6 saker du kanske inte vet (men bör!) Om ägglossning

Anonim

Om du vill bli gravid, antingen nu eller senare i livet, är det viktigt att veta vad du kan om ägglossningen. Misinformation om ägglossning kan minska dina odds för uppfattningen.

Hur vet du? Forskare undersökte 1000 kvinnor i åldrarna 18 till 40 år. De frågade dem frågor om grundläggande kvinnlig reproduktion. Mer än hälften av de undersökta kvinnorna var förvirrad eller saknade väsentlig information om att bli gravid och kvinnlig fertilitet.

Känn inte dåligt om du är oklart på ägglossning och befruktning. I stället läs vidare så att du kan fatta välgrundade beslut om att starta din familj.

Sex måste komma innan du övertygar

Om du försöker bli gravid, behöver du ha sex innan du ägglossar - och inte efter.

Spermierna är hållbara i upp till fem dagar. Emellertid måste det ägglossade ägget befrukas inom de första 12 till 24 timmarna efter det att det släppts. Helst vill du ha spermier redo och väntar på ägget. Det är därför som de flesta ägglossningsskyltar syns i dagarna innan ägget släpps. De två till fyra dagarna före ägglossningen är din mest fruktbara tid.

Hur kan du veta när du är mest bördig och ägglossningen närmar sig? Här är några metoder för att upptäcka kommande ägglossning.

Fertilitetskvalitet vaginalt urladdning : Din vaginala urladdning kan låta dig veta om du närmar dig ägglossningen. Ökningen i östrogen leder till ökad produktion av cervikal slem. Cervikal slem förändras också i form och går från en klibbig, klumpig konsistens för att se mer ut som rå äggvitor. Du kan räkna ut när du är mest sannolikt att bli gravid i en månad genom att uppmärksamma ansvarsfrihet på ditt underkläder, på toaletten eller genom att manuellt kontrollera din livmoderhalsslem.

Ovulationsprediktestestremsor : Du kan köpa test på läkemedelsaffären, snabbköpet eller online som låter dig veta när ägglossningen närmar sig. De arbetar mycket som graviditetstest, genom att du surmar på provet (eller doppar en testremsa i en kopp urin) för att få ett resultat. Det finns för-och nackdelar med ägglossningstestsatser, och de är inte för alla. De kan också bli dyra över tiden.

Övulationsmonitor : Det här är ganska mycket en mer avancerad form av ägglossningstestremsor. Den största fördelen med att använda en ägglossningsmonitor över användande av testremsor är monitorn kommer att berätta om du är troligt bördig, medan du med testremsorna måste tolka resultaten själv. (Det här är inte alltid lätt att göra.) Bildskärmen kan vara dyr och kostar från $ 100 till $ 300.

Kontrollera din livmoderhalsöppning : Ja, du kan kontrollera din egen livmoderhals! Din livmoderhalsöppning förändras genom hela din cykel. När ägglossningen blir nära, rör sig livmoderhalsen högre upp, blir mjukare och berör något. När du inte är bördig är livmoderhalsen lägre, hårdare och stängd.

Spåra din basala kroppstemperatur och använd en fertilitetsdiagramsapp : Du kan räkna ut när du har ägglossning varje månad genom att ta din kroppstemperatur. Om du anger dina temperaturer i fertilitetsdiagrammet, kommer det att förutsäga dina bördiga dagar baserat på tidigare månader. Detta fungerar verkligen bara bra om du har regelbundna perioder.

Beräkna (eller få ett utbildat gissning) baserat på tidigare cykellängder : Du kan använda en ägglossningskalender eller kalkylator online för att gissa dina mest bördiga datum. Dessa fungerar genom att överväga din genomsnittliga cykellängd och sedan gissa när du är mest sannolikt att ägglossning baseras på tidigare månader. Detta är inte på något sätt korrekt, men om du har regelbundna cykler är resultaten tillräckligt bra.

Övulation ökar både din partners och din önskan om sex

När du talar om ägglossningsskyltar, lägger din kropp flera tecken på ökad fertilitet när ägglossningen närmar sig. (Och kom ihåg, du vill ha sex innan du ägglossar.) Underskatt aldrig biologi!

Du kan använda ägglossningsprediktortester för att hjälpa dig att hitta dina mest bördiga dagar. Vissa studier har visat att detta kan hjälpa dig att bli gravid snabbare. Men medan du lurar med urineringstestremsor, bakom kulisserna, är dina hormoner på jobbet, så att du och din partner blir upptagna i sovrummet.

När en kvinna är mest bördig, stiger hennes libido. Om du någonsin undrat varför din önskan om sex växer och avtar under hela månaden är det en stor anledning till det.

Hur kan du använda denna information för att bli gravid snabbare? Lyssna på din kropp. Om du är på humör för att göra den horisontella bebisdansen, gå till den. Oavsett vad dina ägglossningstestband säger!

Din kropp skapar inte nya ägg varje månad

Varje månad ovulerar du ett ägg. Men dessa ägg skapas inte varje månad. Du är faktiskt född med alla ägg som du någonsin har. Med tiden minskar antalet ägg i äggstockarna.

