6-åriga utvecklingsmilstoler för barn

Anonim

Liksom många faser av barnutveckling kännetecknas den 6-åriga utvecklingen av motsägelser. Ett 6-årigt barn kommer att få sin fot mer fast i de stora barnen år än vad de gjorde som en kindergartner; Samtidigt kommer de fortfarande att uppleva den osäkerhet som kommer ifrån att stiga mer in i den stora, breda världen utan att deras föräldrar ständigt har tröst.

När de i allt högre grad upplever skolan, spelar datum, födelsedagsfester och andra aktiviteter utan förälder, kanske de vill ha mer uppmärksamhet och komfort hemma.

Fysisk utveckling

Uppenbarligen över natten har ditt barn blivit morphed från en knubbig småbarn till en lungskole-skolare vars lemmar verkar växa varje dag. Under denna fas av barnutveckling, kallad mellanbardern, kan barnen växa i genomsnitt 2 till 2, 5 tum per år .

Vid 6 år kommer barnen att visa ett brett utbud av nya fysiska färdigheter. Vissa kan visa naturlig athleticism medan andra kommer att arbeta för att utföra enkla färdigheter som att kasta eller ta en boll. Det kommer också att finnas en naturlig variation i tillväxten, med vissa barn som börjar skjuta upp medan andra växer långsammare.

De flesta 6-åringar kommer att ha mycket energi och kommer att behöva tid utomhus för att bränna bort det. Fysisk aktivitet kommer att vara viktig eftersom de flesta barn i denna ålder spenderar så mycket av sin tid i klassrum. Faktum är att forskningen också stöder att motion är fördelaktig för kognitiv funktion.

Fin motorkoordinering kommer även fortsättningsvis att utvecklas vid denna ålder. Många 6-åringar kommer att bli mer skickliga på att skriva och skriva brev, och deras bilder och berättelser kommer att se mycket mer igenkännliga och läsliga ut. De kommer att bli mer skickliga på att använda verktyg som sax och kommer bättre att kunna utföra uppgifter som att binda skosnören eller knappknappar med mindre klumpighet och mer noggrannhet.

Viktiga milstolpar

 • Visar av allt bättre lokomotoriska färdigheter, som att springa, hoppa och hoppa över
 • Demonstrerar starkare hand-ögonkoordination (bättre möjlighet att sparka en boll i ett mål eller kasta en boll vid ett mål)
 • Följer spelregler eller sport, så sport blir ofta mer meningsfullt

Föräldrapenning

Spela fysiska spel med ditt barn. Kasta bollar, hoppa rep eller klättra över hinder. Det är en bra tid för barnen att skärpa sina samordningsförmågor, vilket kan hjälpa dem att känna sig mer självsäker i sig själva.

Emotionell utveckling

Vid 6 års ålder kommer ditt barn att bli mer medveten om känslor - både sina egna och andras. De kan förstå sofistikerade begrepp, som att inte skada någons känslor genom att säga något kritiskt om dem direkt till den personen.

Barn i denna ålder kan också alltmer uttrycka en önskan att välja egna kläder, tvätta sig och kamma sitt eget hår. Föräldrar kan uppmuntra denna självständiga självhushåll och erbjuda lite vägledning. Du kan låta barnen tvätta sig, men "hjälp" i slutet eller föreslå en tröja och tights om det är för kallt att gå till skolan i exempelvis en favorit frilly kjol.

Vänskap och andra sociala relationer med kamrater och vuxna blir mer komplexa och tar större betydelse i denna ålder, eftersom de blir mer medvetna om världen kring dem och deras roll i den.

Viktiga milstolpar

 • Älskar att visa upp talanger
 • Utvecklar förbättrad självkontroll
 • Visar förbättrad förmåga att upprätthålla känslomässig stabilitet

Föräldrapenning

Upprätta förutsägbara rutiner, såsom nattritualer, aktiviteter efter skolan och vanliga speldatum. Dessa regelbundna aktiviteter och relationer kommer att ge den säkerhet de behöver när de möter okända utmaningar och erfarenheter.

Social utveckling

Din 6-årige kommer också att bli mer skicklig i att navigera relationer med vänner och familj och kommer att känna trygghet och komfort från deras relationer med dem som är nära dem.

De tycker ofta om att dela mellanmål, leksaker och andra saker med vänner i skolan och hemma. Det är inte att säga att rivalitet och scuffles över favoritleksaker inte kommer att inträffa, men konflikter kommer att passera och betygsskolor kommer i allt högre grad att få de sociala färdigheterna att på en dag utarbeta skillnader på egen hand utan vuxenintervention.

