7 sätt stress kan göra det svårare att bli gravid

Anonim

Huruvida stress i sig kan göra att bli gravid, är en fråga om debatt. Det nuvarande tänkandet är att stress i sig inte orsakar infertilitet. Det amerikanska samhället för reproduktiv medicin säger i sin stress- och infertilitetsbroschyr: "Även om infertilitet är mycket stressigt finns det inget bevis på att stress orsakar infertilitet."

Kan stress hålla dig från att bli gravid?

Extrema stress kan påverka fertiliteten, men sällan på sätt som skulle leda till långvariga problem med att bli gravid. Du kan till exempel ha haft en sen eller oregelbunden period under en ovanligt stressad tid. Men det var bara en period.

Så om du har blivit tillsagd att "bara slappna av och det kommer att hända", borde du veta att en semester ensam inte kommer att bota din infertilitet.

När stress kan leda till problem att bli gravid

Medan stress ensam inte verkar orsaka infertilitet kan stress påverka oss mot ohälsosam beteende och un-baby-making-friendly livsstilar. Dessa ohälsosamma beteenden kan påverka vår fertilitet.

När du till exempel stressas kan du:

 • Sov för mycket eller sov för lite
 • Ge emotionell ätning eller inte tillåta tillräckligt med tid att äta rätt
 • Hitta inte tillräckligt med tid för motion eller skjut dig själv för att träna för hårt
 • Drick en för många alkoholhaltiga drycker
 • Rök eller, om du slutar röka, börja röka igen
 • Drick för mycket kaffe, speciellt om du är sömnberövad
 • Förlora intresset för att ha sex

Alla dessa är vanor som kan påverka din fertilitet. Hur ">

Hur stress, sömn och gravid är ansluten

Om ditt arbetsschema eller livsstil leder till frekventa sena nätter med tidigt väckande samtal kan den konstanta bristen på sömn påverka din kropp och därmed påverka din fertilitet.

Forskning har visat att personer som får mindre än fem timmars sömn är mer benägna att drabbas av fetma och fetma kan leda till problem med fertilitet.

Arbeta kyrkogårdskiftet kan också påverka din fertilitet. Forskning på nattskiftarbetare har visat att arbetet med nattskiftet relativt nära dagen för ägglossning kan öka missfallet. Forskning har också visat att nattskiftarbete kan orsaka oregelbunden menstruation hos vissa kvinnor. Oregelbunden menstruation är en riskfaktor för fertilitetsproblem.

Att få tillräckligt med sömn på natten och undvika nattskift om möjligt kan hjälpa till att förbättra dina chanser att bli gravid.

Sätt att förbättra dina sömnsvanor är:

 • Skapa en sömnrutin och klistra på den
 • Undvik arbete eller kontrollera e-post strax före sömnen
 • Undvik koffein på sen eftermiddag och kväll
 • Har en kopp örtte precis innan sängen
 • Håller ditt sovrum arbets- och tv-fritt

Kan inte sova eftersom du har för många saker i ditt sinne? Försök skriva i en tidskrift före sängen eller ens helt enkelt skriva ut vad du behöver göra i morgon.

Hur stress och känslomätning kan skada fertiliteten

När människor stressas tenderar de att äta på mindre än hälsosamma sätt. Konstant stress har visat sig leda till viktökning, och viktökning och fetma har i sin tur kopplats till fertilitetsproblem.

Forskning har länge visat en koppling mellan fetma och infertilitet hos kvinnor. Även om det är något överviktigt kan det påverka fertiliteten.

Och det är inte bara kvinnor som behöver titta på skalan. Fetma kan också negativt påverka fertiliteten hos män, vilket leder till lägre spermier.

Titta på ditt kolhydrat och skräpmatintag är också tillrådligt. Detta gäller för män och kvinnor. Att äta mer skräpmat har varit korrelerat med sämre spermhälsa.