Vid födseln har en tjejflicka cirka 2 miljoner ägg. När hon når puberteten är detta nummer nere till omkring 500 000. När du åldras minskar äggets genetiska stabilitet. Det är därför kvinnor över 35 år har högre risk för ...

  • upplever missfall
  • infertilitet
  • ha ett barn med en genetisk sjukdom

Eftersom du är född med alla ägg du någonsin har, kan vissa cancerbehandlingar orsaka permanent infertilitet hos kvinnor. Om cancerbehandlingarna dödar ägget i dina äggstockar, kommer du inte att kunna producera nya senare.

Äggfrysning kan bidra till att bevara fertiliteten för kvinnor som står inför cancerbehandlingar. Äggfrysning används också hos kvinnor som vill fördröja föräldraskap till efter 35 år. De fryser ägget på 20-talet, i hopp om att använda sina yngre och friskare ägg senare i livet.

Men med hjälp av äggfrysning för att slå din biologiska klocka är kontroversiell och kommer med risker. Också viktigt att veta: Banka dina frysta ägg garanterar inte en framtida framgångsrik graviditet.

Din övergripande hälsa påverkar ägglossningen och dina framtida babymånader innan du blir gravid

Du får inte växa helt nya ägg varje månad, men de äggna mognar i ägglossningsklar ägg under flera veckor innan de släpps. Före och under denna mognadsperiod kan dina hälsovanor göra skillnad i hur friska dessa ägg är.

Med andra ord kan dina hälsovanor innan du blir gravid påverka din förmåga att bli gravid, vara gravid och på din framtida barns hälsa.

Diet under förtydligande kan påverka din fertilitet och ditt barn som ännu inte är gravid. Ett näringsämne som måste vara närvarande före uppfattningen är folsyra. Låga nivåer av folsyra kan leda till fertilitetsproblem, högre risk för missfall och högre risk för fosterskador.

March of Dimes rekommenderar att alla kvinnor i fertil ålder, oavsett om de försöker bli gravida eller inte, tar 400 mcg folsyra dagligen. Du bör öka dosen till 600 mcg vid graviditet. Kvinnor med högre risk kan behöva ta mer.

Hur folsyra ökar spermhälsan och hjälper hälsosammare graviditeter

Nyare studier visar att zink också kan vara ett essentiellt mineral för hälsosam äggutveckling. Var noga med att tala med din läkare om vilka tillägg han rekommenderar när man försöker bli gravid.

Din vikt är också viktig. Fetma är en av de vanligaste orsakerna till förebyggande oregelbunden ägglossning. Även en 10% minskning i vikt kan förbättra din förmåga att bli gravid.

En annan fruktbar hälsorisk är cigarettrökning. Det minskar inte bara din fertilitet utan ökar också den hastighet som ägget i dina äggstockar åldras. Din partners rökning kan också ha en negativ inverkan på din fertilitet och din framtida barns hälsa.

Bara för att du menstruerar betyder inte att du är ovulerande

Vissa kvinnor tror felaktigt att om de menstruerar då är de ägglossande. Detta är faktiskt inte sant.

Kvinnor som upplever anovulering eller oregelbunden ägglossning kan ha oregelbundna cykler, ljusare eller kortare än vanliga perioder, eller ovanligt tunga perioder. De kan också gå månader utan att få sin period. Det är också möjligt att ha regelbundna, normala utseende och inte ovulera.

Bara för att du får en period betyder inte att allt är okej med ägglossning eller fertilitet. Om dina cykler är oregelbundna, tala med din läkare innan du börjar försöka bli gravid.

Bara för att du ovulerar betyder inte att du kan bli gravid

Frisk ägglossning är en viktig del av att bli gravid, men det tar mer än ett färdigt ägg att bli gravid. Spermier måste kunna nå ägget. Detta innebär att äggledarna måste vara obelastade och friska.

Ett befruktat embryo behöver plats för implantation och utveckling. Det betyder att du också behöver en fertilitetsvänlig livmodermiljö. Du behöver också hälsosam sperma att bli gravid! En tredjedel av par som upplever infertilitet kommer att upptäcka manlig infertilitet som orsak. Andra kommer att upptäcka att både manliga och kvinnliga fertilitetsproblem orsakar problem.

Du kan också ha mycket regelbundna cykler, men om du är i 40-talet kan dessa ägg vara mindre än ideala för uppfattningen. Din förmåga att bli gravid slutar innan dina perioder slutar.

Om du eller din partner någonsin har diagnostiserats med en sexuellt överförd infektion, även om det behandlades, kan du uppleva infertilitet. Infektionen kan orsaka ärrbildning i könsorganen hos både män och kvinnor.

Det finns också par som aldrig får reda på varför de inte kan tänka sig. Mellan 15 och 30 procent av par kommer att få veta att de har oförklarlig infertilitet.

Oavsett om du har symtom på infertilitet eller inte, om du inte kan bli gravid efter ett år, se din läkare. Om du är över 35 år, se din läkare efter sex månaders försök att bli gravid. Försenad hjälp kan minska dina chanser för en lyckad behandling.

Populära Inlägg

Läs Mer