelbunden ägglossning.

Här är några möjliga tecken på ett ägglossningsproblem.

Oregelbundna cykler

Om dina perioder är oförutsägbara kan du få ett ägglossningsproblem. Det är normalt om din menstruationscykel varierar med ett par dagar varje månad. Det är inte normalt om variationerna spänner över flera dagar.

Mycket korta eller långa cykler

En normal period kan vara så kort som 21 dagar eller så länge som 35 dagar. Men om dina cykler ofta är kortare eller längre än detta kan du få ett ägglossningsproblem.

Inga perioder eller månader utan menstruationscykler

Förutsatt att du är i fertil ålder, om du inte får din period alls eller går många månader mellan cykler, är detta ett starkt tecken på att du inte ägglosser.

Ingen ökning i basal kroppstemperatur

Som nämnts ovan stiger din basala kroppstemperatur något efter ägglossningen. Om du har kartat dina cykler och du inte får denna temperaturökning, kan du inte ägglossa. Vissa kvinnor får emellertid inte uppkomsten av BBT, även om de är ägglossande. Varför detta händer är okänt.

Om dina sömnmönster är oregelbundna, eller om du inte tar din temperatur på samma gång varje morgon innan du går upp för dagen, kan detta slänga dina kartläggningsresultat.

Inget positivt ägglossningstestresultat eller flera positiva resultat

Övulationsprovsatser upptäcker hormonet LH, som stiger strax innan ägglossningen inträffar. Om du aldrig får ett positivt resultat får du inte ägglossning.

Oddly nog kan få flera positiva resultat också indikera ett ägglossningsproblem. Detta innebär att din kropp försöker utlösa ägglossning men inte uppnår framgång. Tänk på det som en misshandel. Detta är vanligt hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

Sidobeskrivning

Antag inte att du inte kan bli gravid om du har symtom på ett eventuellt ägglossningsproblem. Även om du inte får dina perioder, kan det fortfarande vara möjligt att bli gravid. Det är osannolikt. Men det är möjligt.

Om du inte vill bli gravid måste du använda preventivmedel eller preventivmedel. Tala med din läkare om din speciella situation.

Hur en doktor bestämmer ägglossningen

Om du misstänker att du inte ägglossar eller ägglossar oregelbundet, se din läkare. Du kan ha ett fertilitetsproblem, och det är viktigt att du får saker att checka ut snart. Vissa orsaker till infertilitet förvärras med tiden.

Hur bestämmer din läkare om du är ägglossning? Det vanligaste sättet är ett blodprov av progesteron. Hormonprogesteron stiger efter ägglossningen. Om du inte ägglosser, kommer dina progesteronresultat antingen att vara onormalt låga. Detta test görs vanligtvis på dag 21 i din cykel.

Din läkare kommer också troligen att köra annat blodarbete under fertilitetsprovning, vilket kan hjälpa dig att bestämma varför du inte får vara ägglossning. Han kommer också att testa dina FSH- och AMH-nivåer, tillsammans med östrogen, prolactin, androgener och sköldkörtelhormoner.

Din läkare kan också beställa en transvaginal ultraljud. Ultraljud gör det möjligt för din läkare att se om folliklar utvecklas i äggstocken. Efter ägglossning kan ultraljud detektera huruvida en follikel bröt upp och släppte ett ägg.

Vad händer om jag inte ovulerar?

Om din läkare redan har testat och bestämt att du inte ägglossar regelbundet, undrar du noga vad nästa steg är. Vanligtvis, men inte alltid, kommer din läkare att föreslå behandling med Clomid. Clomid är en populär medicin, med få biverkningar, och har en bra graviditetsframgångsgrad.

Men var noga med att din läkare kontrollerar din partners fertilitet och dina äggledarrör först . Det betyder en semenanalys för honom och en HSG (en speciell typ av röntgen) för dig.

Du kan vara angelägen att bara gå vidare med Clomid. Men om något annat också hindrar dig från att bli gravid som blockerad äggledare eller manlig infertilitet, då har du gått igenom dessa Clomid-cykler utan någon anledning.

Ingen vill ha det. Om din läkare inte kommer att kontrollera dina rör och din partners fertilitet friska innan du förskriver Clomid, gå till någon annan som vill. Din partner kan behöva se en urolog för semenanalysen. Sedan, efter testet, kan du återvända till din gynekolog för att prova Clomid. Det är värt att ta sig tid att få de tester som krävs tidigt.

Ett ord från Verywell

Du kan använda vad du har lärt dig om ägglossning för att bli gravid snabbare. Med det sagt, även om din fertilitet är "perfekt", förvänta dig inte att tänka din första månad att försöka. Enligt forskning om par som visste hur man upptäcker ägglossningsskyltar och tidssyss för graviditet, uppfattades 68 procent inom tre månader. Efter sex månader var 81 procent gravid.

Emellertid är ägglossning inte den enda nyckeln till befruktning. Det är bara en del av pusslet. Också viktigt är det generella reproduktionssystemets hälsa i båda parter.

Om du kämpar för att bli gravid, och du är ganska säker på att du är ägglossning, antar du inte att det betyder att allt är okej. Se din läkare och få checkat ut. Om du är 35 år eller äldre, och du har försökt bli gravid i sex månader utan framgång, se din läkare. Om du är yngre än 35, så länge du inte har några andra symtom på infertilitet, se din läkare efter ett år att försöka bli gravid utan framgång.

Den goda nyheten är att de flesta par med fertilitetsutmaningar kommer att kunna bli gravid med hjälp av fertilitetsbehandlingar.

Vad varje kvinna borde veta om hennes fertila fönster

Populära Inlägg

Läs Mer