Kan inte låta bli att nå Doritos när tidsfristerna väder och stress uppstår? Du kanske också vill leta efter sätt att stoppa emotionell ätning.

Yo-Yo Dieting, Extreme Dieting, och din fertilitet

Precis som att äta för mycket skräpmat eller vara överviktig kan orsaka fertilitetsproblem, väga för lite eller inte äta tillräckligt kan påverka din reproduktiva potential.

Vissa människor klarar av stress genom att banta eller finna att de förlorar sin aptit när de är under mycket press. I det yttersta kan ätstörningens anoreksi sluta dina menstruationscykler. Ingen menstruationscykel betyder ingen ägglossning. Utan ägglossning kan du inte bli gravid.

Medan vi pratar om extrem dieting finns det "fertilitetsdieter" online som predikar några galna metoder, med liten eller ingen forskning bakom deras rekommendationer.

Om du har köpt i en av dessa fertilitetsdieter, notera dina matvanor. Om något i ditt hjärta viskar, "Du vet, den här kosten verkar lite nötter", så är det förmodligen det.

En balanserad kost, komplett med hela korn, massor av grönsaker och frukt, friska fetter och protein, är vad du ska sikta på. Komplett eller nästan eliminering av hela livsmedelsgrupper, som vissa av dessa dieter föreslår, är inte en bra idé.

Du borde träna men inte för mycket

Att få en hälsosam mängd motion kan hjälpa till att sänka stressen och leda till en friskare kropp. Övning kan också hjälpa till med viktminskning, och om du behöver gå ner i vikt, det är bara en orsak till att knyta på dessa gångskor. Helst bör vi alla träna i minst 45 minuter några gånger i veckan. Det handlar dock om balans.

En överraskande studie tittade på effekten vanor hade på IVF resultat. Studien, som inkluderade drygt 2 000 kvinnor, fann att kvinnor som sa att de arbetade regelbundet inte mer troliga att bli gravida än kvinnor som sa att de aldrig tränade.

Men det är inte den överraskande delen. Kvinnor som rapporterade att de arbetade fyra eller flera timmar per vecka under de senaste 1-9 åren var 40 procent mindre benägna att få en levande födelse från IVF.

De var också dubbelt så troliga att de upplevde implantationsfel eller graviditetsförlust och tre gånger mer sannolikt att en behandlingscykel avbröts.

Också, generellt sett hade kvinnor som sa att de deltog i kardio träningspass (till exempel aerobics, löpning eller simning) 30 procent lägre chans att lyckad levande födsel efter IVF.

Om du försöker gå ner i vikt kan du behöva fyra timmar eller mer i veckan med träning. Men om du bara älskar gymmet, baserat på den här studien, kanske du vill skära tillbaka lite, åtminstone på kardioträning. Kanske byt några av dina aerobics klasser för lite yoga.

Om du har problem med tvångsmässig träning riskerar du att sänka din fertilitet, för att inte tala om risken för resten av din hälsa.

Njut av ditt kaffe, men inom gränserna

När vi känner oss trötta och stressade på jobbet, kan en kopp kaffe som fylls med koffein hjälpa oss att få oss över eftermiddagen (eller morgonen) hump. Den koppen är jättebra för våra medarbetare-vi klarar dem mindre!

Men påverkar koffein fruktbarhet? En studie innebar att för mycket kaffe kan påverka din fertilitet negativt, särskilt om du redan har att göra med fertilitetsproblem. Forskare tittade på par som gick genom IVF-behandling men försökte senare försöka bli gravida. Studien visade att dricka fyra eller flera koppar kaffe om dagen reducerade ett par chans att bli gravid med 26 procent .

Nu är fyra koppar mycket kaffe. De flesta forskare säger att om du håller dig till mindre än 300 mg koffein om dagen, är du säker. Det handlar om två till tre 5 oz. koppar kaffe (beroende på hur stark bryggan är).

Det är också viktigt att överväga att tidigare studier misslyckades med att hitta en koppling mellan koffein och fertilitet. Ämnet är verkligen upp till debatt.

