6 sätt att vända en breech baby

Anonim

En breechposition innebär att ditt barns huvud är placerat uppifrån bäckenet istället för mot det. Det kan hända i omkring tre till fyra procent av graviditeterna och, när det gäller, bör inte orsaka otillbörligt larm.

Det finns ett antal tekniker som en mamma kan använda för att vända en breech-baby före leveransen. Några försiktigt "tvingar" barnet till rätt läge under den senare delen av graviditeten (från vecka 30 framåt) medan andra utförs av läkare eller barnmorska vid tidpunkten för leveransen.

Tekniker sträcker sig från tidsfördröjda midwiferyhjälpmedel och mer samtida medicinska ingrepp. Sex av de mer populära breech-turning teknikerna inkluderar:

1. Utföra Breech Tilt Exercise

Breech tilt övningen är helt enkelt rutinmässigt lyfter dina höfter över ditt hjärta, med hjälp av gravitation för att vända barnet. Vissa kvinnor gör detta genom att stapla kuddar under sina höfter, eftersom de ligger platta på ryggen på golvet. Andra tycker att det är lättare att anbringa en ände av ett strykbräda på soffan i 30-40 graders vinkel. De kan sedan ligga på strykbrädet med sina huvuden pekade i golvets riktning.

Du kan göra denna övning tre gånger om dagen i 10 till 15 minuter vardera. Yoga-utövare kan också kunna utforska den stödda broposen, som har en liknande effekt, i en tredje trimester prenatal yogaklass.

2. Använd kyla för att vrida barnet

Att placera något kallt på din mage nära Fundus är en teknik som uppmuntrar en bebis till rätt position. Även i livmodern vill barnen hålla sig varma och snugglade, så all förkylning som ligger nära dem kommer att få dem att reagera och flytta bort. En påse frusna ärtor fungerar bra för denna teknik. Gör det så ofta som du känner dig bekväm, ändra placeringen när barnet börjar skiftas.

3. Spela musik på den pubic benen

Det finns vissa stimuli att barnen kommer att reagera på ens i livmodern; en är musik och den andra är ljus. Genom att spela musik eller skina en ficklampa i närheten av pubicbenet, kan barnet gravida mot stimuli och rätt sig själv. En del mamma kommer gradvis att utföra denna teknik, börjar vid sidan av buken och rör sig mot bäckenet när barnet börjar skiftas.

4. Omfattar traditionell kinesisk terapi

Moxibustion är en form av traditionell kinesisk medicin som innebär att man bränner en torkad växtbunt som kallas "moxapinnen" för att värma och uppmuntra flödet av Qi. Detta är inte ett hemmedel, men en som utförs av en utbildad utövare. Det finns många västerländska barnmorskor som tror på övningen, särskilt eftersom det inte orsakar smärta eller har några negativa biverkningar. Även om det inte är empiriskt, har vissa små studier föreslagit att det kan vara lika effektivt som att fysiskt vända barnet.

5. Genomgår Webster Technique

Webster-tekniken är en kiropraktikteknik där kroppen anpassas för att slappna av eventuella spänningar som kan hålla bäckenet i en styv, obekväm position. Genom att frigöra spänningen kan barnet kunna hantera sig själv utan motstånd. Detta bör endast utföras av en kvalificerad kiropraktor som har utbildats i denna specifika teknik.

6. Växla barnet på sjukhuset

Extern cefalisk version (ECV) är ett förfarande som utförs av en läkare eller barnmorska på ett sjukhus under arbetet. Medicinering är generellt ordinerad för att hjälpa till att slappna av i livmodern, medan en ultraljud hjälper till att utöva fysiskt vända barnet från utsidan. Kraften som krävs för att göra det kan ibland vara obekväma eller till och med smärtsamma. En epidural kan ordineras om smärtan är särskilt outhärdlig.

Ett ord från Verywell

Valet av vridteknik är en mycket individuell men en som bör göras med fullständig ingång av din läkare. Det är viktigt att du förstår riskerna och fördelarna med vilken teknik du väljer och att ha en återgångsplan om en viss teknik misslyckas.

Om en breech-baby inte kan vändas kan det fortfarande vara möjligt att leverera vaginalt. Oftast kommer dock läkaren att rekommendera en kejsarsnitt, som generellt ger lägre risk för komplikationer och spädbarnsdödlighet.

Populära Inlägg

Läs Mer