Viktiga milstolpar

 • Skänker mer uppmärksamhet åt vänskap och lagarbete
 • Vill gilla och accepteras av gruppgrupp
 • Visar mer oberoende från familjen

Föräldrapenning

Din 6-årige kommer att kunna bättre förstå andras känslor men kanske behöva få några frågor från dig. Ställ frågor som, "Hur tycker du att din vän kände när du sa att de inte kunde leka med dig">

Kognitiv utveckling

Barn, denna ålder kan känna en ökande medvetenhet om rätt och fel, och kan "berätta för" kamrater som de tycker inte gör rätt. Flare-ups, även bland nära vänner, kan vara vanliga, men blir oftast lika snabbt som de började, särskilt med kärleksfull vägledning från lärare och föräldrar.

De flesta 6-åringar fortsätter att utveckla längre uppmärksamhetstider och kommer att kunna hantera mer komplicerade projekt och uppgifter i skolan och hemma. Möjligheten att ha komplexa tankar börjar verkligen utvecklas i denna ålder, och en 6-årigs nyfikenhet om världen runt dem kommer att börja öka exponentiellt.

Tal och språk

Många 6-åringar börjar eller fortsätter att utveckla självständig läsning och kan börja njuta av att skriva historier, särskilt om sig själva. De kan kanske skriva en kort paragraf om vad de gjorde under sommarlov eller till exempel en helg.

Antalet synenord som de vet kommer att växa och de kommer att kunna bryta ner ord i ljud. Deras ordförråd ökar också, och de kommer att kunna stava ett större antal ord (även om många ord fortfarande kommer att uppfinnas stavning, till exempel "floo" för "flög"). De kommer också att lära sig hur man använder tecken och bokstäver i bokstäver i meningar.

De kan njuta av att läsa enkelt kapitel och kommer att kunna stolt återberätta basiska linjer och diskutera element av vad de tyckte om eller inte tyckte om historien eller karaktärerna.

Spela

De flesta 6-åringar förstår alltmer skillnaden mellan "riktigt" och "imaginärt". De kan bli mer intresserade av att göra "riktiga" saker som att ta riktiga fotografier med en kamera eller göra riktig mat istället för att låtsas att laga mat i ett lekkök.

Viktiga milstolpar

 • Delta i enkla gruppaktiviteter eller brädspel
 • Berättar tid
 • Kopierar komplexa former, till exempel en diamant

Föräldrapenning

Även om ditt barn kanske kan läsa på egen hand, fortsätt läsa tillsammans. Att lyssna på att läsa utökar deras ordförråd ytterligare. Det är också viktigt att låta dem läsa högt ibland ibland.

Andra milstolpar

Många 6-åringar kan vilja göra saker perfekt, vilket kan vara svårt för sig om deras prestanda inte är så bra som de vill att det ska vara (om de förlorar i ett spel eller inte kan tyckas få en bild till se precis som de ville ha det till, till exempel).

Vid denna ålder ser de ofta saker som svart och vitt och kommer att uttrycka starka åsikter om saker. De kan se något så bra och något annat så illa, och kommer att få problem med att se mittmarken.

Din 6-årige kan börja uttrycka en önskan om integritet när de klär eller klär av sig (även om många fortfarande kommer att njuta av badtiden med en förälder i närheten och frågar mamma eller pappa att tvätta håret).

När ska man oroa sig

Vid 6 års ålder är många barn i dagis eller första klass. Det kan vara första gången de uppmanas att tillbringa längre tid med klasskamrater, följa strikta skolregler eller fokusera på skolarbete under längre perioder. Som ett resultat kan detta vara den punkt på vilken utvecklingsskillnader eller förseningar börjar att yta. Det är viktigt att prata med ditt barns barnläkare om du ser något av följande problem:

 • Mycket återkallad, orolig eller deprimerad
 • Svårighet att skilja sig från dig
 • Samverkar inte med andra
 • Har svårt att följa tvådelade riktningar som, "Sätt din väska borta och ta med dig din fotbollsuniform."
 • Visar inget intresse av att försöka skriva sitt eget namn
 • Utställer mycket utmanande beteende

Ett ord från Verywell

Medan det är viktigt att ditt barn når utvecklingsmilstoler på målet, undviker att jämföra ditt barn med alla andra barn i samma ålder. Vid 6 års ålder kommer vissa att vara naturliga idrottare och andra kommer att skina i musik. Bara för att ditt barn inte har färdigheter i ett visst område betyder inte att de är bakom.

Om du har problem med ditt barns utveckling, prata med barnläkaren eller träffa ditt barns lärare.

Föräldraskap Strategier för att höja Happy, Healthy School-Age Kids

Populära Inlägg

Läs Mer