6 tecken på att dina periodkramper inte är normala

Anonim

Åh, menstruationskramper. Om du aldrig har klagat över ålder och smärtor i din period till en vän är du en sällsynt person. Det är ett vanligt samtal. Och ändå, med allt som pratar, vet du nog inte vad som anses normalt och vad som inte är.

Du kan få intrycket att mycket smärtsamma perioder är normen. Obehag under menstruation är inte ovanligt, särskilt hos unga individer. Ungefär hälften av alla menstruatörer upplever bäckenkänsla under sina perioder.

Med det sagt är riktigt dåliga menstruationskramper inte normala. Svåra periodkramper kan signalera ett problem - ett problem som kan påverka din fertilitet.

Här är sex sätt att veta om dina kramper inte är den vanliga sorteringen. Som alltid, om du har några frågor eller bekymmer om din hälsa, tala med din läkare.

Din periodkramper håller dig från att gå om ditt normala liv

Om din smärta är så dålig att du behöver avbryta jobbet regelbundet, ska du tala med din läkare.

Beroende på studien upplever mellan fem och 20 procent av kvinnorna smärtsamma perioder som stör deras dagliga liv. Det är inte sällsynt. Men det är inte normalt heller.

Vissa länder erbjuder ett par dagar av varje månad för menstruation. Misconstrue detta inte för att säga att menstruationen borde vara så smärtsam att du inte kan komma till jobbet. Problemet är mer komplext än det. Det är inte ens klart om dessa lagar är bra eller dåliga.

År 2013 föreslog ryska lagstiftaren Mikhail Degtyaryov att Ryssland skulle erbjuda lediga dagar för menstruation. Det här var hans argument: "Under den perioden (av menstruation) upplever de flesta kvinnor psykologiskt och fysiologiskt obehag. Smärtan för det fina könet är ofta så intensivt att det är nödvändigt att ringa en ambulans." Inte precis en realistisk skildring (eller förståelse ) av menstruation.

Om din smärta är dålig nog att ringa en ambulans, ring en. Det är inte periodkramper. Någonting mycket allvarligare pågår.

I ett mer sannolikt scenario, om din smärta är dålig nog att regelbundet sakna arbete eller skolan, gör ett avtal för att tala med din läkare.

Over-the-Counter Pain Medication erbjuder inte dig lättnad

För de 20 procent som upplever månatligt obehag kan de flesta få hjälp med överklagande smärtstillande läkemedel, som ibuprofen eller acetaminofen.

Om läkemedel mot disken inte räcker till för att hjälpa dig att fortsätta med din dag, är dina kramper inte normala.

Mycket viktig sidoanteckning: Vissa människor kommer att ta mer än den rekommenderade dosen av överklagande smärtstillande medel som tror att de är oskäliga eftersom de är överklagande . Over-the-counter är inte ett kodord för dosering-det är inte riktigt. Gör inte det här. Det kan vara extremt farligt och till och med dödligt.

Om de rekommenderade doserna inte räcker, gå till din läkare.

Du upplever Pelvic Pain vid tidpunkter förutom din period

Pelvic obehag precis före din period och under de första dagarna av din period kan vara normalt. Du kan också uppleva en viss känslighet kring ägglossningen. Men om du har bäckensmärtor vid andra tillfällen under din cykel kan det signalera ett problem.

Ett annat möjligt tecken är att dina kramper inte är normala är om du upplever smärta under kön. Några orsaker till smärtstillande sex är också ansvariga för onormalt dåliga periodkramper.

Din menstruationskramper senast mer än två till tre dagar

Det är normalt att blödningen under menstruationen varar var som helst från två till sju dagar. Det är dock inte normalt att ha dåliga periodkramper under hela tiden.

Två eller tre dagar menstruationsbesvär anses vara normala.

Kramper kan börja dagen eller dagen strax innan blödningen börjar, men de ska inte fortsätta hela vägen till slutet av din period. De borde verkligen inte vara kvar efter din period slutar.

Du är orolig Din periodkramper är inte normala

Om du är orolig för att dina kramper inte är normala, bör du ta den farhågan på allvar. Oroande är inte ett tecken på att något är fel, men det kan tyder på att saker kan vara fel. Många människor är rädda att prata med sina läkare om symptom som inte enkelt kan kvantifieras.

Om du har feber kan ditt doktor bekräfta det genom att ta temperaturen. Om du upplever smärta, måste din läkare ta ditt ord för det. Detta håller många människor från att söka hjälp.

Också-sorgligt-klagomål om smärta (särskilt från en kvinna) avvisas ibland av dem i vårdverksamheten.

Om du har uppbrått din smärta till en läkare tidigare, och de borstar bort det som inte allvarligt, kan du vara ombedd att ta upp det igen. Men du borde ta upp det igen. Särskilt om du är orolig över det.

Några av de möjliga orsakerna till smärtsam kramperliknande endometrios är sjukdomar som tar år att bli korrekt diagnostiserade. Be om hjälp tills någon hör dig

Du har andra oroande symtom

Kanske är du verkligen inte säker på om dina kramper är normala eller inte, men du upplever också andra bekymmer (relaterade) symtom.

Andra oroliga symtom kan innefatta:

 • Tung blödning
 • Spotting mellan cykler
 • Oregelbundna cykler
 • Smärta vid kön
 • Pelvic smärta ibland förutom din period
 • Svårighet att bli gravid
 • Kramper i samband med illamående eller diarré

Bottom line: om du är orolig, prata med din läkare.

Vad kan vara fel ">

Låt oss säga att dina kramper är sämre än genomsnittet. Vad kan vara fel? Det finns några möjligheter.

Verkligt dåliga menstruationskramper kan orsakas av:

 • endometrios
 • myom
 • Pelvic inflammatory disease (PID)
 • sammanväxningar
 • Cystor på äggstockarna
 • Cervikal stenos
 • IUD-födelsekontrollenheter

För att utvärdera vad som kan vara fel kan du ha:

 • Blodarbete
 • En bäckprov med sexuell övergångsinfektion (STD / STI) testning
 • En bäckens ultraljud
 • Exploratory laparoscopy (i särskilt allvarliga fall)

Det är viktigt att veta att endometrios endast kan diagnostiseras med utforskande laparoskopi. Det kan inte regleras med ultraljud eller en bäckprov. Laparoskopi är dock ett invasivt kirurgiskt ingrepp, så din läkare kanske inte rekommenderar att du har det, om inte dina symptom är särskilt dåliga.

Ibland händer det att du ser din läkare och får veta allt är bra. Om dina kramper inte stör ditt dagliga liv kan det vara lugnande och ett acceptabelt svar.

Men om dina kramper gör det svårt att arbeta och leva, acceptera inte "Du mår bra" som ett svar. Sök en annan läkare.

Varning: Om kraftig kramper åtföljs av feber, kräkningar, yrsel eller ovanlig vaginal blödning eller urladdning, kontakta din läkare omedelbart. Om smärtan är särskilt svår, kontakta din läkare omedelbart .

Svår buk eller bäckensmärta kan indikera något mer allvarligt än din period, som en ektopisk graviditet, giftigt chocksyndrom, akut PID eller appendicit.

Populära Inlägg

Läs Mer