5 tips för att få picky äter att äta

Anonim

Det är inte alls ovanligt att barnen är kräsna ätare och att kräsen äta kan vara ganska frustrerande för föräldrar som är oroade över sina barns matvanor. Barn är dock inte picky bara för att irritera sina föräldrar. Det finns legitima skäl för kräsen att äta och förstå dessa skäl kan hjälpa oss att hitta sätt att få våra barn att äta mer mat som är bra för dem.

"Picky" Ätavanor är naturliga

Barn är picky ätare av två huvudorsaker: de föredrar söta över bitter smak och de är rädda för att prova nya livsmedel (neophobia). Vetenskapen föreslår att båda orsakerna är förankrade i överlevnad.

Ogillar bitter mat är en försvarsmekanism för att skydda oss från att äta saker som är giftiga. Tänk dig att unga förhistoriska småbarn plockar en bär, löv eller blomma från en växt och lägger den i munnen. Om de åt det och det var giftigt skulle de dö. Men de var mindre benägna att äta den på grund av aversionen mot bitter smak. De skulle spotta ut det. Söt mat, som frukt, å andra sidan, är energirika livsmedel och det är vettigt för barn att vara naturligt lockade till smaken av mat som ger dem mest energi.

Neophobia är en annan försvarsmekanism. Det brukar inte sparka in förrän barnen når ungefär två år gammal. Intressant är det att åldern när barn, i de flesta samhällen, inte längre är ammade. Det betyder att ungdomar inte är helt beroende av sina mammor för mat. Att undvika okända livsmedel kan faktiskt hålla dem säkra. När allt kommer omkring kan de inte veta vad som är och är inte säkert att äta.

En slutlig orsak till krävande ätning är en motvilja mot speciella smaker, dofter och texturer av livsmedel. Giftiga barn med sensuell överexcitability kan vara särskilt känsliga för vissa smaker och texturer. De kan hata krämiga texturer eller en blandning av texturer, som något som är både krispigt och krämigt. Dessa barn kan också vara lite överväldigade av alltför många smaker blandade ihop och några av dem kan skilja de olika örterna och kryddorna i en maträtt.

När du förstår källan eller källorna till ditt barns krävande matvanor kommer du inse att hon inte är svår eller envis och du kommer vara redo att hjälpa henne att bredda sin smak.

Tips för att få din picky eater att äta

  1. Söt Bitter Grönsaker: Sötande grönsaker kan göras på ett antal sätt. Du kan lägga dem med lite mild ättika, citronsaft eller honung, eller du kan lägga till karamelliserade lökar till dem. Många recept för karamelliserade lök säger att skiva löken, men barnen har en lättare tid med dem om löken hackas.
  2. Servera grönsaker Råvaror: De flesta grönsaker är sötare när de är råa, så ungar som motstår att äta grönsaker kan äta dem råa. Det är ett bra sätt att få barnen att äta gröna grönsaker, som ärter och gröna bönor. Även potatis kan ätas rå!
  3. Servera mat i en favorit texturform: Några barn gillar crunchy mat och några barn som krämiga livsmedel. Om ditt barn gillar knäckt mat är råa grönsaker bra. Om ditt barn gillar krämiga livsmedel, prova en grönsaks souffel eller så kan du bara masha dem. Vita potatis kan naturligtvis vara mashed, men det kan också sötpotatis och jämn blomkål. Du kan till och med steka grönsaker. Istället för friterad potatis serverar du franska stekt gröna bönor eller fransk stekt blomkål. Om du inte vill steka grönsakerna, försök belägga dem med lite mjöl, sprinkla dem med lite olja och baka dem tills de är skarpa.

  1. Länk mat till ditt barns intressen: Det tar lite kreativitet, men det fungerar bra med yngre barn. När min son var liten var han en mycket, väldigt kräsen äter. Jag försökte nästan allt för att få honom att få något annat än mjölk, frukt och bröd. En dag såg jag kycklinganbud som formade som dinosaurier. Min son älskade dinosaurier så jag trodde att han skulle gilla dem, även om han inte tyckte om kyckling. Jag hade rätt. Han hade inte varit villig att försöka äta kyckling innan, men när han såg dinosaurierna var han mer än villig! Därefter erbjöd jag mat, inklusive grönsaker, på något sätt kopplade till dinosaurier. Morötter, till exempel, var mat från dinosaurier. Du kanske inte får ditt barn att tycka om mat, men du kan få henne att prova dem.
  2. Respektera ditt barns smak: Alla har mat som de gillar och ogillar. Om dina barn inte vill äta broccoli, tvinga det inte. Du vill verkligen uppmuntra ditt barn att prova en mängd olika livsmedel, men om ditt barn har försökt något och säger att hon inte tycker om det, respekterar hon sitt beslut att säga nej till att äta det. Fortsätt att servera maten vid måltiden. Med tiden kan ditt barn bli mer villiga att prova igen.

Populära Inlägg

Läs Mer