7 symtom på preeklampsi

Anonim

Preeklampsi är en sjukdom som kan slå under andra hälften av graviditeten och under de första veckorna postpartum. Det är vanligare i den senaste delen av graviditeten. Faktum är att ju tidigare du har symtom på preeklampsi, desto sämre är resultatet att det är för mamma och baby. Om en av tolv kvinnor kommer att uppleva preeklampsi. Det finns sju symptom för dig att titta på när det gäller preeklampsi:

Svullnad i ansiktet eller händerna

Vilken typ av svullnad som uppstår i ansiktet, särskilt runt ögonen eller händerna kan vara oroande för graviditeten. Medan det är mycket normalt att uppleva svullnad i fötterna, är resten av kroppen en annan historia.

Viktökning på mer än 5 pund på en vecka

Visst kommer det att vara veckor där du får mer än andra veckor, men i allmänhet är viktökning i graviditeten långsam och stabil. Om du upptäcker att du har en snabb viktökning, utan förklaring, vill du kontakta din läkare eller barnmorska genast.

En huvudvärk som inte kommer att gå bort

Visst, vissa gravida människor har huvudvärk under graviditeten, något oftare än andra. Men om du har huvudvärk som inte svarar på behandling, inklusive mediciner, ring din leverantör för mer råd.

Visionsförändringar eller förlust av syn

Om du ser stjärnor eller fläckar i ditt synfält under graviditeten är det dags att ringa någon. Ibland är det svårt att berätta om du verkligen såg fläckarna eller inte. Visningsförlusten är verkligen något som kan vara lättare att berätta är att hända. Hur som helst är det ett viktigt symptom som inte bör förbises.

Plötslig illamående och kräkningar

Det här är inte din typiska morgonkänslighet, som ibland kan komma tillbaka i slutet av graviditeten. För de flesta gravida människor händer detta verkligen snabbt. Är du inte säker på vilken det är för dig? Ring och fråga sjuksköterska eller assistent i din övning för rådgivning.

Övre högra magsmärta

Det här är inte något som du vanligtvis kan skylla på mycket annat. Det är ganska uppenbarligen inte halsbränna, och kan inte riktigt vara där barnet sparkar dig. Du vet borren: Ring din utövare.

Svårt att andas

Det kan innebära att man hyser, är andfådd etc. Detta kan vara ett mycket skrämmande symptom. Var försiktig så att du inte tilldela den något som att vara ur form eller skylla på magen.

Dessa sju symptom är viktiga att veta. När du är i tvivel, prata ut det - ring din utövare. Du behöver inte ha alla sju av dem, i själva verket kommer vissa kvinnor inte ha några symtom på preeklampsi. Det är därför din prenatal vård är så viktig.

Varje besök, din barnmorska eller läkare skärmar dig för dessa symtom och andra. Två saker som de kommer att göra vid varje prenatal besök är att kontrollera ditt blodtryck och kontrollera din urin för protein. Dessa två symtom är de som inte är enkla för dig att skärma hemma. De flesta kvinnor ser en liten nedgång i blodtrycket under större delen av graviditeten. Ofta kan det finnas en återgång till baslinjen på heltid. Det finns en specifik nedbrytning för blodtryck som anses vara förhöjt. Större än 140 systoliskt blodtryck och / eller större än 90 diastoliskt blodtryck, oavsett blodtryck i blodet.

Om du diagnostiseras med preeklampsi, kommer du och din bebis att övervakas närmare. Vanligtvis kommer du få din bebis tidigt genom en medicinskt indikerad induktion av arbetskraft. När detta händer beror det på din längd av graviditeten och dina symtom. Målet är att hålla dig gravid så länge som möjligt. Även om det är möjligt att du kommer att få en induktion före sikt om dina symptom motiverar det. Preeklampsi kan leda till eclampsia, stroke, anfall och morens och / eller barnets död. Det här är en mycket allvarlig sjukdom. Faktum är att vi nu vet att det kan finnas långsiktiga hälsoeffekter för moderen. Det är en långsiktig riskfaktor för stroke, sköldkörtelsjukdom, utveckling av diabetes och hjärtsjukdom. Så var noga med att berätta för alla dina vårdgivare att du hade preeklampsi, även om det var mildt och inte hade ett traumatiskt resultat.

Populära Inlägg

Läs Mer