8 Aktiviteter för att uppmuntra förläsning

Anonim

Innan ditt barn börjar läsa, utvecklar hon en uppsättning färdigheter som kallas förläsningsförmåga. Dessa förläsningsfärdigheter är tecknen på tidig läskunnighet och även om det kan se ut som om ditt barn bara spelar, organiserar hon vad hon vet om böcker och språk och hur de jobbar tillsammans för denna magiska färdighet som kallas "läsning". Det är faktiskt ganska roligt att arbeta med förläsningsförmåga med ditt barn. Det är inte svårt alls och kan fånga din fantasi rätt bredvid henne.

1

Läs, läs, läs, läs, läs

Läs, läs, läs, läs, läs! Det brukade vara en affisch som heter "Tio sätt att vara en bättre läsare." Nummer 1 till 10 sa helt enkelt "läsa". Det finns inget bättre sätt att introducera ditt barn till ord, kadens, flythet och sekvensering än att läsa dem dagligen. En dag snart läser hon till dig!

2

Bildböcker

Köp en billig andra kopia av ditt barns favoritboks (du kan vanligtvis hitta en kopia i en butik) och separera sidorna från bindningen. Om du tror att han står inför utmaningen och texten ligger under eller ovanför bilderna, kanske du vill klippa texten från illustrationerna. Låt ditt barn återskapa historien från minnet och, om möjligt, placera texten med bilderna. Han kanske inte kan läsa den, men om du har läst boken tillsammans tillräckligt många gånger, är han tvungen att känna igen ordets utseende för varje sida.

3

Miljöutskriften är förläsning

Gör en miljöutskriftsbok. Det är inte så komplicerat som det låter. Miljöutskrift avser tecken, logotyper, symboler och ord som barn ser vardagligt och känner igen utan att kunna läsa dem. Till exempel måste få barn kunna läsa för att inse att guldbågarna betyder att en McDonald s ligger i närheten eller att den röda åttkanten på gatan hörnet är ett stoppskylt. Ge ditt barn tidningar, tidskrifter, saxar, lim och en skiva av blankt papper staplade ihop. Hon kan sedan skära ut de välkända logotyperna och symbolerna, klistra in en av varje sida och läsa dig hennes bok.

4

Magnetiska bokstäver

Investera i några uppsättningar av magnetiska bokstäver och ett billigt matlagningsark. Innan du låter ditt barn lossa med bokstäverna och kakan, sortera och se till att alla vokaler har samma färg. Först är det tillräckligt att låta henne lära sig namnen på bokstäverna och hur de ser ut. När hon blir lite mer bekväm kan du gå vidare för att sätta alfabetet i ordning. Till sist kan hon låta ut och stava små ord som katt eller fladdermus. Detta kan leda till en hel lektion i fonemisk medvetenhet.

5

Gör en rymningslåda

Gör en rymdlåda. I grund och botten kommer det här att ge dig en stor ursäkt för att vandra miniatyrgången vid din lokala hantverksbutik. När du väl hittar små saker som rim, som en panna och en fläkt eller ett skal och en klocka, placera ungefär tio uppsättningar av dem i en shox och ge det en skaka. Låt ditt barn öppna lådan och matcha de rimmande föremålen. För att utöka denna aktivitet kan du tillhandahålla ett objekt som inte har en rimmatchning och få ditt barn att rita en bild av något som skulle rymma med det.

6

Öva sekvensering som en förläsningsförmåga

Öva sekvensering med ditt barn. Även om du kan köpa sekventeringskort är det lika lätt att skriva ut uppsättningar av dem (och öva skärning samtidigt). När korten har blivit sekvenserade, be att höra historien som går med dem. Det kan inte alltid vara vad du förväntar dig, men så länge historien och bilderna är i en sammanhängande ordning lär ditt barn att historierna har en början, en mitt och ett slut.

7

Berätta historier om bilder

Uppmuntra ditt barn att berätta om historier om slumpmässiga bilder. Det spelar ingen roll om du använder ett foto eller vänder dig till en annons i en tidning, fråga bara ditt barn att berätta för vem tecknen är, vad de gör och varför de gör det. Försäkra henne om att det inte finns något rätt svar, det är en historia från hennes fantasi.

8

Sinneband och gemensamma ord

Använd meningsremsor eller bitar av affischtavla för att skriva ut namnen på de vanliga föremålen i ditt hem. Gör två uppsättningar av dessa remsor, knacka på en till objekten och ge den andra till ditt barn att leka med. Tryck inte på ditt barn för att matcha de två uppsättningarna; Tanken är att få honom bekant med utseendet på orden för vanliga föremål, så småningom göra anslutningen på egen hand. Det kommer inte vara länge innan han visar dig att han känner igen sin uppsättning ord från att se dem runt huset.

Populära Inlägg

Läs Mer