Vissa studier har också funnit en möjlig koppling mellan missfall och kaffedryck. Liksom med infertilitet bör studierna som varnar mot koffein säga mindre än 200 till 300 mg per dag vara okej.

Varför du kanske vill begränsa alkohol

Vem känner inte till någon vars svar på en stressig dag är en drink? Du vet förmodligen redan att dricka och röka är stora nej, när du försöker bli gravid. Men är bara ett glas vin efter arbete ett problem?

En forskningstudie som betraktade effekten av livsstil och fertilitet visade att dricka tre eller flera alkoholhaltiga drycker i veckan signifikant sänkte kvinnans chans att bli gravid, speciellt om kvinnan redan har problem med att bli gravid.

I enlighet med Mars of Dimes har ingen mängd alkohol visat sig vara 100 procent säker under graviditeten. För att vara på den säkra sidan borde du undvika att dricka medan du försöker bli gravid. En drink på din födelsedag kommer förmodligen inte att skada, men dricker inte en frekvent veckovis vana.

Vad sägs om din partner? Dricka har kopplats till lägre fertilitetsnivåer hos män, liksom en ökad risk för missfall.

Enligt en studie, som utvärderade effekten av alkoholkonsumtion på IVF-framgång, för varje ytterligare dryck som människan konsumerade ökade risken för uppfattande som inte leder till levande födelse med två till åtta gånger. Detta var sant för öl att dricka också.

Rökning kan skada fertiliteten

Vad sägs om att röka? Om någon av er rökare, var medveten om att rökning har en stark inverkan på din fertilitet.

Hos kvinnor är rökning förknippad med ökad risk för blockerade äggledare, ökad livmoderhalscancerrisk, skada på ägg i äggstockarna och ökad risk för missfall. Detta är naturligtvis utöver alla vanliga negativa effekter av rökning.

För män fann man rökning för män att minska oddsen för IVF-framgång och möjligen öka risken för missfall. Dessutom kan hans begagnade rök skada kvinnliga partnerns fertilitet.

När båda parter röker sänker du din fertilitet, ökar risken för missfall och sätter risken för din ofödda barns hälsa.

Innan du fortsätter med att försöka bli gravid, försök att sluta röka först.

När stress kommer i vägen för sex och fertilitet

Kön kan vara en stressavlastare, något att slappna av med i slutet av en lång dag. Men galen arbetsplaner, för att inte tala om att de är utmattade, kan göra att hitta tid för sex svårt.

Ett stressfyllt liv kan också sänka din libido, så du kanske inte stämmer ofta. Det verkar logiskt att säga att om du vill bli gravid måste du ha sex. Men vissa stressade par misstänker att kön en eller två gånger i månaden är tillräckligt. Det är inte.

Då är det effekten av infertilitet på ditt sexliv. Infertilitet kan sänka din libido, och hos män kan det också leda till impotens. Om tidsbestämd kön orsakar problem i sovrummet, sluta försök att klocka sex för ägglossning. Istället har du bara sex ett par gånger i veckan.

Om stress eller upptagen livschema blir i vägen för ditt barntillverkning, kan du behöva vara proaktiv när det gäller att hitta tid för kön. Om du eller din partner känner sig för trött på natten, bör du överväga att flytta din intima tid till morgon, före arbetet.

Om stress orsakar sambandsproblem kan rådgivning vara till hjälp.

Ett ord från Verywell

Stress i sig kan inte orsaka infertilitet, men som du kan se kan stress leda till livsstilsval som kan göra att bli gravid, svår. Också, oavsett vilken stress du redan har, orsakar infertilitet själv enorm stress.

Om du känner dig överväldigad, överväga att se en terapeut. Terapi kan inte hjälpa dig att bli gravid, men det kan sänka dina ångest och stressnivåer, så att du kan njuta av ditt liv mer och göra hälsosammare livsstilsval.

Populära Inlägg

Läs Mer