8 Viktiga strategier för att höja en säker tonåring

Anonim

Barn som verkade övertygade genom barndomskampen för att upprätthålla självförsäkringen under tonåren. För många är ungdomar fyllda med självtvivel, en tvivelaktig kroppsbild och osäkerhet.

Den goda nyheten är att du kan vidta åtgärder för att hjälpa din tonåring att bygga självkänsla. Här är åtta strategier som kommer att införa livslångt förtroende för din tonåring:

1. Lär din tonåring att balansera självacceptans med självförbättring

Tonåringar som kämpar för att behärska en färdighet kan konstatera att de är fullständiga misslyckanden. En tonåring som har svårt med matte kan bestämma att hon inte är smart. Eller en tonåring som misslyckas med att göra fotbollslaget kan bestämma att hon aldrig kommer att vara bra på sport.

Visa din tonåring att det är möjligt att acceptera hennes brister samtidigt som man strävar efter att bli bättre. Snarare än att beteckna sig som "dum", hjälpa din tonåring att se till att hon strävar efter att bli bättre när hon kämpar akademiskt.

2. Beröm din tonårsinsats i stället för resultatet

Snarare än beröm din tonåring för att få en bra betyg på en examen, beröm henne för att alla studerade gjorde. Istället för att säga, "Bra jobb att få 5 poäng i spelet, " säg "Allt som övningar du har gjort har betalat sig."

Din tonåring kan styra hennes ansträngning men hon kan inte alltid kontrollera resultatet. Och du vill inte att hon ska tro att hon bara är värd att lova när hon lyckas. Visa henne att det är viktigt att försöka hårt och det är okej om hon inte lyckas hela tiden.

3. Lär dig självkännedom

Tonåringar behöver veta hur man talar upp för sig själva på ett lämpligt sätt. En ansvarsfull tonåring kommer att kunna begära hjälp när han inte förstår sitt skolarbete, snarare än att låta sig falla bakom sig.

En tonåring som kan tala för sig själv är också mindre benägna att behandlas dåligt av sina kamrater. Han talar för sig själv när han inte gillar hur han behandlas och han kommer att kunna fråga efter vad han behöver direkt.

4. Uppmuntra din tonåring att utforska nya möjligheter

Att prova nya aktiviteter, upptäcka dolda talanger och utmana sig att bli kan hjälpa till att öka en tonårs självförtroende. Men många tonåringar är rädda för misslyckande och vill inte genera sig själva.

Uppmuntra din tonåring att gå med i en ny klubb, spela ett musikinstrument, delta i frivilligt arbete eller hitta ett deltidsjobb. Att behärska nya färdigheter kommer att hjälpa honom att känna sig bättre om sig själv.

5. Modellförtroende

Din tonåring kommer att lära dig mest om förtroende baserat på vad du gör - inte vad du säger. Om du är skyldig att göra kritiska uttalanden om din kropp eller dina förmågor, lär du ditt barn att göra detsamma.

Rollmodell hur man möter nya situationer med mod och förtroende och visa vikten av att älska dig själv. Prata med din tonåring om tider när du har varit modig eller saker du har gjort i ditt liv för att hjälpa till att bygga ditt självförtroende.

6. Bygg självvärde på en hälsosam grund

Om din tonåring bara känner sig bra om sig själv när hon får ett visst antal gillar på sociala medier eller när hon passar in i en viss storlek byxor, kommer hon att kämpa för att behålla förtroendet när situationer inte passar hennes behov. Att basera självvärde på ytliga saker, yttre omständigheter eller andra människor leder till brist på förtroende på lång sikt.

Hjälp din tonåring att bygga en hälsosam och stabil grund för hennes självförmåga. Betona dina värderingar och lär henne att sant självvärt handlar om att leva enligt dessa värderingar. Till exempel, hjälpa henne att se att det är viktigare att vara snäll och omtänksam snarare än tunn eller vacker.

7. Balansfrihet med vägledning

Micromanaging din tonåring val bara förstärker henne att hon inte kan lita på att fatta bra beslut självständigt. Det är viktigt att balansera precis rätt mängd frihet med riklig vägledning.

Ge din tonåring massor av möjligheter att träna de färdigheter du har lärt henne. Låt henne uppleva naturliga konsekvenser och hon kommer att lära av sina egna misstag. Med tiden utvecklar hon ökat förtroende för sin förmåga att göra hälsosamma val.

8. Hjälp din tonåring att utveckla positiv självprata

Din tonårs inre monolog kommer att spela en viktig roll i hur hon känner sig om sig själv. Om hon alltid tänker på saker som "Jag är så ful" eller "Ingen tycker om mig", är hon tvungen att känna sig dålig om sig själv.

Lär din tonåring att utveckla hälsosamt självprat. Påpeka hur många tankar som inte är sanna och hjälpa henne att se hur det är skadligt att vara alltför hårda på sig själv. Lär henne att reframe irrationella tankar som, "Jag kommer att misslyckas för att jag är dum", med något mer realistisk som, "Jag kan klara matteklassen om jag jobbar hårt."

Populära Inlägg

Läs Mer